Ranch Barba Tone

FOTO / Korisnici Centra za rehabilitaciju Veruda jahali jedinog terapijskog konja u Istri

| Autor: Glas Istre


Korisnici i djelatnici Centra za rehabilitaciju Veruda prošlog su petka posjetili Ranch Barba Tone u Manjadvorcima, jedini ranch u Istri na kojem se djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom mogu okušati u terapijskom jahanju.

U Manjadvorcima, gdje se na ranchu bave sportskim i turstičkim jahanjem, uz terapijsko, djeca i odrasli mogu jahati uz licenciranog voditelja terapijskog jahanja, i to na konju Benu koji ima položen ispit radnog osposobljavanja što ga čini jedinim terapijskim konjem u Istri. 

Jedna od korisnica podijelila je svoje iskustvo. - Kad sam došla na Ranch "Barba Tone" bilo me je jako strah. Bio je to moj prvi susret s konjem oči u oči i prvi put da sam jahala. Kad sam zajahala konja osjećala sam se kao da letim. U meni su se tada pojavljivali razni osjećaji. Osjećaj straha, ljutnje, uzbuđenja i sreće. Bilo me je jako strah, ali unatoč strahu bila sam jako sretna jer su me djelatnici centra jako ohrabrili. Govorili su mi: 'Ajde Manči, to je sad ili nikad. Bit će ti žao ako ne probaš.' To mi je jako puno značilo.

Nije mi bilo lako, ali preživjela sam i to će mi sigurno ostati zauvijek u sjećanju. Tako iscrpljena od siline spazama koji su kružili mojim tijelom kad sam sišla s konja, trebalo mi je vremena da dođem k sebi. Svi smo se zajedno družili, i korisnici i djelatnici, nismo se odvajali jedni od drugih.

Vladala je prijateljska atmosfera što mi je ispunilo moje nježno srce. Nadam se da će takvih izleta biti još. Bili smo ekipa za 10. Hvala svima koji su mi pomogli da i ja to doživim. Hvala od srca. Ovaj izlet ostati će mi zauvijek u lijepom sjećanju, poručila je zadovoljna korisnica.

Terapijsko jahanje se koristi kao metoda poboljšanja fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja osoba s različitim razinama poteškoća, a sama terapija pomaže u poboljšanju koordinacije, ravnoteže i mišićne snage. 

Kontakt s konjima može smanjiti razine stresa i anksioznosti te povećati socijalne vještine, a samo jahanje time uvelike poboljšava kvalitetu života korisnika, što i dokazuje svjedočanstvo iz teksta.


Podijeli: Facebook Twiter