UZELI "PRAVDU" U RUKE

DOBROĆUDNI HARMONIKAŠ ISTJERAN IZ CENTRA ROVINJA: Vlasnici trgovina i restorana ne daju mu da svira. Kažu da im ugrožava promet

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Ne razumijem zašto uvijek smetam određenim ljudima, i to uglavnom vlasnicima trgovina i restorana koji nisu iz Rovinja i kojima smeta istarska muzika, pa namjerno i na sav glas puštaju "svoju" muziku, kaže harmonikaš Denis Jedrejčić, koji ima dozvolu Grada Rovinja za sviranje na javnim površinama

Pazinski harmonikaš Denis Jedrejčić, odnedavno i djelatnik Komunalnog servisa na poslovima pometača, posljednje dvije godine svira na rovinjskoj rivi. Stanovnici ga susreću duž rive i u ulici Carera, gdje na različitim punktovima svira harmoniku dva do tri puta tjedno, sat ili dva vremena. Na njegovom repertoaru su pjesme kao što su Brkica ili hitovi legendarnih Gustafa. Denisa se može čuti i za vrijeme kišnih, vjetrovitih dana, kad su ulice uglavnom prazne. To mu ne smeta jer, kako kaže, on svira za svoju dušu i vlastiti gušt. Sve potrebne dozvole od Grada za sviranje na javnom prostoru Denis ima.

No, s uskrsnim blagdanima Denis je zasmetao trgovcima i vlasnicima restorana, koji, kako tvrde, zbog njegovog sviranja imaju manji promet. Neki od njih tvrde da je muzika toliko glasna (a Denis nema razglas), da ne čuju što ih kupac pita. Drugi nam objašnjavaju da im se ne sviđa muzika koju svira. Trećima, pak, smeta i samo prisustvo uličnog harmonikaša u blizini njihovih trgovina i restorana. Svima njima zajedničko je da im Denis nije smetao tijekom zimskih mjeseci, jer tada njihovi objekti nisu ni otvoreni.

Dakle, ulični harmonikaš smeta ljudima čiji su poslovi otvoreni u pravilu samo nekoliko mjeseci tijekom proljeća i ljeta. Denis posao za koji ima dozvole ne može obavljati jer se svaki dan susreće s prijetnjama, vrijeđanjem i omalovažavanjem.

Podrška susjeda

S druge strane, upravo tijekom jednog od nedavnih incidenata u kojem je Denis opet bio meta nervoznih vlasnika trgovina i restorana, mogli su se čuti glasovi stanovnika Carere koji su stali na njegovu stranu. Podržali su ga i rekli mu da samo nastavi svirati i da se ne obazire na uvrede i vrijeđanja.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum