START UP "ZELENI DODIR" POLAR MOSSA

Luana Sinčić i Igor Pekić iz Umaga pobjednici najbolje poduzetničke ideje u Istri: BILJKA KOJA SE MOŽE PERSONALIZIRATI BOJOM I TEKSTUROM

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Prva nagrada donijela im je 20 tisuća kuna, dar Istarske razvojne agenciju, uz mentorstvom koje bi im trebalo olakšati put do realizacije te besplatnu promociju u medijima

 

Poduzetnički projekt uređenja prostora pod nazivom "Green Touch" najbolji je projekt ovogodišnjeg izdanja Start Up akademije. Odlučili su tako članovi stručnog žirija nakon što su na velikom finalu koje je održano u rovinjskom MMC-u imali prilike čuti prezentacije 19 najboljih poduzetničkih ideja iz svih istarskih gradova u kojima je održana akademija. 

Ne traže, već stvaraju posao

Autori pobjedničkog projekta, Luana Sinčić i Igor Pekić iz Umaga, svoj "zeleni dodir" u uređenju prostora bazirali su na korištenju biljke Polar Moss koja, kako su pojasnili, zahtijeva minimalno održavanje, odnosno nema potrebe za vodom, zemljom i svjetlošću te je antialergijska i antistatična.

Ta čudesna biljka, objasnila je Luana, može se u potpunosti personalizirati, u smislu boje, teksture i ostalih elemenata. Proizvod bi se, prema njezinom planu, plasirao u hotelima, luksuznim vilama i pojedinim ustanovama, a u razradu te ideje kojom je uspjela pridobiti naklonost članova žirija krenula je prije godinu i pol dana. Prema vlastitoj procjeni, trenutno je na oko 70 posto realizacije projekta te ima potpisane ugovore s dobavljačima, a pobjeda na ovogodišnjoj Start up akademiji svakako će joj pomoći da realizaciju te priče privede kraju. Naime, prva nagrada donijela joj je 20 tisuća kuna koje je, obilježavajući 20 obljetnicu rada, osigurala Istarska razvojna agencija, ali i mentorstvo koje bi trebalo olakšati put do njezine realizacije te besplatnu promociju u medijima.

Drugo mjesto pripalo je projektu El Medico koji je na finalnoj večeri u svom gradu predstavila Jelena Krajina. Radi se, kako se moglo čuti, o medicinskoj platformi kojom se želi ubrzati proces postavljanja dijagnoza. Način na koji to Jelena sa svojim timom želi postići jest korištenje umjetne inteligencije. Najkraće rečeno, kad pacijent dođe kod liječnika dosta vremena se troši na postavljanje dijagnoze što bi, smatraju ovi mladi budući poduzetnici, njihova inovacija značajno skratila. Dugoročna ideja je da u budućnosti bolnicama nude custom made rješenja koja bi rješavala njihove probleme, a za svoju ideju tvrde da je već pronašla i investitora.

Katarina Golojka iz Buzeta osmislila je razvojno poticajne programe za djecu "Senzaonica". Potrebu za takvim edukacijama uvidjela je, tvrdi, s obzirom da dugi niz godina radi kao odgajateljica u vrtiću. Radilo bi se o poslijepodnevnim terminima, u manjim grupama, a sudjelovati bi mogli i roditelji. Katarina već ima adekvatan prostor za takvu namjenu pa joj nisu potrebna prevelika ulaganja u samom početku. Njezinoj ideji stručni žiri je dodijelio treću nagradu, premda odluka o krajnjem poretku, kako je kazao član žirija doc. dr. Marinko Rade, nije bila nimalo jednostavna.

- Vi sada, s ovim vašim dobrim idejama, faktički prezentirate bolju Hrvatsku. Vi ste onaj dio populacije koji stvara svoj posao i ne čeka da mu ga netko da. Svaka vam čast na tome, poručio im je ravnatelj rovinjske bolnice. 

Cilj je - realizacija ideje!

Drugo izdanje Startup akademije u Istri izazvalo je velik interes, pa je tako u devet gradova na edukacijama i radionicama sudjelovalo ukupno 360 sudionika i 60 predavača. Veliko finale akademije u Rovinju okupilo je sudionike i finaliste akademije, poduzetnike, gradonačelnike te predstavnike obrazovnih i potpornih institucija.

- Mogu reći da sam stvarno ponosan na ove ljude jer ideje su, po mišljenju mnogih, izvrsne i žiriju je bilo jako teško odlučiti se i izabrati one najbolje. Veliki broj poduzetničkih projekata koji su predstavljeni na lanjskom izdanju Start up akademije u proteklih godinu dana realiziran je i siguran sam da će se to dogoditi i s dobrim dijelom ideja koje smo imali prilike čuti večeras. A to je naš cilj! Ne da sve ostane na ideji, već da potaknemo ljude da se odvaže i da krenu u njihovu realizaciju, kazao je jedan od idejnih začetnika čitave priče Amel Hadžipašić iz Start up udruge.

Rezime drugog izdanja Start up akademije, kazao je, mogao bi biti "zajedno smo jači".

- To jest parola, ali mi doista to želimo ostvariti, pa su tako, osim samih sudionika, u ovu priču uključeni i Sveučilište i gradovi i razne institucije. Realno, kao Start up udruga možemo jako malo toga napraviti, odnosno možemo potaknuti stvari, ali ovako u sinergiji i uz podršku svih ostalih, rezultati su ogromni, kazao je Hadžipašić te dodao da je drugo izdanje Start up akademije pokazalo da Istra ima ogroman poduzetnički, ali i start up potencijal u smislu novih, mladih i inovativnih ideja koje su spremne osvojiti svijet. "Vjerujem da će i postojeći start upovi u Istri to prepoznati i uključiti se u smislu mentorstva i investicije, jer to je još onaj šlag na tortu koji nam u svemu ovome nedostaje", zaključio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater