ZAŠTO U PULI NE POSTOJE PREDVIĐENA HRANILIŠTA ZA MAČKE PO KVARTOVIMA

Grad čeka da udruge iskažu interes


Novom odlukom o držanju kućnih ljubimaca, izglasanom doduše još u ljeto 2016. godine, usvojena je, između ostalog i odluka da se na javnim površinama mogu postavljati hranilišta za mačke i to nakon provedenog javnog poziva udrugama za zaštitu životinja za podnošenje zahtjeva za postavljanje hranilišta. Uvjet je obveza udruge da obavlja kontrolu razmnožavanja mačaka na tom području. Kako će hranilišta izgledati trebao je propisati pravilnik kojega je pak trebao donijeti gradonačelnik.

U našem gradu postoje brojne lokacije na kojima građani hrane "mačke lutalice", ali i oni kojima ovakva hranilišta smetaju pa su trovanja mačaka česta. Upravo je nedavno na društvenim mrežama tako osvanula obavijest da je u posude kvartovskih mačaka u Šijani netko stavio otrov, a skoro je glavom platio - pas!

Svojevrsna legalizacija ovakvih mjesta donijela bi građanima koji životinje ipak vole legitimitet da brinu o njima, uz pomoć udruga, i sigurnost da ih nitko ne smije dirati. Stoga smo upitali Grad Pulu je li udrugama ikada odaslan poziv za postavljanje hranilišta i je li gradonačelnik donio pravilnik o tome kao što je to odlukom propisano.

Iz Grada Pule pak odgovaraju da je sukladno članku 14. stavak 1. Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama navedeno da se na javnim površinama mogu postavljati hranilišta za mačke. Daljnje odredbe istog članka definiraju, kao što je u upitu navedeno, samu proceduru realizacije.

- S obzirom da do sada prema Gradu nije iskazan interes od strane udruga za postavljanjem hranilišta za mačke, odnosno nije iskazana potreba za takvo što, javni poziv se nije raspisivao niti je bilo potrebe za donošenjem Pravilnika koji će propisati način, izgled i uvjet postavljanja hranilišta, navode iz Grada i dodaju da će, ukoliko se takav interes iskaže, Grad doista i postupiti po odluci. Dakle, prema svemu sudeći, na redu su udruge koje takav interes, kako veli Grad, moraju najprije same iskazati.

Iz Udruge Ruka šapi, od njezine predsjednice Sanje Čubrilo doznajemo da im je nova odluka poznata. Dapače, oni su čekali da Grad objavi javni poziv udrugama da se jave kako bi se hranilišta organizirala, ali to nisu dočekali. Kada smo im rekli da oni čekaju "da udruge iskažu interes za time", naveli su nam kako će to sigurno učiniti što žurnije. Hranilišta bi, prema njihovom razmišljanju, trebala biti ograđena upravo kako ne bi bila izložena ljudima zlih namjera, a kvartovske mačke sigurne. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini