PROSLAVA

Akademik Josip Bratulić obilježio 80. rođendan u rodnom Svetom Petru u Šumi: JEZIK SE S LJUDIMA DIJELI, POPUT HRANE NA STOLU

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Osamdeseti rođendan akademika Josipa Bratulića (M. BRATULIĆ)

Osamdeseti rođendan akademika Josipa Bratulića (M. BRATULIĆ)


Iako u mirovini, nimalo ne miruje već radi na nekoliko projekata, među kojima su pred dovršetkom odnosno izlaskom iz tiska knjiga o "hrvatskoj Bibliji", odnosno o svim prijevodima i izdanjima Biblije na hrvatskom jeziku, ali i o poeziji hrvatskih pjesnika nadahnutima biblijskim motivima, te velika i sveobuhvatna knjiga o glagoljici

Akademik Josip Bratulić proslavio je svoj osamdeseti rođendan u kući iz koje je potekao, u supetarskom zaselku Gljuščići, u društvu obitelji, prijatelja i suradnika iz kulturnog, vjerskog i znanstvenog života Istre.

Rođendansku večeru priredili su mu najbliži rođaci u poznatom supetarskom agroturizmu Botra Marija kojim upravlja obitelj Marija Bratulića, supetarskog načelnika i nećaka akademika Josipa Bratulića. Uz specijalitete domaće kuhinje, supetarski teran i malvaziju, rođendansku tortu ukrašenu slovima glagoljice od čokolade, domaću pjesmu i brojne zdravice, bila je to i prigoda da se slavljenikovi prijatelji prisjete njihova poznanstva i suradnje.

Zasluge za hrvatsku kulturu i književnost

Tako je Josip Iskra prizvao 1950. godinu kada se zajedno s akademikom Bratulićem upisao u pazinsko sjemenište, i tijekom školovanja u svom supetarskom prijatelji imao mentora i savjetnika, a pridodao je i kako su za vrijeme studija prijatelji studenti akademika zvali "brat Josip". Porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan također se prisjetio zajedničkih školskih dana s Josipom Bratulićem, zaželjevši mu "još plodnih godina da nas i dalje može oplemenjivati književnim plodovima njegova rada i uma", i istaknuvši kako akademik Bratulić pripada krugu velikana ovog dijela središnje Istre koji je dao i Jurja Dobrilu, Božu Milanovića te Josipa Turčinovića.

Nakladnik Elmo Cvek, dugogodišnji Bratulićev prijatelj i izdavač, istaknuo je akademikove zasluge za hrvatsku kulturu i književnost, podsjetio da monografija "Istra - zavičaj starina i ljepota" kojoj je Bratulić autor, a Cvekova nakladnička kuća CASH izdavač ušla u stalni postav Gutenbergova muzeja u Mainzu. Bratulić je inače u nakladničkoj kući CASH urednik biblioteke Histrica, a u nizu projekata koje je vodio ili vodi jedan od monumentalnijih je "Istarski rječnik".

Glavica je prvo naselje što su ga fratri osnovali

Mario Bratulić je kao domaćin uz rođendansku čestitku slavljeniku uručio pršut iz supetarske pršutane Jelenić, a akademik Bratulić je na tom i drugim darovima u svom poznatom stilu zahvalio riječima: "Nikad ne odbijam lijepu flašu vina, jer to je štafeta; niti lijepu knjigu, jer to je plod truda mnogih ljudi, a da nemamo knjige ne bismo se razlikovali od drugih živih bića.

Mnogo se zanimljivosti i mudrosti tijekom večeri moglo čuti od slavljenika, od podatka da se rođendanska proslava održava u kući Bratulića - Tončića, čije je "gnijezdo" zapravo zaselak Glavica koji je prvo naselje što su ga pavlinski fratri osnovali na Supetaršćini nakon što su u ovdašnjem samostanu zamijenili benediktince, i time pokazali svoju brigu za ovdašnje ljude pruživši im život u dobrim lijepim kućama.

- Čitav život bavim se jezikom, jer bez jezika ne bismo bili ništa i ništa ne bismo razumjeli. Zato je moje poslanje da proučavam jezik i njegova značenja. Jezik je ono što se s ljudima dijeli, poput hrane na stolu, a braća smo po onome što možemo dijeliti, rekao je akademik Bratulić u jednom od svojim obraćanja prijateljima te večeri.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum