PROJEKT NA ČEKANJU

Glavičić: Rabački lukobran je kapitalna investicija

| Autor: Branko Biočić
Valter Glavičić/Simulacija budućeg lukobrana u Rapcu (Foto: Branko Biočić)

Valter Glavičić/Simulacija budućeg lukobrana u Rapcu (Foto: Branko Biočić)


Predsjednica gradske organizacije SDP-a Labin Katarina Filipović posjetila je u svog stranačkog kolegu, gradonačelnika Cresa, Marina Gregorovića s kojim je imala radni sastanak na temu lukobrana. Naime, dok Rapčani i Labinjani koji imaju plovila u Rapcu godinama vape za lukobranom u Rapcu, Cresani su ove zime dobili novi gat stotinjak metara dužine, dok je lukobran dužine 186 metara zajedno s 280 metara nove obale stavljen u funkciju još 2021. godine, te je od tada Cres podigao ljestvicu kvalitete života svojih građana i bez zadrške se može reći da je postao jedna od ljepših luka na Jadranu.

EU sredstva

Filipović kaže da je za luku Cres Županijska lučka uprava Cres 23. srpnja 2018. godine potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) za projekt »Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres.« 3. kolovoza 2021. ishođena je uporabna dozvola, te se izgradio vanjski lukobran u dužini od 185 metara, širine 6 metara, postavljen na dva reda pilota, te rekonstrukcija i dogradnja obale u dužini od 280 metara, širine zahvata proširenja obale prema moru od 2 do 11 metara. Filipović o tim podacima i radnom posjetu Gradu Cresu kaže:

- Projektom je izgrađen lukobran s operativnom obalom za linijske putničke brodove, te rekonstrukcijom i dogradnjom obale pristupni pješački put do centra grada. Realizacijom projekta na zapadnoj obali creske luke, omogućuje se kvalitetnije povezivanje otočnog stanovništva Cresa s kopnom, čime se u potpunosti osigurava otočnom stanovništvu nesmetanu dostupnost svakodnevnih aktivnosti kao preduvjet gospodarskog i društvenog razvoja otoka. Ukupan financijski iznos utrošenih sredstava za cijeli projekt iznosio je 5.432.150,45 eura, od kojih je potpora EU čak 4.324.965,08 eura, a PGŽ je uplatila 126.086,67 eura, te su uložena i vlastita sredstva Grada u iznosu od 981.098,71 eura. Lukobran je ove godine nadopunjen novim gatom vrijednim milijun eura. Stari dio luke sada je namijenjen samo za drvene barke, koje imaju besplatan vez, te će Grad Cres osigurati sredstva za održavanje takvih tradicionalnih plovila svim vlasnicima takvih plovila.

Lukobran zvan »Željo moja, tugo moja« u Rapcu, davno je obećani projekt IDS vlastodržaca. Nažalost, još uvijek je na čekanju. Iako je druga građevinska dozvola izdana još 2021. godine. Labinski gradonačelnik Valter Glavičić u svoja dva mandata nije uspio započeti gradnju. Iako je određenu dokumentaciju naslijedio od svog prethodnika Tulia Demetlike, elaborat je završen još 2018. godine, a nova građevinska izdana je 2021. godine.

Čak i uz činjenicu da bivši gradonačelnik trenutno obavlja funkciju zamjenika župana, pa bi se očekivalo da barem na tako važnim projektima postoji suradnja i potpora. Za lukobran u Rapcu dužine 129 metara (plus 21 metar postojeće obale) Glavičić je najavio da bi koštao oko 13 milijuna. Puno više od onoga na Cresu, ali i dubina mora je veća. Iako ni cijena ne bi trebala biti odlučujući faktor, budući da Labin ima proračun od 20 milijuna eura, a uz malo volje i znanja mogli bi uspjeti uhvatiti novac iz Europskih strukturnih fondova u financijskom ciklusu od 2021. od 2027.godine.

Na kraju krajeva, to su mogli i prije, tako da se postavlja pitanje zašto se koči taj projekt? Da li stvarno ne znaju kako realizirati takav projekt ili je možda riječ o namjernom odugovlačenju s ciljem da se na natječaj za izgradnju javi točno određena firma? Odnosno, da li se ovdje radi o sofisticiranom pogodovanju na uštrb kvalitete života građana, a time i demografije, pita se Filipović.

Odgovarajući na navode Katarine Filipović labinski gradonačelnik Valter Glavičić kaže:

- Lukobran je sigurno kapitalna investicija, prije sedam godina vrijednost je bila procijenjena na preko 10 milijuna eura a znamo da je u tih sedam godina inflacija divljala. Danas je to sigurno 20 milijuna eura. Svako ozbiljan i pametan zna da investiciju od 20 milijuna eura Grad Labin ne može sam provesti. Obećavati nešto napamet, pričati pričice kako se nešto negdje dogodilo, kako se moglo, može samo onaj koji nikada ništa nije radio, nije pročitao Zakon o gradnji, koji ne zna Zakon o pomorskom dobru i koji ne zna kako ova država funkcionira.

Za razliku od nas u Gradu Labinu koji smo napravili vrlo složen glavni projekat lukobrana u Rapcu, koji za razliku od ostalih lukobrana ima veliki hendikep da je more tamo duboko i da su troškovi za tu dužinu tri do četiri puta veći nego što bi bili za neku kompletnu dužinu u nekom plitkom zaljevu. Došli smo do faze da smo u dogovoru sa Ministarstvom mora, prometa i veza napravili izmjenu i dopunu građevinske dozvole, znamo da je jedan od tri prioriteta županije lukobran u Puli, lukobran u Rovinju i lukobran u Rapcu. Bitno je naglasiti da lukobrani nisu projekti koje rade gradovi nego je upravljanje lučkom infrastrukturom u nadležnosti Županije.

Zajedničko financiranje

Zato vjerujem da ćemo u daljnjim kontaktima i aktivnostima sa Županijom i nadležnim Ministarstvom u sljedećem razdoblju, nakon otvaranja idućeg mandata, ozbiljno prionuti izgradnji našeg lukobrana. Moram naglasiti da izgradnja lukobrana u Rapcu nije projekt koji se dešava preko noći, nego se studiozno priprema. Najgore što se može dogoditi je da bude predmet jeftinog političkog prepucavanja sa strane osoba koje ne razumiju kako se gradnja priprema i događa, i kako 20 milijuna eura za Grad može biti uteg oko vrata koji nas može ugušiti i koji će zajedno biti financiran sa strane Grada, Istarske županije i Republike Hrvatske, rekao je Valter Glavičić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter