prvo izdanje gastro manifestacije

FOTOGALERIJA / Uz riblje delicije, salsu i Cubismo sinoć na rivi u Rapcu održana manifestacija Sea gušti

| Autor: Branko Biočić


Prvo izdanje gastro manifestacije Sea gušti - Festival od svih morskih gušti u organizaciji TZ Labin uz asistenciju lokalnih ugostitelja, ribara i vinara napunilo je rabačku rivu Labinjanima, Rapčanima, domaćim gostima koji su stigli sa raznih strana, ali i turistima.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Bogat program i morske delicije, svirke grupa Side Efects i Cubismo donijele su dobru zabavu i zadovoljstvo za nepce od 18 do 23 sata. Posjetitelji su mogli poslušati edukaciju o ribi kao namirnici te na praktičnim primjerima uživo vidjeti kreativne načine pripreme ribe od strane lokalnih gastro stručnjaka Hrvoja Hrvatina i Tonija Dragičevića te poznatog chefa Davida Skoke.

-Ovo je prva fešta ovakve vrste u Rapcu, jako je dobro organizirana. Ovakve fešte bi trebalo biti u svakom ribarskom mjestu, ali ne samo u ribarskom nego tamo gdje se cijeni domaći proizvod i domaća spiza. Ja radim fini ragu od folpi i totana i to ćemo servirati sa jednom paštom koja se zove conchiglioni i na kremici od karfiola. Kombinacija je bomba. Malo ćemo posuti gore sa tostirani mendulama, to će biti za prste polizat, rekao je David Skoko. Iz radionice Hrvoja Hrvatina i Tonija Dragičevića koji je pokazao kako se filetira oslić moglo se besplatno kušati barbon s palentom i povrćem te oslić s krumpir salatom i kremom „Triestina“.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Vrhunske delicije sezonskog ulova od strane lokalnih ribara pripremali su lokalni ugostitelji, restoran Tri murve iz Vozilića koji je nudio škampe, brodet od mekušaca a palentom i ugostiteljski obrt Mika iz Labina gdje su se mogle kupiti dagnje na buzaru, pržene lignje, hladna tjestenin as kozicama itd . Cilj Festivala od svih morskih gušti bio je naglasiti važnost izvrsnosti lokalnih namirnica i prezentaciju rada lokalnih ribara te promovirazi svježe ulovljene ribe, a posjetitelji su uz morske specijalitete mogli kušati vina vinara iz udruge Trs, Fuhtar, Matiška, Juričić, Bačac  i Perinić te pivo Labinske craft pivovare Labona.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

- Vrlo sam zadovoljna cijelom manifestacijom i odazivom jer je došlo jako puno ljudi. Ujutro smo imali radionicu prebiranja ribe, došla je kočarica i donijela ribu. Hrvoje Hrvatin je djeci objašnjavao kako se riba lovi i kako se vadi iz mreže. Bilo je škampi, grilja, folpi, oslića, lignji. To je sve iskorišteno u pokaznim radionicama. Ugostitelji su ponudili raznovrsne delicije u raznim kombinacijama, od hobotnice na salatu, prženih lignji, pidoća odnosno dagnji, buzare sa palentom i mekušcima i hladnu tjesteninu sa kozicama. Ukupno je pripremljeno 1500 porcija po cijeni od šest do 12 eura, ovisno o tome što je tko želio. Imali smo tu i lokalne vinare iz udruge Trs sa svojim kvalitetnim autohtonim vinima, labinsko craft pivo Labona pa je hrane i pića bilo dovoljno za svakoga tko je došao na ovu manifestaciju koju ćemo ponoviti u rujnu, rekla je direktorica TZ Labin-Rabac  Astrid Glavičić.

Među posjetiteljima primijetili smo i euro parlarmentarca Valtera Flega i predsjednika IDS-a Dalibora Pausa sa suprugama te mnogo poznatih lica sa labinštine.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Nakon zagrijavanja grupe Side Effectskoja je izvodila niz hitova glavna zvijezda glazbenog programa bila je na kraju fešte popularna grupa Cubismo sa čak devet članova iz Venezule, Kube i Hrvatske koje se pokazala kao majstor energičnog jazz salsa zvuka i latinsko.aametičkih ritmova koji je oduševio, zabavio i rasplesao punu rivu.

Inicijativa "Za Labin bez plastike" koja posebnu pažnju pridaje održivosti ponudila je korištenje biorazgradivi pribor, višekratne čaše uz kauciju od dva eura te besplatnu limunadu a Vodovod Labin osigurao je vodu iz javne vodoopskrbe. Na manifestaciji je bio prisutan i foto kutak za pamćenje, Kombi Bajadera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter