luca sardella

Poznati talijanski voditelj i njegova kćer snimaju emisiju o Poluotoku: Postoji nekoliko rajeva na zemlji, a Istra je sigurno jedan od njih

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Luca (Biagio) Sardella, poznati talijanski televizijski voditelj, upravo se nalazi u Istri gdje, uz pratnju svoje televizijske ekipe, snima reportažu o našoj regiji. Kako nam je rekao u razgovoru pred pulskom Arenom, postoji raj na nebu, ali i nekoliko onih na zemlji - a Istra je sigurno jedan od njih.

Istaknuo je da je u Puli po prvi put i da je pravo zadovoljstvo obilaziti prirodne i arhitektonske ljepote, sve ono što nudi ova čarobna zemlja, a što će pretočiti u emisiju koja će izaći u rujnu. Polusatna emisija, koju će voditi on i kćer Daniela Sardella, bit će emitirana na TV RAI Play, pa TV RAI Italia (cijeli svijet) i onda na nacionalnoj TV RAI.

Ono što je njega i njegovu kćer očaralo je činjenica da Istra, s gledišta prirodnih ljepota ima puno zelenila, što je za njih vrlo važno.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

- Istra ima toliko zelenih površina, toliko oaza gdje se čovjek može odmoriti. A osim mira i spokojstva i dobrog zraka kojeg dišete, kod vas se i dobro jede. Imate fantastično ulje, a drugačije ne možemo reći ni za vino.

Probali smo malvaziju, teran i vašu rakiju, kaže Daniela dodajući da su Talijani prilično selektivni s kulinarskog stajališta, s obzirom na svoju svjetski poznatu kuhinju, ali i i da im se jako sviđa naša gastronomija.

- Uz sve prirodne ljepote, imate i odličnu kuhinju. To je za nas dodana vrijednost, jesti kod vas isto je kao i da jedemo kod kuće, što je jako važno za prosječnog Talijana, ali i svakog turista, ističe naša sugovornica.

Na to se nadovezuje njen otac pa kaže da su ovih dana imali priliku uživati u divljim šparugama, što je za njih posebno iznenađenje budući da talijanska kuhinja koristi kultivirane šparuge.

- I stvarno su hrskave i ukusne. A uz to imate i obilje gambera, grancipora i more bogato ribom, rekao je talijanski voditelj.

(Snimila Doria Mohorović)Sardella i njegov zaštitni znak - kapa (Snimila Doria Mohorović)

Daniela je istaknula da je ovo mjesto zanimljivo ne samo obiteljima, već i za mladim ljudima, i to zbog različitih motiva poput predivnog mora i bogate povijesti koju Hrvati i Talijani dijele.

Primijetili su, kako je rekla, da se mnogo mladih bavi sportovima na vodi, a osobito im je interesantno da se roneći s bocom mogu istražiti olupine antičkih brodova na dnu mora. Očarao ih je i brijunski arhipelag.

- Lijepo je šetati, vidjeti, osjetiti i doznati što je više moguće o vašoj regiji, dodao je Sardella, kroz smijeh ističući da je rođen znatiželjan.

Ovaj je posjet rezultat suradnje Turističke zajednice Istarske županije i predstavništva Hrvatske turističke zajednice iz Milana, a voditelj će u Istri snimati i boraviti do sutra, 24. svibnja.

U pet dana, kako nam je rekao Marko Marković iz istarskog tz-a, za posjetu talijanskog voditelja i njegove TV ekipe kreiran je raznovrsan i sveobuhvatan itinerer kako bi snimili i emisijom prenijeli ono najvažnije što Istra ima.

(Snimila Doria Mohorović)Predstavnici turističkih zajednica i talijanska tv ekipa (Snimila Doria Mohorović)

Sardella i njegov tim su tako, uz koordinaciju lokalnih turističkih zajednica sjeverozapadne Istre, Rovinja i južne Istre obišli konobu Buščinu, Oma Jola proizvođača extra djevičanskog maslinovog ulja, Villu Val de Pian, San Rocco, zajednicu Talijana Nova Vas, udrugu Agrorovinj, Spacio Matika, kuću Batane, Brione, Pulu, soljenje sardela Fažana, park kažuna Vodnjan, Arenu i drugo.

Na TV RAI 1 prikazuje se popularna emisija "La volta buona" gdje Luca Sardella radi zajedno sa svojom kćerkom Danielom i vodi novi program "Vrt Luca Sardelle" vezano uz vrtlarstvo, povrtnjak i sve što je vezano uz svijet domaćeg zelenila. Luca Sardella radi i za Berlusconijevu TV, Striscia la notizia.


Podijeli: Facebook Twiter