svako misto svoju feštu ima

Najmanji grad na svijetu slavi svoj dan. Donosimo detalje bogatog vikend programa

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Dan Huma, najmanjeg grada na svijetu, obilježava se cjelodnevnim subotnjim programom. U humski praznik uvodi Festival industrijske konoplje u svom osmom izdanju, a izlaganje, degustacija i prodaja proizvoda od industrijske konoplje raznih proizvođača na štandovima ispod stoljetnih humskih kestena, započinju u 12 sati.

Izlagači ovogodišnjeg festivala su OPG Zornada, OPG Prenc, Hemp Histica, Balkan Pharm, Zadruga Konop, Cer Co - proizvodi od industrijske konoplje, G.O.A.T, ljuti umaci Buzet, obrt Mini đardini, Coslovich vina...

Edukativna predavanja

U edukativna predavanja u prostoru Humske polače u 14 sati temom »Gradnja blokovima konoplje« uvode Vesna Šoić i Goran Hudec. U 15 sati na rasporedu je predavanje »Razvoj konoplje unazad pet godina« predavača Gorana Brnića, a u 16 sati »Konoplja u medicini« Tanje Bagar.

Arhitektica Vesna Šoić posebno se raduje projektiranju prirodnim građevinskim materijalima, a kao upraviteljica Zadružne konopljare promovira i projektira gradnju materijalima od konoplje. Goran Hudec konoplju već više godina uzgaja u eko-sustavu. Registrirani trademark »Sjaj u travi« štiti više proizvoda baziranih na CBD-u vlastite destilacije. Kao član Zadružne konopljare aktivno promovira gradnju konopljom.

Goranu Brniću, fitoaromaterapeutu, direktoru firme Balkan Pharm, konoplja je životni put već tri desetljeća. Tanja Bagar predsjednica je stručnog vijeća Međunarodnog instituta za kanabinoide. Bavi se mikrobiološkim aspektom, staničnom biologijom, biokemijom i molekularnom biologijom u vezi s endokanabinoidnim sustavom i djelovanjem kanabinoida, laboratorijskim analizama proizvoda od konoplje.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tradicionalni izbor župana na leto dan u Humu započinje u 19 sati. Izbor humskog župana obnovljen je 1977. godine, po prastarom hrvatskom običaju iz 12. i 13. stoljeća. Župani na leto dan se mijenjaju no scenarij izbora uvijek je isti i prava je svetkovina tradicije.

Susret klapa

Slijedi u 20.30 sati, susret klapa Kantaduri, va Hum/ In memoriam Homjanu Deanu Prodanu i prijatelju Huma Ljubomiru Mulcu. Njima u čast nastupaju muške klape Pinguentum iz Buzeta, Mirakul iz Veprinca, Skalin iz Matulji, Valdibora iz Rovinja, Boškarini iz Huma te ženska vokalna skupina Vetta iz Vrha i ženska vokalna skupina ŽKUD-a »Renato Pernić« Roč.

Od 22 sata za dobru zabavu i zadužen je KO-RA band. Organizatori subotnje manifestacije su Udruga Hum, OPG Zornada i klapa Boškarin, a pokrovitelji Turistička zajednica Buzet i Grad Buzet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter