IZBORNI PROGRAM AMSTERDAMSKE KOALICIJE

Ako uđe u EU parlament, Valter Flego će se zalagati za iskorištavanje fondova, uvođenje eura i ulazak Srbije u Uniju

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
CROPIX

CROPIX


Nude li političke stranke čiji kandidati iskazuju golemi interes za foteljom u Europskom parlamentu još nešto osim jakih riječi, populističkih fraza i oštrih primjedbi na račun konkurencije? Ima li sadržaja iza vječitog IDS-ovog jadikovanja kako Banski dvori i Zagreb odlučuju o svemu, od izjava HSS-ova lidera Kreše Beljaka da HDZ doista treba zabraniti ili od postupaka SDP-ova "Jamesa Bonda" Gordana Marasa koji je od europskih izbora napravio lakrdiju već na samom početku izborne kampanje?

Primjera političkog populizma i ulizivanja biračima ima na svim stranama političke arene, od HDZ-a do Živog zida, no kakva je stvarna programska ponuda stranaka i koalicija koji imaju ozbiljne šanse za prolaz na svibanjskim izborima te za zastupanje svojih politika na sjednicama Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu?

Domaći" igrači

Istarskoj javnosti posebno je zanimljivo što nude "domaći" igrači, političari za koje se u županiji glasuje na lokalnim i parlamentarnim izborima, a koji na europske izbore izlaze na listi Amsterdamske koalicije. Kakva je politička platforma IDS-a čiji Valter Flego ima realne šanse za ulazak u Europski parlament, i to ne samo zato jer se nalazi na prvom mjestu kandidacijske liste, nego i zbog efekta preferencijalnog glasovanja na kojim bi mogao zaraditi upravo glasove iz svoje regije?

Amsterdamska koalicija, šarolika skupina stranaka ljevice i liberalnog centra kojoj se priključio HSS, za svibanjske izbore nudi možda i najobuhvatniji politički program od svih izbornih takmaca. Iako su u IDS-u kao stožernoj koalicijskoj stranci svjesni da se izborne programe slabo čita, razradili su nekoliko velikih programskih cjelina koje će ponuditi biračima te koje ovih dana predstavljaju po velikim hrvatskim gradovima.

Analiza njihovih izbornih poruka pokazuje da, uz obavezni liberalno lijevi svjetonazorni okvir kojim se promiče pravo na društvenu toleranciju, nude afirmativne politike koje se odnose na fondove EU, vanjsku i obrambenu politiku, uvođenje eura i ulazak u Schengen. Najvažnija tema koju Amsterdamska koalicija ističe tijekom kampanje svakako je snažnije korištenje europskih fondova iz kojih je Hrvatska "potegnula" tek 17 posto mogućih sredstava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater