načelnica općine lanišće

Roberta Medica: Ćićarija je postala poželjna destinacija za život. Doseljavaju nam se iz Rijeke, Kopra, Zagreba..., sve generacije i profesije

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


U zadnjoj četvrtini svog drugog mandata, nadomak obilježavanju općinskog praznika koji se prigodno slavi uz blagdan zaštitnika župe sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, laniška načelnica Roberta Medica zadovoljna je postignutim rezultatima. Prva je među jednakima, jer u općinskoj upravi, uz nju su još dvije žene, pročelnica jedinstvenog upravnog odjela i referentica za računovodstveno financijske poslove, pa čak je i predsjednica Općinskog vijeća žena.

- Možda prvi puta u povijesti, laniška općina ima u dva mandata složno Općinsko vijeće, neovisno o političkim opcijama, tri su vijećnika Nezavisne liste, po dva IDS-a i HDZ-a. Ima u cijelosti ustrojenu općinsku upravu i načelnicu koja je profesionalac. Korak po korak, polako, ali sigurno, gradimo sliku Ćićarije koju odašiljemo u javnost. Koliko god to zvučalo jednostavno i nije. Jer iza svih postignutih rezultata stoji ogroman rad nas u općinskoj upravi, razumijevanje Općinskog vijeća, koje podržava i kreira, inicira projekte. Uporni smo. Sve je to rezultiralo polaganim, sporim, ali sigurnim rastom, kazala je Medica.

Demografski trendovi

Sve su oči u laniškoj općini uprte u demografske trendove. Posebno veseli što se u najsjevernijoj, terirorijalno najvećoj, stanovništvom najsiromašnijoj istarskoj općini na čija 144 četvorna kilometra živi svega 268 stanovnika, zadnjih godina ponovo čuje dječji plač. Mlade obitelji ostaju u rodnom kraju, doselile su se i neke nove tako da je trenutno 25 djece vrtićke dobi. U svakom selu gdje god ima djece uređeno je dječje igralište. Devet je osnovaca, četiri srednjoškolaca i tri studenta. Naizgled su to male, ali za lanišku općinu jako velike brojke.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)U Račjoj Vasi je info interpretacijska točka (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

- Već se duže vrijeme razmišlja i o obrtu za dadiljanje. Prostor u školskoj zgradi u potpunosti je uređen sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i intenzivno smo u potrazi za osobom koja bi skupila hrabrosti, volje i želje da otvori obrt za dadiljanje, najavila je Medica.

S obzirom da na mladima svijet ostaje, cilj Općine Lanišće je osigurati što bolji standard života i školovanja, stoga je županijski odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu uredio prostor prvog kata Područne škole Lanišće koja djeluje u sklopu Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet i prenamijenio u novu učionicu i dvoranu, s ciljem stavljanja unutarnje prostorije škole u funkciju odgojno-obrazovnog rada za dva odjeljenja. Unutrašnjost je zadnjih godina u cijelosti uređena, a ove su godine također na inicijativu laniške općine, osigurana županijska sredstva za obnovu fasade škole. To je jedan kapitalni objekt, naglasila je Medica, kao i općinska zgrada čija će se fasada ove godine također obnoviti.

Uz marljiv i predan rad općinske uprave, složno Općinsko vijeće i veliku podršku Istarske županije i državnih institucija, brojnim se projektima nastoji dodatno podignuti kvaliteta života stanovništva. Prošlogodišnji prihodi tekućih i kapitalnih pomoći županijskog i državnog proračuna od 183.175 eura premašuju porezne prihode i usmjereni su na brojne projekte: od sanacije crkve sv. Luke u Brgudcu, 4. faza, sanacije zida na groblju Lanišće, prilagodbe i osiguranja pristupačnosti ulaza info interpretacijske točke u Račjoj Vasi osobama s invaliditetom, do asfaltiranja nerazvrstanih prilaznih cesta za naselje Klenovšćak, zamjene postojeće javne rasvjete ekološki prihvatljivom LED rasvjetom, nabave komunalne opreme, sto kompostera za kućanstva i uređenja, te opremanja fitness parka u Lanišću. U laniškoj općini brinu za obitelji slabijeg imovinskog stanja, novorođenu djecu, djecu predškolske dobi, učenike i studente. Za stanovnike starije životne dobi organiziraju program "Organizirane dnevne aktivnosti za starije osobe u Lanišću" i program "Pomoć u kući".

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)Planira se uređenje i sanacija fasade i terase na općinskoj zgradi (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

U ovoj godini, planirano je ni više ni manje nego devetnaest projekata: sanacija crkve sv. Luke u Brgudcu, 5. faza vrijedna 30.000 eura, sanacija krovne konstrukcije crkve sv. Jelene u Jelovicama od 30.505 eura, uređenje nogometnog igrališta u Prapoćama za što se planira 6.000 eura, postavljanje zaštitne ograde oko sportskog terena u Podgaćama vrijedno 4.000 eura. Za uređenje staza među grobnim mjestima na groblju Lanišće predviđeno je 20.000 eura, za uređenje i opremanje dječjeg igrališta u Brgudcu 6.775 eura, za samoodrživ sustav za smanjenje brzine kretanja vozila u blizini škole i zoni smirenog prometa na području laniške općine 15.860 eura, za proširenje sustava pametnih i održivih rješenja u prometnom sustavu, digitalne javne uprave i klimatskih promjenama i zelene tranzicije 45.837 eura, za nastavak prilagodbe i osiguranja pristupačnosti okolišu info-interpretacijske točke u Račjoj Vasi 13.000 eura, za asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području laniške općine 41.573 eura, a za uređenje i sanaciju fasade i terase na općinsko zgradi u Lanišću 74.000 eura. Za brendiranje vizualnog identiteta Općine Lanišće kroz dizajn, izradu i postavljanje tabli u svim naseljima potrebno je 16.000 eura, a u planu je uz ostalo postaviti e-punionice u Lanišću za što je predviđeno 11.000 eura.

- Ne propuštamo niti jedan natječaj i to nam je glavni izvor sredstava za investicije. S obzirom da smo brdsko planinsko područje, područje posebne državne skrbi i potpomognuto područje, imamo povoljan prag sufinanciranja, projekti nam se sufinanciraju u 80 postotnom, ponekad i sto postotnom iznosu i na tome temeljimo naš razvoj, kazala je Medica.

Netaknuta priroda

Po prvi puta u općinski proračun uvrštena su sredstva potpore poljoprivrednicima i gospodarstvenicima. Sredstva su skromna, ali cilj je podržati postojeće OPG-ove i obrte, potaknuti otvaranje novih, da se mladi ohrabre i bave nečim kao dodatnom djelatnošću uz posao jer uglavnom su svi zaposleni. U općinskom središtu su Hrvatske šume Pogon Lanišće, u Slumu autoservis, na laniškom području je i obrt za servisiranje kućanskih aparata, Robinzonski kamp Raspadalica, ugostiteljski obrt "Lovac" Jelovice, u najavi je otvaranje još jednog ugostiteljskog objekta u Vodicama, nekoliko je OPG-ova i kuća za odmor.

Općina Lanišće financijski potpomaže i inicijative župnika Josipa Mašine koji kontinuirano ulaže u uređenje i opremanje župne crkve. Primjetan je sve veći broj hodočasnika i Lanišće bi, kao spomen mjesto mučeništva bl. Miroslava Bulešića, uz župnu crkvu, uz njegovu spomen kuću i relikvije koji su motiv dolazaka, naglasila je Medica, trebalo postati centar duhovne obnove i centar hodočašća.

- Ćićarija je postala poželjna destinacija za život. Doseljavaju nam se iz Rijeke, Kopra, Zagreba..., sve generacije i profesije, od liječnika, glumaca do nogometaša. Dolaze zbog netaknute prirode, mira... Dovoljno smo daleko, a opet blizu svih gradskih središta poput Rijeke, Kopra ili Trsta. Prepoznali su blagodati naše zelene oaze, a mi kao općina smo im potpora i podrška, kazala je laniška načelnica. Uvjerena je da Ćićariji predstoji lijepa budućnost. Netaknut prostor prilika je za razvoj temeljen na održivom raspolaganju prirodnim resursima poput drvne mase, kamena, vode i vjetra, koji istovremeno neće narušiti proizvodnju zdrave hrane ili pak razvoj lovstva i stočarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter