"PINGUENTE PICCANTE"

FOTO / Bili smo na najljućem festivalu u Hrvatskoj, interes nadmašio sva očekivanja

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Chili fest »Pinguente piccante«, premijerno je, u sklopu rujanske Subotine, održan u starogradskoj jezgri Buzeta. Najljući festival u Hrvatskoj okupio je na Loparu sedam proizvođača ljutih umaka i drugih specijaliteta, kojima su se pridružile četiri craft pivovare, toliko je bilo i ugostiteljskih punktova, a sudjelovao je i jedan izlagač slastica. Pravi vatromet okusa, mirisa i zabave, pri čemu je show s vatrom dodatno zagrijao i onako vruću atmosferu.

Sve više zaljubljenika u ljute umake

Nova gastro manifestacija nadmašila je sva očekivanja i G.O.A.T.-a, obrta za proizvodnju ljutih umaka, kojeg je kao dopunsku djelatnost u Buzetu početkom godine otvorio zaljubljenik u ljute umake, Dino Greblo. Dino je ujedno inicijator Chili festa kojeg je Turistička zajednica Grada Buzeta kao ideju objeručke prihvatila i organizacijski izvrsno provela u djelo.

(Foto: STUDIO11)(Foto: STUDIO11)

- Fenomenalno. Nisam očekivao takav odaziv i toliko posjetitelja, kazao je Dino, zadovoljan već i stoga što je potražnja za ljutim umacima trenutno u uzletu. U njegovoj su paleti ljutih umaka od chili paprika: Vrajži Bepo, Rabijana Jolanda, Trdi Jure i Črni Tone.

- S obzirom da je ovo prvi chili fest, posjećenost je iznad svih očekivanja. Izlagači su vrlo zadovoljni s prodajom tako da ga sigurno ponavljamo, najavila je Melita Paladin iz buzetskog TZ-a.

Na svom štandu u sklopu Chili festa »Pinguente piccante«, Nenad Stefanović predstavio je Ročku konobu u kojoj se, u samom srcu glagoljaškog Roča, može degustirati njegov ljuti umak s Habanero papričicama »Orkotoćo«. Brend je Vroče: slovenski vruče, ljuto, i dijalektalno u Roču - V Roče.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Među izlagačima i Patrik Prnjak, vlasnik OPG-a Ljutistra iz Pule. Kazao je kako je sve veći broj proizvođača ljutih umaka, u Hrvatskoj ih je trenutno šesnaest, a u Istri pet. Na štandu OPG-a Nešto ljuto iz Vodnjana, dežuran je bio četverac, vlasnik OPG- a Sandro Benčić i supruga Lara, njena sestra Andrea Vitasović te Igor Budeš koji je rekao kako je ovako nešto poput buzetskog Chili festa falilo u Istri i Hrvatskoj jer sve je više ljubitelja ljutih umaka.

Svoje proizvode predstavila je i vlasnica obrta OPG Hey chilli Sandra Vujica iz Umaga. Prije šest godina počela je uzgajati ljute papričice za svoje potrebe, da bi se prije dvije godine upustila u malo veću proizvodnju. No još je uvijek to hobi i nije primarna djelatnost.

(Foto: STUDIO11)(Foto: STUDIO11)

U Buzet je stigao i Goran Vrabec iz Volim ljuto, kojeg ubrajaju među najveće hrvatske proizvođače ljutih umaka. Uzgoj chili papričica u Igrišću u Zagorju, pokrenuo je 2012. godine, a potom započeo i s njihovom preradom.

- Bio sam na dosta chili festivala u Europi, čak ih je i u susjednoj Sloveniji nekoliko godišnje, a planiram posjetiti i neke svjetske. Mislim da je ovaj u Buzetu prvi hrvatski chili festival, specijaliziran isključio za ljute umake. Istra je uvijek po nečemu prva, kao i uvijek prednjači u tome ispred ostatka Hrvatske, kazao je Vrabec.

Natjecanje

Za one koji vole izazove, održano je natjecanje u jedenju ljutih papričica. Odazvalo se pet najhrabrijih. Potpisom prijavnice natjecatelji su potvrdili da su stariji od 18 godina, da sudjeluju na vlastitu odgovornost i da su svjesni svih mogućih posljedica, a zatim su se upustili u najljuću avanturu. Svaki je tijekom natjecanja popio otprilike litru mlijeka kako bi neutralizirao ljutinu.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Natjecanje je trajalo pola sata, održano je pet krugova po pet minuta s ispadanjem, s zadnjim dodatnim krugom, također pet minutnim, prenijela je Melita Paladin iz buzetskog TZ-a. Pet vrsta papričica jelo se redom po ljutini, Jalapeno, Red Savina Habanero, Fatalii, Trinidad Scorpion Moruge i Carolina Reaper. U zadnjem krugu ostala su dva natjecatelja, Buzećan Goran Đusić i Nepalka Nitu Kawar. Oboje su u tom krugu dodatno pojeli još dvije Caroline Reaper, bili su izjednačeni, samo je Nitu bila malo brža pa joj je dodijeljena prva nagrada.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Volim najljuće papričice, povjerila nam je 27- godišnja Nitu Kawar. Zaposlena je u Konobi Volte u Kozarima, u kuhinji je pomoćna kuharica, pere suđe i čisti. Treću nagradu ovog uzbudljivog natjecanja dobila je Sonia Romero, Meksikanka udana u Buzetu.

Chili fest pokazao se i kao mjesto dobre zabave, a sve okupljene zabavljali su DJ Zokki i Dražen Turina - Šajeta, a prenesimo i da je za posjetitelje osiguran besplatan prijevoz do starogradske jezgre.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter