VEZA ČOVJEKA I STABLA

ČUDO U KOVRIMA KRAJ BRTONIGLE Murva prvi put rodila nakon što ju je zagrlio 80 godišnjak koji ju je posadio još kao dječak

| Autor: Sanja BOSNIĆ

 Radost i sreća optanta Tullia Covre prilikom susreta sa kućom nakon više od 70 godina jednostavno je neopisiva. Došao je i do svoje murve kojoj se poklonio i rukama ju obgrlio. To stablo nije nikada u svojih 70 godina urodilo plodom pa su ga smatrali muškim stablom. Ove se godine dogodilo čudo. Jalovo stablo koje nije do sada rađalo ovog se ljeta okitilo slatkim plodovima bijelih murvi

 

Ove se godine među hrvatskim finalistima za hrvatsko stablo godine našlo i stablo iz Istarske županije, bijela murva (Morus alba L.) iz zaseoka Kovri kraj Brtonigle. Jedinstveno nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo godine uvedeno je 2017. godine, a finalist će se natjecati za europsko stablo godine.

Put nas vodi do obnovljene vile plemićke obitelji Covra u naselje Kovri u vlasništvu sestre i brata Nataše i Nenada Kraljevića. Novo arhitektonsko rješenje i uređenje interijera potpisuje dizajner Boris Ružić, poznat kao baštinitelj zavičajne arhitekture. Danas se unutrašnjost Ville Covra sastoji od tri etaže s pet luksuznih spavaćih soba, malim dvorištem gdje sve miriše na mediteransko bilje te bazenom od 40-ak četvornih metara uz šumeći slap u neposrednoj blizini koji stvara dojam da se slijeva s neke litice u krasu čime dodatno pojačava efekt prirodnog istarskog okoliša. Da je vila rekonstruirana sa srcem otkrivamo pri susretu s mladim domaćinima Kraljevićima koji ostavljaju dojam tople jednostavnosti i produhovljenosti. Prošle je godine Glas Istre već pisao o ovoj poetskoj kući za odmor ispunjenoj uspomenama, a danas smo opet tu, ali radi nesvakidašnjeg natjecanja i upoznavanja s istarskom ljepoticom murvom koja je ušla u užu konkurenciju za hrvatskog pobjednika.

Možda je riječ o transrodnom stablu pa se smijemo, jer uskoro otkrivamo da ima istine u toj pošalici. Nataša nam priča sve o ovom još nepoznatom hvalevrijednom natjecanju i kako su se odlučili kandidirati svoju murvu što ponosno širi gustu krošnju ispred Ville Covri.

- Uz našu je murvu vezana dirljiva i zasad neobjašnjiva priča. U proljeće 1946. godine, Tullio Covra tada dječak od 10 godina u dvorištu ispred kuće posadio je malu mladicu stabla murve. Bilo je to u godini kada je obitelj Covra napustila svoje veliko imanje, jer su nakon nacionalizacije odlučili napustiti sve i odseliti se u Italiju. Tullio je, svega par tjedana nakon sadnje stabla, s roditeljima i braćom sjeo u stražnji dio kamiona okružen tek nekim osobnim stvarima i namještajem pa su krenuli put Italije. Godine su prolazile, život je kreirao nove događaje, ali on se uvijek sjećao svoga ranog djetinjstva, kuće i svog stabla. Nakon odlaska obitelji Covra u vilu se nastanjuju njihove sluge, a 1985. godine naša obitelj kupuje kuću u koju useljavamo. U proljeće 2018. godine završavamo sa cjelokupnim renoviranjem kuće i preko društvenih mreža ulazimo u trag Tullija Covre te ga pozivamo da nas posjeti i bude naš gost u kući svojih uspomena. Oduševljeno je prihvatio poziv i s obitelji stigao u posjet, noseći sačuvane stvari koje su sa sobom bili odnijeli u Italiju. Njegova radost i sreća prilikom susreta s kućom nakon više od 70 godina jednostavno je neopisiva. Šetajući dvorištem došao je i do svoje murve kojoj se poklonio i rukama ju obgrlio. To stablo nije nikada u svojih 70 godina urodilo plodom pa su ga smatrali muškim stablom, kako kažu seljani. No ove se godine desilo veliko čudo. Jalovo stablo koje nije do sada rađalo ovoga se proljeća okitilo slatkim plodovima bijelih murvi. Zar to nije zorno oslikana misteriozna divota jedne povezanosti čovjeka i prirode?! Ali ono što je sigurno, ovaj će događaj postati legenda koja će se u narodu prepričavati s nevjericom kroz generacije kako je jedno muško stablo nakon zagrljaja sa svojim izgubljenim stvoriteljem, na čudesan način postalo žensko stablo, priča emotivno Nataša, a nama su, dok je osupnuto slušamo trnci prostrujali tijelom i zasuzile se oči.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini