VELIKI POVRATAK RUSKIH TURISTA U ISTRU

Interes ruskih turoperatora u posljednje tri godine značajno je porastao


Od kraja svibnja Pula će izravnom aviolinijom biti povezana sa Sankt Peterburgom. Kompanija S7 Airlines letjet će na toj liniji jednom tjedno, nedjeljom, što će uz postojeće, gotovo svakodnevne letove od početka lipnja do konca rujna iz Pule za Moskvu, možda otvoriti vrata većem povratku ruskih gostiju u Istru i čitavu Hrvatsku.

Izgubili smo ih, podsjetimo, ulaskom u EU 2013. godine i uvođenjem viza za ruske državljane. Koliki je to gubitak za hrvatski i istarski turizam najbolje ilustrira podatak da su Rusi prije uvođenja viza činili čak 45 posto putnika pulske Zračne luke, a sada su spali na sedam posto. Čitave prošle godine bilo ih je 34 tisuće od 600 tisuća putnika u rekordnoj godini za pulski aerodrom. Direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo smatra da je dobro već i to što smo se nakon niza godina maknuli od Moskve.

Maknuli se od Moskve

- Prije pet godina imali smo linije i s drugim gradovima u Rusiji, pa i sa St. Peterburgom, a onda smo od 2013., nakon ulaska u EU, ostali samo na Moskvi, iako s više različitih prijevoznika i nisu to male brojke. Naravno da s novom linijom očekujemo i više turista i poslovnih ljudi iz Rusije, ali osim toga, u lipnju se tamo održava Svjetsko nogometno prvenstvo, a iz St. Peterburga se može dosegnuti cijela zemlja. To bi također moglo potaknuti putovanja iz Pule prema Rusiji, osim što je St. Peterburg prekrasan, grad muzej, kaže Radmilo.

I otvaranje nove aviolinije pokazatelj je da potražnja postoji, jer je riječ o golemom tržištu. Prema podacima iz HTZ-a, prošle godine ruski su gosti u Hrvatskoj ostvarili 133 tisuće dolazaka i 955 tisuća noćenja, što je prema godini prije visok porast od 12 posto u dolascima te 10 posto u noćenjima. HTZ i dalje ulaže u promociju, uspješnima ocjenjuje poslovne radionice i posebne prezentacije organizirane u Moskvi, Ekaterinburgu, Kazanju, Rostovu, a sredinom ožujka predstavit ćemo se na turističkom sajmu MITT u Moskvi.

(Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum