velika akcija policije

Sutra u Istri 24-satni nadzor vozača. Evo što će kontrolirati

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (PU istarska)

Ilustracija (PU istarska)


Na području Policijske uprave istarske od 21. lipnja od 7 sati do 22. lipnja do 7 sati provest će se pojačani nadzor vozača, tijekom kojeg će se kontrolirati vožnja pod utjecajem alkohola i droga.

Riječ je o koordiniranim aktivnostima koje se provode u sklopu akcije ROADPOL-a u svim državama članicama Europske unije. Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola i droga, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu. Konzumiranje alkohola ili droga ili njihova kombinacija, a potom upravljanje vozilom, među glavnim su čimbenicima koji utječe na sigurnost u prometu.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a moguće je i provođenje mjere privremenog oduzimanja vozila ukoliko se radi o recidivistu u činjenju prekršaja.

Uz novčane kazne, izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Osim toga, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava i zatečena je u počinjenju prekršaja, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne u trajanju duljem od 12 sati.

Kako bi se povećalo stanje sigurnosti u prometu i spriječilo stradavanje, Policijska uprava istarska poziva vozače da poštuju prometne propise i da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkohol ili droge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter