U NEDJELJU SE NA FAŽANSKOJ ŠETNICI OTKRIVA BRONČANI SPOMENIK LEGENDARNOG BOKSAČA U PUNOJ VELIČINI

Mate Parlov vraća se svojoj Fažani garda ovjekovječenog u bronci


Ni u Puli, ni u Zagrebu, već će svoj prvi spomenik Mate Parlov, najbolji hrvatski sportaš 20. stoljeća, dobiti u maloj Fažani! Kako nam je njegov sin Matko danas otkrio, u nedjelju, 7. siječnja, na 40. godišnjicu osvajanja jedne od svojih najvećih boksačkih titula, bit će inauguriran spomenik u parku u Fažani, između Šetnice Mate Parlova i Aleje Maslina, nedaleko od Parlove obiteljske kuče.

Trenirao i trčao uz ovu obalu

- Obitelj je jako zadovoljna skulpturom. Napravljena je u bronci u prirodnoj veličini, na kamenom postolju, a kako izgleda i u kakvom je boksačkom gardu ovjekovječen, to ćete otkriti tek na svečanosti u nedjelju. Zašto baš 7. siječnja? Zato jer je na taj datum 1978. godine osvojio WBC svjetsku titulu, rekao je Matko Parlov. Tog je dana veliki Mate u Milanu pobijedio Argentinca Miguela Angela Cuella za titulu profesionalnog prvaka svijeta u poluteškoj kategoriji. Mate Parlov, preminuo 29. srpnja 2008., jedini je boksač koji je osvojio sve moguće titule, amaterskog europskog i svjetskog prvaka, olimpijsko zlato te profesionalnog europskog i svjetskog prvaka.

Rad akademskog kipara Ante Jurkića izrađen za Fažanu, gdje je Parlov živio, druga je skulptura ovog slavnog sportaša. Izrađena je neovisno o prvom kipu koji su obitelji Parlov i Hrvatski boksački savez željeli postaviti u Puli.

- Postavljanje spomenika u Fažani znači nam jako puno. Otac je tu živio od 1971. godine otkako je sagrađena kuća. Odavde je posljednjih devet godina karijere kretao na takmičenja, u kući je imao i dvoranu gdje je trenirao, trčao je uz ovu obalu. Mada otac nije lako pokazivao emocije, vjerujem da bi i njemu taj spomenik puno značio, kaže Matko.

Mate zaslužuje biti gdje je živio

Objasnio nam je da je obitelj, nakon što s Pulom nije našla zajednički jezik o lokaciji spomenika, prije dvije godine u suradnji s Općinom Fažana razvila ideju da naprave drugo spomen-obilježje. Općina je u to vrijeme na čelu s Adom Damjanac kao načelnicom, stazu uz more, od mjesne rive do vile San Lorenzo, prozvala Šetnicom Mate Parlova. U planu je bilo da se tu postavi i bista, no s vremenom je sazrijela ideja o spomeniku u punoj veličini. Općina je još i prije za tu svrhu pripremila 50 tisuća kuna, a financijska je konstrukcija sada zatvorena uz pomoć donatora i sponzora.

- Mate je zaslužio da bude tu, tu gdje je živio, gdje ga se ljudi s ponosom sjećaju. Mještani jako dobro reagiraju na postavljanje spomenika. Već kod imenovanja šetnice bilo je jako puno pozitivnih mišljenja, rekla je Damjanac, sada zamjenica načelnika Općine.

Nakon što Jurkić postavi spomenik na kameno postolje, koje u parku pored mora već čeka svoju boksačku legendu, Općina će hortikulturno urediti okoliš, a slijedi i postavljanje prigodne rasvjete.

- Ovo je važna priča i u promociji Fažane. Svi gosti koji budu prošli tom šetnicom rado će se slikati sa svjetskim prvakom, naglasila je Damjanac.

- Očevo ime nosi jedna ulica u Zagrebu i u Biogradu na moru, Dom sportova u Puli, u Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji ima svoju zvijezdu… Ali ova je šetnica u Fažani pun pogodak, jer tu je živio, tu se družio, radio i trenirao, zaključuje Matko Parlov.

Nakon otkrivanja spomenika izložba u MMC-u

Inauguracija spomenika Mate Parlovu počinje u nedjelju u 11 sati na početku Šetnice Mate Parlov i Aleje maslina. U 11.30 svečanost seli u Multimedijalni centar gdje će biti otvorena izložba njegovih pobjedničkih pojaseva, medalja, pehara i priznanja. U MMC-u će se održati i projekcija fotografija i snimaka, uključujući i meč za svjetsku titulu od prije 40 godina.

Matetova slava ne blijedi

Matetova slava ne blijedi, ni u Hrvatskoj, ni na području bivše Jugoslavije, ali ni u svijetu. Zato se na proslavi u nedjelju očekuju, osim mještana i protokolarnih gostiju, brojni suradnici Mate Parlova, kolege sportaši, iskreni poštovatelji vrhunskog sportaša i čovjeka. Uostalom, takav tretman i zaslužuje član WBC-ove kuće slavnih u Americi, čije mu je priznanje dodijeljeno 2006. godine u Dubrovniku. (Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum