LABINSKO VIJEĆE

Gužve tijekom ljetnih mjeseci su nepodnošljive: Labin treba obilaznicu i rasterećenje "uskih grla" prema Rapcu

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


Špica ljetne sezone ponovo je donijela gužve na prometnicama na labinskom području, pa je, očekivano, to bila i jedna od tema na aktualnom satu labinskog Gradskog vijeća. Na prometne čepove i gužvu kroz središte grada u ljetnim mjesecima, još jednom je upozorio vijećnik Rasim Halilović (IDS-ISU).

Labinski prioritet

Podsjetio je da je još prije dvije godine tadašnja gradska pročelnica za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju Anamarija Lukšić, najavila kako će grad izgraditi oko 350 metara ceste od kružnog toka koji vodi k Streljani, na cestu Labin-Rabac.

- To je trebalo omogućiti promet u smjeru Rapca i Istarskom ulicom, a ne samo ulicom Zelenice. Time bi se bilo postiglo prometno rasterećenje centra grada. Druga solucija bila je odvojkom koji je već nekoliko godina i asfaltiran, na zavoju koji vodi od Konzuma prema naselju Kature, rekao je Halilović te pitao što je s tom obilaznicom. Gradonačelnik Valter Glavičić rekao je kako se u okolici povećavaju turistički kapaciteti, ali svi putevi prema Rapcu vode kroz Labin.

- Cesta koja je na ulazu u Labin, državna je cesta DC66 i u direktnoj je nadležnosti Hrvatskih cesta. Potom, prometnica koja vodi prema Rapcu je u nadležnosti Županijske uprave za ceste. Ideja je projekt podijeliti u dvije faze. Faza jedan bi bila na potezu od Formule preko livade, preko Čekadi, do ceste za Rabac, kod Due Fratelli. Za tu fazu treba riješiti imovinsko-pravne odnose, što neće biti jednostavno. Tada bi u prvoj fazi imali dvije magistrale, žile kucavice, kroz glavnu ulicu Zelenice, te kod Konzuma, Istarskom ulicom do kružnog toka kod Formule, pa preko Čekadi, zaobilazno do ceste za Rabac. Rasteretio bi se rotor ispod Starog grada koji je obično usko grlo gdje se spajaju turisti koji dolaze iz Rapca, ali i iz Starog grada.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Druga dionica, duža dionica, išla bi od te točke pa sve do zavoja na Katurama, što također zahtjeva poseban projekt. Investicije su to koje moraju biti jedan od prioriteta ove gradske uprave u smislu pripreme dokumentacije, obilazaka svih nadležnih institucija uključujući i županiju, i što je najbitnije, mora biti zajednička investicija države, županije i Grada Labina, rekao je Glavičić.

Igralište na Katurama

Na vijećničkim klupama našlo se pitanje derutnog igrališta na Katurama, obnovljenog prije dvije godine, o čemu smo nedavno pisali. Na to je upozorila vijećnica IDS-ISU Tijana Kocijel koja je i predsjednica MO-a Kature. Kazala je da građani imaju brojna pitanja vezano za kupove zemlje koji se tamo nalaze pa predlažu i postavljanje antistres podloge.

- Jako je neuredno, i možda bi trebalo postaviti i kameru kako ne bi bilo daljnje devastacije tog igrališta, predložila je Kocijel. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom, Serđo Mandić, podsjetio je da je park na Katurama bio zamišljen, projektiran i izveden na način da postane omiljeno mjesto za igranje djece manjeg dobnog uzrasta.

- Određena je morska tematika, mediteranska vegetacija, edukativni panoi i kao takav, prijavljen je na Javni poziv i dobivena su sredstva Europske unije za realizaciju. Navedeni koncept zahtijeva brigu, adekvatno održavanje od strane Grada, ali i svijest korisnika igrališta, kako bi se očuvali elementi i površina igrališta. Umjesto toga, park se pretvorio u poligon devastacije i uništavanja od strane vandala, pri čemu su sva igrala u parku namjerno uništena, kazao je Mandić, a zatim se osvrnuo i na to što se može učiniti da bi se stanje popravilo.

- Trenutno se saniraju površine, te se površine koje su bile zelene i pješčane, betoniraju. Zamijenit će se obli šljunak koji je asocirao na plažu, s grubljom rizlom te će se dio površine obložiti taktilnom podlogom. Kontinuirano se ulaže u popravak igrala, te će se nakon ovih radova razmotriti eventualno postavljanje još jedne sprave i svakako kamere za nadzor, odgovorio je Mandić. Kao dobru stvar spomenuo je desetak posađenih stabala koje dobro napreduju te će kroz par godina činiti debeli hlad.

Više za gospodarstvo

Labinsko gradsko vijeće na sjednici je prihvatilo izvješća o poslovanju gradskih trgovačkih društava Vodovod i Labin 200 te o poslovanju Doma za starije za prošlu godinu. Dana je suglasnosti na prijedlog Pravilnika o drugim izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Doma za starije osobe Labin kojim se povećava broj djelatnika u Domu i korigira minimum uvjeta za zapošljavanje. Izmijenjena je i odluka o osnivanju Javne ustanove pod nazivom »Gradska knjižnica Labin« te odluka o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva za 2024. godinu. Ova potonja odluka izmijenjena je tako da se unutar 400 tisuća eura do kraja godine preraspodjeljuju sredstva za osnovne škole.

Gradski vijećnici odlučili su i višak proračunskih prihoda i primitaka iz 2023. godine od 616.949,35 eura prenijeti u ovu godinu, a prihvaćene su i prve izmjene i dopune Programa pripreme i građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture i građevina javne namjene za 2024. te prve izmjene i dopune Programa održavanja komunalne infrastrukture za ovu godinu. Prve izmjene i dopune načinjene su i u ovogodišnjem Programu jačanja gospodarstva, te Socijalnom programu Grada Labina. Rebalansiran je i gradski proračun te je on za ove godine »podebljan« za 4,043 milijuna eura ili 19,45 posto i sada iznosi 24,828 milijuna eura. To povećanje uglavnom će otići korisnicima proračuna. Prvim izmjenama i dopunama Program jačanja gospodarstva za 2024. godinu povećao se za 10.900 eura ili 8,79 posto od planiranog iznosa.

Na kraju su vijećnici donijeli odluku kojom se propisuju uvjeti i postupak za davanje u najam gradskih stanova te odluku o nekorištenju prava prvokupa temeljem zahtjeva za očitovanjem Općinskog suda u Pazinu – Stalna služba u Labinu o zgradi koja ima svojstvo kulturnog dobra vrijednoj 871 tisuću eura koju vlasnik namjerava prodati, ali je prije prodaje dužan istodobno ponuditi Republici Hrvatskoj, županiji te gradu na čijem se području to kulturno dobro nalazi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter