međunarodno natjecanje

Marčana Fire 2024: Vatrogasci se natjecali u štafetnoj utrci, spajanju vatrogasne pumpe, veslanju, spašavanja "unesrećenika"...

| Autor: Glas Istre


U organizaciji DVD-a Općine Marčana, uz potporu Vatrogasne zajednice Istarske županije, Područne vatrogasne zajednice Pula, Općine Marčana i Turističke zajednice Općine Marčan, prošlu subotu, 24. travnja, održalo se međunarodno natjecanje Marčana Fire 2024.

Na natjecanju je ove godine sudjelovalo deset ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije: JVP Pula, DVD Pula, DVD Vodnjan, DVD Medulin, DVD Bol, DVD Kočani (Sjeverna Makedonija) te PGD Dravograd (Slovenija) i DVD Petrovaradin (Srbija) s dvije natjecateljske ekipe.

Svaka ekipa bila je sastavljena od četiri člana, a natjecanje se sastojalo od pet vježbi koje su stimulirale stvarne situacije s kojima se vatrogasci susreću na terenu. Vatrogasne ekipe morale su pokazati svoju sposobnost brze reakcije, taktičkog planiranja i izvršenja zadatka. Jedna od posebnosti ovog natjecanja je ta što su se vježbe odvijale na različitim atraktivnim lokacijama unutar Općine Marčana, do kojih su natjecatelji uz pomoć karte dolazili svojim vatrogasnim vozilima.

Vježbe održane na atraktivnim lokacijama 

Prva vježba, spajanje vatrogasne pumpe usisnog i navalnog voda održana je pored lokve u Mandaleni. Druga vježba, štafetna utrka, održana je u Mutvoranu oko starih zidina. U Krničkom portu, malom ribarskom naselju, natjecatelji su morali ostvariti što bolje vrijeme u veslanju.

Na vidikovcu u Raklju, vatrogasne ekipe čekala je intervencija spašavanja unesrećenika i gašenje požara, dok su u kamenolomu morali intervenirati u simuliranoj helikopterskoj nesreći i spašavanju unesrećenika na teško dostupnim lokacijama. Sve vatrogasne ekipe ostvarile su odlične rezultate i pokazale spremnost i sposobnost za intervencije u različitim situacijama. Kroz svaku vježbu, ekipe su pokazale visoku razinu profesionalizma, timskog rada i brze reakcije, čime su potvrdile svoje mjesto u vatrogasnoj zajednici.

Treću godinu za redom DVD Bol ostvario najbolji rezultat 

Treću godinu za redom, u muškoj su konkurenciji prvo mjesto osvojili vatrogasci DVD-a Bol. Drugo mjesto osvojila je vatrogasna ekipa PGD Dravograd iz Slovenije, a treće DVD Petrovaradin iz Srbije. U ženskoj konkurenciji, prvo mjesto osvojila je ekipa DVD Petrovaradin. Klaudio Knapić, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Općine Marčana, istaknuo je važnost ovog natjecanja za cijelu vatrogasnu zajednicu. Ovo natjecanje nije samo prilika za testiranje vatrogasnih vještina i sposobnosti, već je i prilika za jačanje međusobnih veza, dijeljenje iskustava i promicanje važnosti kontinuiranog treninga i pripreme za izvanredne situacije. 

"Vatrogasne ekipe su kroz svaku vježbu pokazale svoju predanost, hrabrost i spremnost na akciju. Ovo natjecanje nas podsjeća na važnost timskog rada, koordinacije i brze reakcije u hitnim situacijama", naglasio je Knapić. Nakon završetka vatrogasnog natjecanja, vatrogasci JVP Pula odradili su pokaznu vježbu tehničke intervencije, odnosno spašavanja unesrećenika iz vozila uslijed prometne nesreće.

O Dobrovoljno vatrogasnom društvu općine Marčana 

DVD Općine Marčana osnovan je 1997. godine i broji 52 člana, uključujući 13 vatrogaskinja. Svi članovi su prošli temeljnu obuku za zvanje vatrogasca - vatrogaskinje, što jamči njihovu spremnost i kompetenciju za djelovanje u različitim vatrogasnim situacijama. Svi vatrogasci – volonteri sudjeluju na raznim akcijama čišćenja vatrogasnih puteva te organizaciji i osiguranju raznih manifestacija. Posebnu pažnju pridajemo radu s mladima i djecom koji su budućnost našeg društva. DVD Općine Marčana aktivno radi s grupom podmlatka i mladeži, brojimo tridesetak djece koje kroz redovite vatrogasne obuke i vježbe, koje održavamo dva puta tjedno, pripremamo za odgovorno i sigurno djelovanje u vatrogasnoj službi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini