TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

U Umagu otvoren 19. Festival bošnjačke kulture u Istri: Sevdalinke se pjevaju i glasom i - dušom

| Autor: Zvonimir Guzić
Sevdah zbor Rosa (Snimio: Zvonimir Guzić)

Sevdah zbor Rosa (Snimio: Zvonimir Guzić)


Na Trgu 1. svibnja u Umagu otvoren je 19. Festival bošnjačke kulture u Istri u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre i Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine Umag. Ova tradicionalna manifestacija svake godine svoje otvorenje ima u drugom istarskom gradu, s ciljem da se što više građana upozna s bošnjačkom kulturom i običajima. Na umaškom premijernom izdanju ovoljetnog festivala nastupio je Sevdah zbor Rosa koji djeluje pri Bošnjačkom kulturnom savezu Slovenije iz Ljubljane.

Tradicija

- Prije svega zahvalila bi Gradu Umagu i gradskoj ustanovi Festum na pomoći u organizaciji ovog projekta kao i brojnim sponzorima. Ujedno pozdravljam i sve prisutne među kojima su gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić, te naše drage goste iz Ljubljane, Sevdah zbor Rosa. Iskoristila bi priliku i da svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitam blagdan Kurban bajram, rekla je predsjednica Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine Umag Mersada Borić pozvavši gradonačelnika Bassanesea do otvori festival.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

- Zahvalio bih svim ljudima dobre volje na ustrajnosti koji već devetnaesti put organiziraju ovaj festival kulture bošnjačkog naroda. Kultura je dio osobnosti svakog čovjeka, dio izvornosti, dio autentičnosti u kojem čuvate sebe, svoje generacije i svoju budućnost, štitite svoju autentičnost. Cijela Istarska županija, kao i Grad Umag sa zadovoljstvom ističe da je kod nas raznolikost bogatstvo. Kultura je najbolji način da to bogatstvo i sačuvamo, rekao je gradonačelnik Bassanese i otvorio 19. izdanje Festivala bošnjačke kulture u Istri.

Uslijedio je kulturno umjetnički dio programa Sevdah zbora Rosa koji je s pjesmom i recitacijama približio dio bošnjačke tradicije koji se nalazi u sevdalinkama, pjesmama koje se pjevaju glasom i dušom.

- Sevdah zbor Rosa ima 27 članica, različitih starosti, profesija, narodnosti, koje povezuje prije svega ljubav prema muzici, posebno sevdahu i sevdalinki. Naš umjetnički vođa je Saša Čano, prvak Ljubljanske opere, rekla je u najavi nastupa članica zbora iz Ljubljane.

(Snimio: Zvonimir Guzić)Vili Bassanese i Mersada Borić (Snimio: Zvonimir Guzić)

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na području Istre djeluje već 29 godina, a sada već 19. godinu održava Festival bošnjačke kulture u Istri čija završnica se već tradicionalno održava krajem godine u Puli.

Povezivanje

Koliko je svrha i cilj Festivala očuvanje i promocija bosanskohercegovačke kulture, običaja i tradicije, toliko je i povezivanje i upoznavanje sa lokalnim stanovništvom, a daje i mali doprinos turističkoj ponudi gradova ili općina. Osim toga cilj i želja manifestacije je i povezivanje sa matičnom državom Bosnom i Hercegovinom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter