RASPISAN NATJEČAJ ZA IZGRADNJU

GRAD SVETE EUFEMIJE USKORO DOBIVA DVA NOVA BAZENA Gradonačelnik Rovinja kaže da je bazen neophodan s obzirom na trenutne uvjete "Svi troškovi izgradnje bazena bit će plaćeni iz gradskoga proračuna"

| Autor: Nicole TODORIĆ

Jedan bazen bit će veličine 25 s 33 metra i služit će za potrebe plivačkog i vaterpolo kluba i naravno građana, a drugi potpuno izdvojeni bit će namijenjen bolnici za terapije pacijenata

  

U četvrtak je raspisan natječaj za izgradnju bazena, odnosno izgradnju cijelog bolničkog kompleksa koji će se sastojati zapravo od dva nova bazena koje će uskoro dobiti Rovinj. Jedan veličine 25x33 metara za potrebe plivačkog i vaterpolo kluba i naravno građana, a drugi potpuno izdvojeni koji će biti namijenjen bolnici za terapije pacijenata.

 Gradnja 18 mjeseci

- Uvjerili smo se da nam je taj bazen neophodan, a to se vidi i po uvjetima u kojima naša djeca danas plivaju. Vjerujem da ćemo investicijom od očekivanih 57 milijuna kuna uspješno, naravno u koncenzusu s Gradskim vijećem, to uspjeti i ostvariti, rekao nam je gradonačelnik grada Rovinja Marko Paliaga.

Svi troškovi financiranja izgradnje bazena bit će plaćeni iz gradskoga proračuna, a sve kako bi se realizirao projekt gradskog bazena kao i obnova cijelog kompleksa ove županijske bolnice za rehabilitaciju.

- Rok izgradnje cijelog kompleksa ovisiti će o tijeku javnoga natječaja i ukoliko ne bude nekih nepredviđenih žalbi i nepredviđenih događaja. Vjerujem da bi mi već nakon iduće turističke sezone mogli započeti s izgradnjom. Prije toga treba odraditi rušenje, a nakon rušenja slijedi sam početak radova gradnje novog bazena. Gradnja je za sada planirana na 18 mjeseci, ali je ovo možda jedan od najkompleksnijih projekata koji smo ikada gradili u gradu Rovinju. Zahtjevan i u smislu same izgradnje, konzervatorske zaštite, ali i u smislu strojarskih, elektro, protupožarnih dijelova i svega onoga što ovakav kompleks i zahtjeva, ispričao je Paliaga.

Ravnatelj bolnice "prim. dr. Martin Horvat" Marinko Rade složio se da će gradnja biti zahtjevna jer će gradilište biti unutar bolnice, ali alternativa rješenja ne postoje.

- Taj bazen je dotrajao, on više ne služi svrsi, ni nama, ni sportašima. Moramo napraviti novi bazen, organizirani smo, dobro smo radili godinama, imamo novce sa strane kojim ćemo garantirati plaće našim zaposlenicima. Novi sportski bazen koristit će slatku vodu, a terapijski morsku. To je jako bitno za efekte koji terapija ima na naše pacijente. Terapijski će se grijati do 33 stupnjeva, dok se sportski grije od 24 do 26 stupnjeva. S druge strane, dobiti ćemo i cijeli novi odjel hidroterapije i jedan dodatni odjel fizikalne terapije, dobivamo bazen koji nam daje mogućnost da se pozicioniramo na nacionalnom i međunarodnom nivou što se tiče talasoterapije i hidroterapije, kaže Rade. 

Neprimjereni uvjeti

Trenerica plivača Bojana Bolković veseli se, kaže, novom bazenu kao i svi plivači.

- Moja očekivanja su velika. Meni je važno samo da dobijemo bazen jer ako se okrenete tu i vidite gdje rade ta djeca možete samo zamisliti kako se osjećaju. Na ovom bazenu nema niti jednog startnog bloka, nema obilježenih staza, vrućina je jako velika, voda ima 31 stupanj, a inače se trenira na 26 stupnjeva. Dužina bazena je 17 metara, a natjecanja su na 25 i 50 metara. Njihova prilagodba kad s treninga dođu na natjecanje je strašna. Kao, na primjer, da nogometaš koji se natječe na nogometnom terenu trenira na košarkaškom terenu. Vrlo često se u ovim uvjetima dešava da netko nekoga udari. Zato će nam novi bazen značiti jako puno. U klubu je oko 50 djece, ali, s obzirom na uvjete, mislim da smo i dobri. Sigurno će se taj broj plivača utrostručiti kada dobijemo novi bazen, rekla nam je trenerica Bolković.

Prilikom obilaska bazena uočili smo i mi loše uvjete u kojima članovi Plivačkog kluba "Delfin" treniraju, ali unatoč tome rovinjski plivači ostvaruju rezultate vrijedne divljenja.

- Matija Mužina je iz ovih uvjeta postao državni rekorder, osvajač državnih medalja, hrvatski reprezentativac, vrhunski sportaš treće kategorije. Nika Brajković je osma na državnim prvenstvima, Manuelu Heraku je izmakla bronca na državnom natjecanju za nekoliko stotinki. Ako usporedite da su jedini u Hrvatskoj koji treniraju u ovim uvjetima, da svi ostali treniraju u primjerenim uvjetima, a to su, dakle, bazeni od 25 ili 50 metara, mislim da je to veliki uspjeh, kazala je nadalje Bolković.

- Treniram već deset godina i dosta je teško, ali smo se nekako pomirili s time. Ili možemo odustati ili se možemo boriti. Izabrao sam ovo drugo, a moji najveći rezultati su da sam uspio uči u juniorsku reprezentaciju Hrvatske 2018. i ove godine te doći do apsolutnog zlata u Hrvatskoj u državnom i isplivati mlađi juniorski rekord Hrvatske na 200 metara prsno isto kao i 2018. godine, rekao nam je plivač i član PK-a Delfin Matija Mužina. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater