WiFi4EU

Europska unija uvodi besplatni WiFi i u Istru: DESET ISTARSKIH MJESTA DOBIVA JAVNU INTERNETSKU VEZU NA RAČUN BRUXELLESA

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Sredstvima Europske unije instalirati će se javan i besplatan WiFi u općinama Motovun, Sveti Petar u Šumi, Svetvinčenat, Višnjan i Žminj, te u gradovima Labinu, Poreču, Umagu, Novigradu i Pazinu

 

Dobra vijest stigla je uoči europskih izbora za građane istarskih općina i gradova u kojima još nije razvijena javna bežićna internetska veza. Sredstvima Europske unije instalirati će se javan i besplatan WiFi u općinama Motovun, Sveti Petar u Šumi, Svetvinčenat, Višnjan i Žminj, te u gradovima Labinu, Poreču, Umagu, Novigradu i Pazinu. Na rezervnoj listi nalazi se, u Istarskoj županiji, općina Tar Vabriga.

Vaučeri od 15.000 eura

Istarska mjesta sudjelovala su u inicijativi Europske komisije WiFi4EU u kojoj će vaučere u vrijednosti od 15.000 eura dobit 3.400 općina kako bi se pokrili troškovi ugradnje WiFi pristupnih točaka na javnim mjestima kao što su gradske vijećnice, knjižnice, muzeji, javni parkovi i trgovi.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo EK Mariya Gabriel, pripadnica Europske pučke stranke, izjavila je da joj je "drago nam je što je odaziv općina na ovaj drugi poziv bio iznimno pozitivan". - Primili smo više od 10.000 prijava. I dalje ćemo povezivati Europljane kako bismo im omogućili uživanje u svim prednostima jedinstvenog digitalnog tržišta, kazala je Gabriel.

Sljedeći poziv za uvođenje WiFi mreža u javnim prostorima priredit će se do kraja ove godine, dok će naredni biti u 2020. godini. Inicijativa WiFi4EU dio je ambiciozne operacije izmjena propisa Europske unije u području telekomunikacija kojom se obuhvaćaju nove mjere za ispunjavanje sve većih potreba Europljana za povezivošću i poticanje konkurentnosti Europe.

Građani trebaju znati da će WiFi4EU biti u potpunosti besplatan. Na temelju pravila koja je utvrdila Europska komisija, na mreži WiFi4EU u trogodišnjem razdoblju trajanja programa neće biti dopuštene novčane naknade ni drugi neizravni oblici plaćanja putem oglašavanja ili iskorištavanja podataka.

Pristupne točke

Povezivanje na mrežu WiFi4EU bit će vrlo jednostavno. Europska komisija odredila je da naziv mreže mora biti WiFi4EU. To vrijedi za sve pristupne točke WiFi4EU, što znači da će biti prepoznatljive diljem Europe. Nakon prvog povezivanja na besplatnu Wi-Fi mrežu, bit ćete preusmjereni na sigurnu stranicu za prijavu (zaštitni portal), gdje se možete prijaviti klikom na gumb za povezivanje. Kad se priključite na mrežu, moći ćete uživati u besplatnom internetskom pristupu. Ako se u roku od 12 sati nakon što ste se odjavili ponovno spojite, ne morate se ponovno prijaviti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini