"POLJOPRIVREDNO" PODRUČJE

FOTOGALERIJA / LUDILO BESPRAVNE GRADNJE U ROVINJU USRED KORONA PANDEMIJE: Od štalice za tovare nastala kućerina s bazenom. Austrijanci nelegalno poduplali bazen i izgradili kuću, a jedan poduzetnik nagradio 20-ak tipskih nastambi za turiste. Sve smo snimili! POGLEDAJTE!

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ


Izjava voditelja komunalnog redarstva Grada Rovinja Elvisa Prenca da je u doba korone, za manje od dva mjeseca, na području južnog dijela grada evidentirano i prijavljeno tridesetak slučajeva bespravne gradnje na poljoprivrednom zemljištu, izaziva zgražanje. Tim više što su, kako je pojasnio Prenc, nikla cijela nelegalna naselja.

Uputili smo se na "mjesto zločina". Prvo odredište bilo je područje Štanjere do koje smo se vozili prašnjavim poljskim putem. Tko zna do kada bi naselje s nelegalnim kućama bilo skriveno da kojim slučajem put koji vodi do njega nisu pregledavali komunalni redari.

Oni su, naime, samo trebali utvrditi je li šljunak po putu posipan, odnosno je li obrezano granje. I imali su što vidjeti - u kratkom vremenu niklo je bespravno naselje!

Prvo što smo vidjeli bile su tipske kućice očito istog poduzetnika koji ih je izgradio uz poljski put. Nabrojali smo ih i snimili gotovo 20. Neke od njih imaju prekrasne željezne portune i ograde, druge uređene vrtove s palmama i ružama. Sve to dovoljno govori da se tu boravi, barem povremeno.

Za vrijeme obilaska nelegalnog i dobro skrivenog naselja nismo zatekli žive duše. Za pretpostaviti je da se radi o vikend kućama. Prije su tu, kako doznajemo od jednog susjeda, bile postavljene samo nadstrešnice koje su se, korak po korak, bez dozvola i nadzora, pretvarale u kuće. Koriste ih, opet doznajemo, naši, a ne strani državljani.

Put nastavljamo prema cesti za Polare. Komunalni redar nam o gotovo svakom objektu nešto ima za reći. Više i ne trzamo na "sitnice" poput bespravno podignutog kata. Sve je to nevjerojatno. Čovjek ne može shvatiti da se netko u 21. stoljeću usuđuje ovako bezobrazno graditi bez adekvatnih dozvola. Konačno se zaustavljamo pred jednom željeznom ogradom.

Ispred je vrt uređen kao u Edenu: manja legalno izgrađena kućica, a do nje nova, nelegalna, i to s bazenom! Jedno je spremište postalo depandansa.

Vozimo se dalje. Smjer je Madona di Campo. Kameni suhodiz odvaja nas od mini ranča na kojem mirno pasu koze. I ne slute da je bračnom paru iz Austrije trebalo samo dva dana da iskopaju temelje budućeg bazena! I k tome preprave stari i legalni, postojeći objekt, u dvostruko veći, četiri stotine kvadrata, i nelegalnu kuću! Prizor ostavlja bez teksta! Šutke nastavljamo voziti dalje. Pitam se ima li smisla nastaviti.

I onda, kao iz vedra neba, puca prizor na Monkodonju. Pogled, doslovno, ostavlja bez daha. Na tom je području jedna dojučerašnja štala za tovare pretvorena u ogromnu kuću! Po svojim gabaritima kao da se radi o hali. Uz nju je i bazen! Tu je i uređeno dvorište. Sve bez dozvola i papira. Ljudi grade, očito ne razmišljajući o tome da se to ne smije.

"Idem, dosta mi je", kažem komunalnom šoferu i vodiču. "Ima toga, ne brinite". odgovara. Uostalom, ako istom rutom prođemo za dva tjedna, bit će toga još. Gradonačelnik Paliaga je kategoričan - za bespravne graditelje neće biti milosti. Ostaje da vidimo….

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini