NAJDUŽI SAJAM TARTUFA NA SVIJETU

IZ OSAKE U LIVADE ZBOG SKUPOCJENE PODZEMNE GLJIVE: Šesti od deset vikenda Dana Zigante tartufa



Svake godine sajam posjeti sve više posjetitelje, a ove ih se godine očekuje više od 35.000 * Mnogi boravak u Motovunskoj šumi, najpoznatijem staništu tartufa, iskoriste za odlazak vlakićem u šumu radi pokaznog traženja tartufa uz pomoć posebno dresiranih pasa

"Živio Zigante!", uzvikivalo je raspoloženo društvo Talijana nazdravljajući kapljicom domaćeg vina nakon obilnog ručka na terasi sajamskog šatora u Livadama, dok su istovremeno pod šatorom turisti iz dalekog Japana prikovanih pogleda uz proizvode od tartufa odmjeravali, a potom i degustirali sadržaj staklenih posudica. U svom su šestom od deset vikenda, Dani Zigante tartufa u Livadama po tko zna koji put potvrdili da su postali međunarodno prepoznatljiv brend.

Sol s tartufima

- Odlični su, dobro mirišu, kratko su supružnici Hanaoka iz višemilijunske Osake prenijeli svoje mišljenje o tartufima, glavnom razlogu svog dolaska u Livade - centar svijeta tartufa, malo mjesto tartufara uz rub Motovunske šume. Prvi su puta u Istri i malo je reći da su oduševljeni.

U Livade turisti sa svih kontinenata dolaze tijekom cijele godine, a najviše ih se ipak odlučuje doći upravo tijekom sezone najskuplje podzemne gljive na svijetu koja se doslovce važe na grame, poput zlata. Prva klasa u sajamskom se šatoru prodavala po 26.000 kuna za kilogram, a druga po 12.000 kuna. Tartufi se kupuju i svježi i prerađeni, rekla je Jelena Jankov iz Zigante tartufa.

Austrijanci i Talijani, primjerice, preferiraju svježe tartufe dok se gosti s Dalekog istoka odlučuju za proizvode s tartufima, a favorit im je sol s tartufima.

Najviše se traži pašta

Damir Modrušan, glavni chef Zigante restorana, kojeg krasi Michelinova preporuka, svratio je iz restoranske kuhinje pod šator do tamošnjeg gastronomskog kutka i povjerio da se tijekom sajamskih vikenda najviše traži tjestenina s bijelim tartufom, ali i burger od istarskog boškarina s tartufima. Zanimalo nas je i u čemu je tajna dobre tjestenine s tartufima, a Modrušan je rekao da je prije svega u kvalitetnom tartufu, a potom i tjestenini s puno jaja.

- Mi znamo na 600, 700 grama brašna dodati 14 žumanjaka što je možda puno za kućanstvo, ali si u restoranu možemo to priuštiti. Takve su tjestenine definitivno top i poslužuju se uz malo maslaca i umaka veloutea s dodatkom svježeg bijelog tartufa, otkrio je Modrušan.

Tijekom jesenjeg maratonca kojeg krasi neslužbena titula najdužeg sajma tartufa na svijetu, Livade se pretvaraju u veliki sajamski centar posvećen gljivi Tuber magnatum Pico. Giancarlo Zigante, Guinnesov rekorder poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu i utemeljitelj obiteljskog biznisa, pod sajamskim šatorom okuplja i brojne male proizvođače domaćih proizvoda više ili manje brendiranih, od pršuta, kobasica, sira, meda, maslinovih ulja, do domaćih vina i žestica pa je to mjesto u kojem se prožimaju gastro okusi i mirisi Istre. Mnogi boravak u Motovunskoj šumi, najpoznatijem staništu tartufa, iskoriste za odlazak vlakićem u šumu radi pokaznog traženja tartufa uz pomoć posebno dresiranih pasa istančanog njuha.

Svake godine sajam posjeti sve više posjetitelje, a ove ih se godine očekuje više od 35.000. Sajamski šator u rujnu i listopadu, vikendom je otvoren od 10 do 19 sati, u studenom od 10 do 18 sati, a završava 18. studenog. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini