važnost kretanja u očuvanju zdravlja

Održana pješačka manifestacija "Hoditi i zdravi biti" u Umagu. Sudjelovalo osamdesetak pješaka

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Iste
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


Javnozdravstvena pješačka manifestacija "Hoditi i zdravi biti - La salute viene camminando" u organizaciji Grada Umaga i Hrvatskog planinarskog društva Planik Umag ove godine start je imala u ribarskoj luci Stare Savudrije.

Organizator je osigurao prigodne majice i dovoljne količine vode za sve sudionike. Osamdesetak prijavljenih hodača, nešto poslije deset sati krenulo je na hod rutom dugom oko 11 kilometara, pod vodstvom domaćeg svjetskog putopisca Gorana Blaževića.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

“Od vas zahtijevam da poštujete samo jedno pravilo koje glasi: “Nitko ne smije ići ispred vodiča, a vodič sam ja. Nema utrke, ići će se laganim tempom da ga svi stignu pratiti.”

Nakon zajedničke fotografije i prije samog polaska okupljenim ljubiteljima hoda obratio se vodič Blažević. Staza je okupljenu skupinu vodila pored stancije Grande i resorta Petram do crkvice sv. Lovre u Valfontani gdje je bila prva odmorišna točka za okrijepu.

Nakon toga preko Frančeškije i zelenih polja vesela družina stigla je do Zambratije, odakle se uz obalu uputila nazad prema početnoj točki u Staroj Savudriji, prošavši uz savudrijski svjetionik.

Svake godine ide se drugom rutom, što pridonosi upoznavanju stanovništva sa prirodnim
stazama u neposrednoj blizi stanovanja, koje mogu koristiti u svakodnevnoj rekreaciji. Među ovogodišnjim sudionicima dominirala je ženska populacija, a iako je prevladavala starija dobna skupina, među sudionicima je bilo dosta mladih i djece s roditeljima. Manifestacija je imala za cilj osvješćivanje stanovništva o važnosti kretanja u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater