NEKRETNINE U ZAMAHU

ANALIZA CIJENA: Tko želi apartman na atraktivnim lokacijama u Istri, morat će "istresti" pravo malo bogatstvo

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Najtraženije nekretnine u Istri su građevinska zemljišta, zatim stanovi ili apartmani, a na trećem su mjestu, da čovjek ne povjeruje, poljoprivredna zemljišta. U 2018. godini na području naše županije prodano je 2.612 građevinskih zemljišta, 2.164 stana/apartmana i 2.017 poljoprivrednih zemljišta. U istom razdoblju vlasništvo je promijenilo samo 838 obiteljskih kuća.

Zanimljivo je primijetiti da broj prodanih stanova u Istri pada, ali im istovremeno cijene idu gore, dok je kod kuća obrnuto - broj prodanih kuća raste, cijena kvadrata pada u odnosu na godinu prije.

Od svih kupoprodajnih transakcija na području Istarske županije, najviše ih je ostvareno u Puli, njih 1.459. Za usporedbu, u Zagrebu ih je bilo deset puta više, 14.719, a za metropolom slijede urbana središta u priobalju poput Splita s 2.351 transakcijom, Zadra s 1.870 transakcija te Rijeke s 1.786 kupoprodaja nekretnina. Na tablicu se ispred Pule ugurao i kontinentalni Osijek s 1.638 transakcija.

U Puli, Labinu, Rovinju, Vrsaru, Poreču, Novigradu i Umagu najviše se prodaju stanovi, u Medulinu, Marčani, Vodnjanu i Balama najviše se trguje građevinskim zemljištima. U Istri je tijekom 2018. prodano 2.164 stana ili apartmana, po prosječnoj cijeni od 8.772 kune po kvadratu, što je za 6,7 posto viša cijena nego godinu prije toga. U prosjeku, radi se o stanovima površine od 57 kvadrata i starih 29 godina. Najniža prosječna cijena stana u Istri iznosila je 4,2 tisuće kuna, a najviša prosječna 16,5 tisuća kuna po četvornom metru. Za usporedbu, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji najveća prosječna cijena iznosila je 27,8 tisuća, u Splitsko-dalmatinskoj 19,5 tisuća kuna po kvadratu.

Najvišu prosječnu cijenu u Istri, od 10.000 do 15.000 kuna po metru četvornom, postižu stanovi i apartmani na njenoj zapadnoj obali - na područjima gradova Rovinj, Poreč i Umag te općina Vrsar i Funtana. U rasponu od 5.000 do 10.000 kuna po kvadratu (prosjek) prodavali su se stanovi na jugu Istre - u gradovima Pula i Vodnjan te općinama Medulin, Fažana, Ližnjan i Marčana, ali i u Pazinu u unutrašnjosti Poluotoka te u Labinu, Raši i Sv. Nedelji na istoku Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini