BUJE

Državno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u poznavanju talijanskog jezika: DEA PAOLO KODILJA, KARIN VESELI I ARJAN ĐURĐEVIĆ DRŽAVNI PRVACI

| Autor: Luka JELAVIĆ
Dea Paolo Kodilja i Karin Veseli s mentoricom Klaudijom Babić Rihter (Snimio Luka Jelavić)

Dea Paolo Kodilja i Karin Veseli s mentoricom Klaudijom Babić Rihter (Snimio Luka Jelavić)


Nakon što je zbog pandemije korona virusa u travnju odgođeno, nedavno je održano državno natjecanje iz talijanskog jezika, ali prvi puta "na daljinu", uz korištenje suvremenih internetskih alata. Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje pozvali su sve učenike i mentore koji su u proljeće dobrim rezultatima izborili nastup na državnom natjecanju da se uključe u novi oblik natjecanja. Nakon objavljenih rezultata, posebnog razloga za slavlje imaju u Bujama gdje su stigla čak tri naslova državnih prvaka.

Iako su sada učenice srednje škole, donedavne osmašice OŠ Mate Balote Buje Dea Paolo Kodilja i Karin Veseli odlučile su se natjecati i uspjele su ostvariti najbolji rezultat, te sebi i bivšoj školi donijeti naslov državnih prvakinja u poznavanju talijanskog jezika, svaka u svojoj kategoriji.

- Obje su učenice na županijskom natjecanju u Rovinju još u veljači osvojile prva mjesta u A i C kategoriji. Prihvatile su poziv da se natječu i na državnoj razini, na prvom on-line natjecanju, te su najbolje riješile sve dijelove ispita koji, pored razumijevanja, čitanja i slušanja te pisanja eseja, uključuje i usmeno izlaganje na zadanu temu pred prosudbenim povjerenstvom te razgovor s izvornim govornikom i članovima povjerenstva. Veoma sam ponosna na svoje učenice i zahvaljujem im što su pristale sudjelovati na natjecanju, jer su već završile osmi razred i polaze srednju školu. Zahvaljujem i svojim kolegama, ravnatelju, stručnoj službi i tajnici koji su joj pomogli u svemu, jer je bilo dosta administrativnog i organizacijskog posla oko provedbe natjecanja, izjavila je vidno zadovoljna mentorica Klaudija Babić Rihter.

Državni prvak Arjan Đurđević (Snimio Luka Jelavić)

Ta je bujska osnovna škola prije nekoliko godina imala već jedan naslov državne prvakinje iz talijanskog jezika, a vrlo često učenici sudjeluju na državnim natjecanjima u poznavanju tog jezika.

Treća titula naslova prvaka u poznavanju talijanskog jezika pripala je bujskom gimnazijalcu Arjanu Đurđeviću, sada već maturantu. Tijekom dvodnevnog natjecanja, Arjan je pod mentorstvom profesorice Tarite Štokovac, u jakoj konkurenciji postigao najviše bodova i naslov državnog prvaka, na čemu su mu svi zdušno čestitali. Svestrani i odlični učenik Arjan je, uz to, s dokumentarnim filmom sudionik Smotre hrvatskog školskog filma.

Na državnom natjecanju sudjelovali su, s dobrim uspjesima, i učenici još nekoliko istarskih osnovnih i srednjih škola. Među učenicima osnovnih škola (Lista A, učenici koji uče talijanski jezik od vrtića i nižih razreda) uz prvakinju Karin Veseli iz bujske škole, treba spomenuti da drugo mjesto dijele Nikolas Dragić iz OŠ Višnjan (mentor Toni Drandić) i Mihael Modrušan iz OŠ Žminj (mentor Dario Garbin), a treća je bila Antea Čekić OŠ Tar (mentorica Daliborka Škofić).

Na listi B (učenici koji talijanski uče od 4. razreda dalje) državna prvakinja je Ivona Jelovac iz OŠ Finida Poreč (mentorica Kristina Šumberac Đorđević), a drugoplasirana je Ivana Radin iz OŠ Poreč (mentorica Ester Vlahović Udovičić). Na listi C (koji govore ili se u kući govori talijanski) osim bujske prvakinje Dee Paole Kodilja, dodajmo da je drugo mjesto osvojila Tonia Čorba iz OŠ J. Dobrile Rovinj (mentorica Luciana Malusa' Tuntar).

U kategoriji učenika strukovnih škola, državna prvakinja u poznavanju talijanskog jezika je Matea Banko, a drugo mjesto osvojila je Deborah Milokanović, obje učenice Srednje škole Mate Balote Poreč (mentorica Daisy Ghersinich Fiškuš). Među gimnazijalcima na listi A Nikka Brajković iz Srednje škole Zvane Črnje Rovinj bila je druga (mentorica Gordana Štrbac), a Klara Pauletić iz Srednje škole Poreč četvrta (mentorica Danijela Delmoro). Na listi C, uz bujskog prvaka Arjana Đurđevića, na drugom je mjestu bio Eric Jerman (mentorica Sandra Sloković) iz Pazinskog kolegija – klasična gimnazija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum