KORONA POSLJEDICE

DINO KOZLEVAC se žali da su ga sportski djelatnici proglasili "grobarom istarskog sporta". Otkrivamo što se događa i zašto su sportaši "poludjeli"

| Autor: Erika FILIPLIĆ

Košarkaški savez Istarske županije pita se što je s korištenjem školskih dvorana u svrhu sportskih aktivnosti. Naime, kako oni tvrde, škole koriste dvorane za potrebe svojih učenika, a njima, klubovima, to je zabranjeno, iako se radi o manje-više istoj djeci.

Svjesni situacije s koronom i potrebe za provođenjem svih propisanih mjera, KSIŽ, odnosno njegov predsjednik Igor Franković, podsjećaju da su prvi u Istri obustavili sva ligaška natjecanja. Međutim, sada im nije jasno koja je razlika korištenja dvorane kada je dijete na nastavi i kada je to isto dijete na treningu.

"Ovom mjerom direktno se utječe na stanje u klubovima, odnosno sportu, s obzirom da naši klubovi broje više od 700 djece u omladinskom pogonu. Nitko se nije konzultirao s nama", govore iz Košarkaškog saveza IŽ. "Što će se dogoditi u slučaju vremenskih neprilika? Došli smo u poziciju da dvoranski sportovi i nakon šest mjeseci ne mogu nastaviti normalno treniranje, dok neke druge djelatnosti, koje su puno rizičnije, normalno djeluju", ističu.

Dino Kozlevac, čelnik antikorona Stožera za Istru, potvrđuje da u škole kao cjeline, pa ni u dvorane, ne smije ulaziti nitko tko nije dio škole, bilo kao djelatnik, bilo kao učenik. No ističe da se to radi zbog zaštite školske djece, što je primarna zadaća.

"Pogotovo sada ove dane, kada je počela nastava. I roditelji imaju ograničen ulaz. To se odnosi na školske sportske dvorane, ali i na sve prostore koje koriste djeca. Po uputi ministra i zaključcima sastanka sa županima, 14 dana će se pratiti situacija pa će se mjere po potrebi korigirati", kaže Kozlevac.

Dakle, škole i njihove dvorane trenutačno se koriste isključivo za potrebe nastave, što je odluka na razini cijele zemlje.

"Preporučili smo korisnicima da koriste, dok je moguće, vanjske prostore. Kad se za to utvrde nastavne, prostorne, organizacijske i druge mogućnosti škola, razmotrit ćemo otvaranje školskih sportskih dvorana i za treće osobe, odnosno vanjske korisnike", kaže Kozlevac.

Dodaje da će klubovi, kad se za to donese odluka, moći koristiti sportske dvorane samo uz određene uvjete, odnosno prvenstveno uz zadovoljavanje higijenskih i sanitarnih uvjeta.

"To znači da prostori nakon korištenja bilo koga tko nije dio škole moraju biti očišćeni, dezinficirani u potpunosti, provjetreni. Nakon toga će djeca doći u čisti prostor. U komunikaciji s udrugama, one su to shvatile ograničavajuće. Jest ograničavajuće, ali prioritet su trenutno školska djeca", kaže Kozlevac.

Čelnik Stožera pojašnjava da se cijela galama digla oko netočne tvrdnje da su oni nešto zabranili neutemeljeno.

"Mislim da svatko razuman shvaća to što se događa ove dane, da su škole posebno ranjive, djeca su posebno ranjiva i imaju prioritet, ali ni u kojem slučaju se ne zabranjuje, niti će se zabranjivati korištenje školskih dvorana. Trebao nam je taj odmak i prostor da škole krenu, da vidimo kako sve to skupa ide, i to se sad događa ove dane. U tom hodu ćemo svi zajedno, kao kompletni sustav, na čelu s epidemiolozima, određivati uvjete korištenja dvorana na način da se ničim ne ugroze djeca", rekao je Kozlevac, požalivši se da ga zovu grobarom istarskog sporta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini