ovog kolovoza u poreču

Festival istarskog češnjaka: Na info punktu proizvođači će davati savjete o uzgoju, proizvodnji i čuvanju češnjaka

| Autor: Zoran Oljača
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Kao i prošle godine, Trg Slobode u Poreču bit će mjesto na kojem će se održati Festival istarskog češnjaka. Ove godine peti po redu, Festival istarskog češnjaka održava se u subotu 3. i nedjelju 4. kolovoza. Ovaj eno - gastronomski događaj organizira Udruga proizvođača istarskog češnjaka. Oba dana udruga će imati svoj info punkt na kojem će proizvođači davati savjete vezano za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka. Svi zainteresirani će na štandovima moći kupiti rešte pravog domaćeg istarskog češnjaka, ali i razne proizvode od češnjaka poput namaza od češnjaka, ukiseljene paske i umak od paski.

Zaštita proizvodnje

Berba istarskog češnjaka u punom je jeku, a obzirom na vremenske prilike još nije poznato kakva će prinos ove godine biti. Istarskoj županiji i njenom Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo od strateškog je značaja zaštita proizvodnje istarskog češnjaka, preko svog Istrian quality clustera i IQ markice. Lani su na otvaranju festivala proizvođačima podijeljene IQ markice za kvalitetu istarskog češnjaka za devet proizvođača, za 12 uzoraka.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

To su bili OPG Pamić Nefat iz Pazina za istarski crveni i istarski ljubičasti češnjak, OPG Antonac Dario iz Oprtlja za istarski rozi, ljubičasti i crveni češnjak, OPG Calabura iz Oprtlja za istarski crveni češnjak, OPG Vilim Jakša iz Cerovlja za istarski crveni, OPG Monte Istra iz Grožnjana za istarski crveni, OPG Udovičić iz Rovinja za istarski crveni i OPG Križmanić iz Pazina za istarski crveni češnjak, OPG Zoran Celić za istarski crveni češnjak i OPG Ivan Radetić za istarski crveni češnjak.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Cilj programa evaluacije i dodjele oznake IQ, kao jednog od važnijih strateških programa Istarske županije je iskoristiti potencijale Istarske županije kao regije i podići postojeću razinu kvalitete istarskih proizvoda, na način da se isti izdvoje iz konkurentskog okruženja. Isto tako namjera je sustavno educirati i pružati potporu korisnicima i nositeljima oznake IQ, kako bi ista postala prepoznatljiva na jednoj široj razini, kao i umrežiti relevantne institucije i dionike u zajedničkom nastojanju da se iskoristi potencijal Istarske županije u procesu brendiranja.

Istarski crveni češnjak, sorta je koja se od pamtivijeka uzgaja u crvenoj i bijeloj istarskoj zemlji. Kako bi trajao što dulje nakon sušenja, istarski češnjak skladišti se u tradicionalnim reštama. Mnogi češnjak beru ručno, a u pritom je potrebno točno znati kada je pravo vrijeme za njegovo vađenje.

Pletenje rešti

Karakteristika istarskog češnjaka je takva da glavice nisu tako krupne kao kod drugih sorti češnjaka. Međutim, on duže traje u odnosu na ostale sorte. Obično se bere u srpnju i ako se skladišti u idealnim uvjetima, on će trajati do iduće berbe bez problema. To nije slučaj kod ostalih sorti češnjaka. Mnogi u Istri imaju posebnu tehniku pletenja češnjaka.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Kaže se da je najlakše rešte plesti kada je češnjak tek ubran i stabljika još nije sasvim suha. Više o istarskom češnjaku te na koji se način pletu rešte, ali i kako se zna kada je pravo vrijeme za berbu, zainteresirani će moći dobiti i na ovogodišnjem 5. Festivalu istarskog češnjaka, na Trgu slobode u Poreču. Festival, osim lokalnih poljoprivrednika, privlači i brojne goste. Štandovi će se na porečkom Trgu nalaziti od 10 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter