konferencija za medije u uvali stupova

"Istarska županija mora se oduprijeti pritisku njemačkog investitora, zaustaviti krčenje šume i devastaciju"

| Autor: Glas Istre
(Foto: Možemo!)

(Foto: Možemo!)


Politička platforma Možemo upozorila je u ponedjeljak na opasnost od devastacije uvale Stupova, južno od Mošćeničke Drage i nedaleko od trajektnog pristaništa Brestova, zbog gradnje apartmanskog naselja.

Saborska zastupnica Možemo Dušica Radojčić kaže da je njemačka tvrtka Amre kupila šest hektara neurbaniziranog zemljišta u zaleđu uvale Stupova s namjerom gradnje apartmanskog naselja s 500 kreveta i čak tri helidroma.

Uvalu gdje je 13 starih kućica, koje generacijama koriste lokalni ribari za pohranu pribora, dijele Istarska i Primorsko-goranska županija. U prostornom planu Istarske županije, gdje je većina površine uvale i zaleđa, zemljište nema turističku namjenu pa investitor ne bi smio graditi naselje, ustvrdila je.

Investitor pritišće lokalne i županijske vlasti kako bi se izmijenio prostorni plan u njegovu korist, ističe zastupnica, a iako nije imao dozvolu počeo je krčiti šumu i graditi prilaznu cestu strmim pobočjem. Naknadno je dobio dozvolu, ali za uređenje šumskog puta kojem jedina namjena, prema zakonu, može biti gospodarenje tom šumom. 

(Foto: Možemo!)(Foto: Možemo!)

Investitor je postavio ogradu oko kućica, pravdajući se da time štiti posjetitelje od odrona. No, tvrdi Radojčić, odrone je uzrokovala gradnja ceste, a pritom su oštećene kućice.

Dvije kućice u PGŽ-u su ucrtane u pomorsko dobro, a one u Istarskoj županiji još nisu. Prijedlog da se obuhvate pomorskim dobrom uputila je Istarska županija nadležnom ministarstvu, ali već godinu dana čeka suglasnost. 

Županijska vijećnica PGŽ-a Morena Lekan naglašava da se uvala nalazi u krajobrazno značajnom području. Postupak utvrđivanja granica pomorskog dobra jako je spor, čime država pogoduje ovakvim investitorima. Problem je i nedostatak pomorskih redara koji bi trebali kontrolirati korištenje pomorskog dobra, rekla je.

Saborska zastupnica Možemo Ivana Kekin apelirala je na županiju da ne popusti pritisku investitora i podsjetila da u blizini postoje zemljišta s turističkom namjenom, ali su mnogo skuplja.

Kad bi investitor sagradio turističko naselje u zaleđu, mogao bi dobiti koncesiju za prirodnu plažu Stupova, koju sad mogu koristiti svi, te je zatvoriti samo za svoje goste. Osim toga, po Zakonu o turizmu, on bi 10 godina mogao biti oslobođen plaćanja poreza na dobit, jer se smatra da ulaže u lokalnu zajednicu, istaknula je Kekin dodajući da se ovaj slučaj najbolje potvrđuje štetnost odredbi tog zakona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter