godišnje procjene još bolje

Pola godine čini razliku: Elektrana smanjila račune za struju istarskog Doma za starije za više od 5.000 eura

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Poreč)

(Foto Grad Poreč)


Dom za starije i nemoćne u Poreču početkom godine je postao deveti objekt javne namjene na području Grada koji je dobio fotonaponsku elektranu. Ova je elektrana u prvih šest mjeseci rada proizvela više od 35.300 kWh zelene električne energije, čime su se računi za struju smanjili za gotovo 5.500 eura, a smanjile su se i lokalne emisije ugljikovog diokisda nešto većima od devet tona.

Tijekom ljeta, kada je intenzitet zračenja Sunca najjači, elektrana opskrbljava gotovo 40 posto potreba objekta za električnom energijom, dok se najintenzivnija proizvodnja očekuje u mjesecima koji slijede jer nasunčanije razdoblje tek dolazi.

- Očekivana proizvodnja fotonaponske elektrane Dom Poreč na godišnjoj razini, iznosi 65.000 kWh, dok financijske uštede uvelike ovise o tržišnim kretanjima, no prema sadašnjim cijenama energenata, procjenjuje se da bi se godišnja ušteda mogla približiti brojci od 9.000 eura, zaključuje je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter