dorh i ek otvaraju istragu

Zbog sumnji kod gradnje kanalizacijskih uređaja, Poreču, Vrsaru, Funtani i Taru prijeti gubitak 53 MILIJUNA KUNA EU NOVCA

(Tanja KOCIJANČIĆ)

(Tanja KOCIJANČIĆ)


Ukupna vrijednost izgradnje pet kanalizacijskih uređaja, koja je u tijeku, je 291 milijun kuna, od čega EU bespovratno daje 215 milijuna. * Zbog nepravilnosti u provođenju natječaja koje je utvrdio OLAF, Europski ured za borbu protiv prijevara, prijeti oduzimanje 53 milijuna kuna, koji će se morati nekako nadoknaditi. *Općinsko državno odvjetništvo u Puli podnijelo optužni prijedlog protiv direktora Odvodnje Milana Lakovića

Općinsko državno odvjetništvo u Puli je Prekršajnom sudu Poreč podnijelo optužni prijedlog protiv direktora porečke komunalne tvrtke Odvodnja Milana Lakovića zbog prekršaja iz Zakona o javnoj nabavi. Prema članku 182. tog zakona DORH osim odgovorne osobe Milana Lakovića istražuje i samu Odvodnju. Tereti ih se da su sklopili ugovor o javnoj nabavi za gradnju pet kanalizacijskih uređaja s ponuditeljem kojeg su morali isključiti iz postupka javne nabave. Odnosno, kako je u svom odgovoru naveo pulski općinski državni odvjetnik Vlatko Ivandić, prihvatili su ponudu koju su bili obvezni odbiti na osnovi rezultata pregleda i ocjene ponuda. Drugim riječima, zajednica ponuditelja koju čine firme Degremont i Strabag AG i koja već gradi spomenute uređaje vrijedne ukupno 291 milijun kuna, nije smjela biti izabrana!

Zbog nepravilnosti u ovom postupku koji se provodi po europskim pravilima i zakonu o javnoj nabavi u Poreču su bili i predstavnici OLAF-a, Europskog ureda za borbu protiv prijevara.

Naime, ove je godine počela izgradnja četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja na području Poreča. Zbog mogućih nepravilnosti Europska komisija prijeti da će uskratiti 53 milijuna kuna od prethodno odobrenih bespovratnih 215 milijuna kuna iz EU fondova. To je 18 posto od ukupne vrijednosti projekta, odnosno 25 posto od dijela kojeg financira EU. Ako na kraju Europska komisija donese odluku o uskraćivanju sredstava zbog uočenih nepravilnosti, bio će to velik financijski udarac za Grad Poreč, općine Vrsar, Funtana i Tar te za porečko komunalno društvo Odvodnja. Pitanje je tko će, dođe li do toga, kompenzirati veliki financijski deficit. (Tanja KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of