istarska koza

Doznajemo kako od kozjeg mlijeka napraviti fine sireve i maslac

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Tečaj osposobljavanja uzgajivača za preradu mlijeka, organizirali su u prostorijama Edukacijskog gastronomskog centra na Gortanovom brijegu kod Pazina, Udruga uzgajivača istarske koze, AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre i savjetodavna služba u poljoprivredi.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U trodnevnom tečaju uzgajivačima istarske koze pridružili su se i ovčari koji ranije nisu bili u mogućnosti sudjelovati u ovim osposobljavanjima. Proizvodnja mliječnih proizvoda od mlijeka istarske koze osnova je dugoročne gospodarske održivosti uzgoja istarske koze, a od dobrog mlijeka treba znati proizvesti dobre sireve i druge mliječne proizvode.

Edukacija

Uzgajivači su naučili osnove prerade mlijeka, od higijene mužnje, kako dobiti kvalitetno mlijeko za sirenje. Praktično su naučili sve o proizvodnji svježeg sira, vrhnja, fermentiranih mliječnih proizvoda, maslaca, kuhanog i mekog sira, polutvrdog sira i albuminskog sira. Učili su o čišćenju i sanitaciji opreme i prostora, te o označavanju i deklariranju proizvoda. Raspravile su se i teme o poslovanju OPG-a unutar i izvan poreznog sustava, kao i o načinu registracije i odobravanja objekta za proizvodnju mliječnih proizvoda. U proizvodnji su korišteni kako kozje, tako i kravlje i ovčje mlijeko.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Već sad je najavljen napredni tečaj prerade mlijeka koji će se u Edukacijskom gastronomskom centru AZRRI-ja na Gortanovom brijegu održati od 9. do 11. srpnja.

Udruga uzgajivača istarske koze potaknula je i organizirala ovu edukaciju jer je jasno, kazao je njen predsjednik Gordan Šubara. da se uz rast stada istarske koze gospodarstva moraju osposobiti za prijem i preradu sve veće količine mlijeka.

- Osnova ekonomije bit će kvalitetni mliječni proizvodi, za koje smo sigurni da će naći put do kupaca. A za proizvodnju kvalitetnih sireva treba se osposobiti. Udruga će nastaviti organizirati daljnje osposobljavanje članova u proizvodnji mliječnih proizvoda kroz sve složenije edukacije koliko god članovi budu zainteresirani. Veselim se odličnim sirevima od mlijeka istarske koze u bliskoj budućnosti, poručio je predsjednik Udruge uzgajivača istarske koze Gordan Šubara.

Uzgajivači

Udruga je organizirala, AZRRI pružio infrastrukturu i logistiku, a savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede provela edukaciju. Ova edukacija je hvalevrijedan primjer zajedničke kompetentne suradnje više institucija sa zajedničkim ciljem diversifikacije aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, odnosno, s ciljem da uzgajivači istarske koze ne budu samo stočari, već i prerađivači mlijeka i konačno i trgovci koji će prodavati vlastite proizvode.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na istarskom području ima 175 grla istarske koze. Riječ je o kritično ugroženoj pasmini, svega je osam uzgajivača, no ohrabruje da je primjetan interes mladih uzgajivača koji žele imati upravo istarsku kozu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter