(Snimila Gordana Čalić Šverko)
Nije Guinnessova rekorderka, ali je jedinstvena takva u svjetskim razmjerima, fritaja od 2.024 jaja i desetak kilograma bijelog tartufa, najskuplje podzemne gljive na svijetu, kojom su u jedinom hrvatskom gradu tartufa, u sklopu gradskog praznika, u subotnjoj noći od Subotine, obilježili početak sezone istarskog bijelog tartufa i 25 godina brendiranja Buzeta gradom tartufa i velike fritaje s bijelim tartufima.
Fritaju je u tonu i pol teškoj divovskoj tavi s postoljem, pripremala kuharska ekipa »Zigante tartufi«, a kako bi u jubilarnom izdanju ovu skupocjenu gastro deliciju mogli kušati svi koji požele, prodavala se se po promotivnoj cijeni od 5 eura.
Uz Zigante tim, u pripremu fritaje uključio se i gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, koji je to učinio i prije 25 godina, u to vrijeme kao saborski zastupnik. Tada su mu društvo pravili Ivan Jakovčić i Radojka Šverko, ove godine županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković i Nikola Niki Peršić, glazbenik i frontmen grupe Koktelsi, uz voditeljsku palicu Zdenke Gudelj. Kajin je toliko zdušno prionuo rezanju tartufa na tanke listiće, da za ostale gotovo da i nije bilo posla.
- Ove godine nakon 25 godina, po simboličnoj cijeni od 5 eura, a želim vjerovati da će se nešto slično događati i ubuduće, mogla se degustirati jedinstvena delicija koja se sigurno kod kuće ne može napraviti tako kvalitetno kao što se radi u ovoj divovskoj tavi s 2024 jaja i deset kilograma bijelih tartufa, izjavio je Kajin.
Među onima kojima je u znak zahvale za doprinos u realizaciji inicijative proglašenja Buzeta gradom tartufa Kajin na prošlotjednom prijemu uručio Zahvalnicu Grada Buzeta, bila je i županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, koja je 1999. godine bila direktorica buzetskog Turističkog ureda. Sudjelovala je u organizaciji pripreme prve fritaje, a na pitanje kako s 25 godišnjim odmakom gleda na ovaj projekt, kazala je da je danas sve jako profesionalno.
- Kada smo mi krenuli bilo je puno entuzijazma, puno improvizacije i puno nepoznanica koje smo uspjeli savladati. Danas nema nepoznanica, svi znaju što treba raditi i fritaja je jednako dobra kao što je bila te prve godine, usporedila je Prodan Mraković.
Tijekom Tartuf truck festa na parkiralištu nasuprot Hotela Fontana, tartuf je također bio u središtu Subotine, ali ga se osim u tradicionalnoj fritaji moglo kušati i u drugim oblicima i kombinacijama s drugim okusima.
U slavljeničku večer uveli su na Trgu Fontana izvođači Udruge Mali veliki mikrofon voditelja Alana Poropata. Potom i Bum Bam Family Ansambl iz Labina voditelja Marijana Lincmajera, koji okuplja tridesetak članova od 7 do 77 godina, a medu njima i dva iz Buzeta. Uz ostale instrumente najviše su zastupljene udaraljke. Društvo »Naša djeca« Buzet je u kutku za djecu održalo kreativne slatke radionice na temu tartufa.
Premijerno je izvedena pjesma inspirirana Subotinom kao tradicijskom buzetskom pučkom feštom, sajmom koji svoju tradiciju baštini još od 15. stoljeća, a svoje je obnovljeno izdanje dobilo u proširenom izdanju Subotine po starinski. Autori glazbe, stihova i aranžmana pjesme »U Buzetu je Subotina« su Nikola i Snježana Lovrinić, dok je snimanje, produkciju i mastering izvršio Mauro Giorgi u srpnju ove godine. Pjesmu izvodi Vokalna skupina »Pinguentini« Umjetničke škole Matka Brajše Rašana Labin, Područnog odjela Buzet. »Gremo na samanj sega si kipit, gremo na samanj dikaj pojes, popit. Mužika sopè, vela fešta je, u Buzetu je Subotina, pjevali su »Pinguentini«.
Na Trgu Fontana nastupila je plesna skupina iz Italije »Associazione Serenissime ...danze 800«. Pjesmom »U Buzetu je Subotina« i nastupom gostiju iz Italije, najavljen je bogati nedjeljni program Subotine po starinski. Monologom se predstavio Vlado Paladin, član Buzetskog pučkog teatra, a u večernjem subotnjem zabavnom programu Buzećane i njihove goste zabavljali su Grooversi i Koktelsi.