HUMANITARNA AKCIJA U MEDULINU

Likovnjaci, fotografi, dizajneri nakita i mnogi drugi udružili snage za pomoć Valentu

| Autor: Tea Tidić


Brojni kreativci - 15 dizajnera nakita, deset fotografa i 12 slikara s 18 slika – udružilo je svoje snage i doniralo svoje kreativne radove za humanitarnu akciju i aukciju pod nazivom "Za Valenta od srca", koja je održana danas u medulinskom Multimedijalnom centru 3MC. Ova akcija je jedna u nizu mnogi u organizaciji Udruge cerebralne paralize Istarske županije, a ova u Medulinu održana je u suradnji s Udrugom MedulinArt i pod pokroviteljstvom Općine Medulin.

Valent Hrvatin mladi je umjetnik, koji u siječnju ove godine pretrpio infarkt prednje spinalne arterije te posljedično ostao gotovo potpuno oduzet od vrata prema dolje. Od 20. ožujka on je na rehabilitaciji u klinici Glavić u Zagrebu, a kako je Valent, saznajemo od Lorene Lazarić Stefanović, dopredsjednice Udruge cerebralne paralize Istarske županije.

- Valent je na rehabilitaciji u Zagrebu oko tri tjedna, prije toga je bio u Rovinju, i sada u zagrebačkoj klinici Glavić jako puno vježba i strašno je motiviran. U početku je imao četiri puta dnevno vježbe, a sad ima čak šest puta dnevno vježbe. Bude jako umoran, jer praktički ujutro vježba tri sata, malo odspava, i onda nastavlja s vježbama. Taj trud se vidi – on je sada već dosta napredovao, fizijatrica je zabilježila poboljšanje, naravno, nije to ni blizu onoga što je bilo prije, kad je bio pokretan i samostalan, no s obzirom na cijelu situaciju, ogroman je pomak što je počeo sam sjediti i sam može jesti s desnom rukom. Trenutno se radi na jačanju trupa, i rezultati nam daju nadu da će sve proći dobro. Ne znamo kojim tempom će to ići, jer je predviđena rehabilitacija oko godinu dana. Ako se prikupi više sredstava od predviđenog, a to je naš trenutni cilj od 35 tisuća eura, sve to će se iskoristiti za daljnju Valentovu rehabilitaciju. Iako je to jako težak proces same rehabilitacije – Valentova mama je cijelo vrijeme s njim – oboje su izuzetno pozitivni i veseli, rekla nam je Lorena Lazarić Stefanović.

Humanitarna akcija "Za Valenta od srca" u medulinskom 3MC-u (Snimila Tea Tidić)(Snimila Tea Tidić)

U sklopu ove humanitarne akcije uskoro se održava i veliki koncert u pulskom Domu sportova gdje nastupaju brojni glazbenici, a ono što je vjerojatno Valentu drago, jer i sam kaže da je punker, jer što je voditelj programa Todor, frontman pulskog punk banda AntiTodor.

- Kad je vidio tko će sve svirati na koncertu, Valent se oduševio, odmah je rekao – i ja bi došao! Pokušat ćemo organizirati streaming da i on može gledati koncert, kaže Lazarić Stefanović.

Veliku ulogu u organizaciji ove manifestacije ima i Općina Medulin, koja je pokrovitelj.

- Općina Medulin se vrlo rado odazove i objeručke prihvati sve što je humanitarnog karaktera. Uvijek imamo senzibilitet prema potrebitima, a svakako znamo da je zdravlje na prvom mjestu, i stoga smo odmah prihvatili poziv za sudjelovanje u ovoj akciji i pomoći ćemo koliko god budemo mogli određenom donacijom da se Valent što prije rehabilitira, rekao je medulinski načelnik Ivan Kirac.

Humanitarna akcija "Za Valenta od srca" u medulinskom 3MC-u (Snimila Tea Tidić)Sandra Veršić i Ivan Kirac (Snimila Tea Tidić)

Kako je uopće krenula inicijativa za ovu akciju, saznajemo od Sandre Veršić, predsjednice Udruge MedulinArt.

- Dugogodišnji smo prijatelji i suradnici s Udrugom cerebralne paralize Istarske županije, i jednostavno na ovaj poziv nismo mogli ostati ni mirni ni imuni. Prvi su se javili članovi naše likovne sekcije, i tako je krenulo. Osim naših slikara, tu su i drugi članovi naše udruge, a isto tako i prijatelji udruge – fotografi i dizajneri nakita. Ova akcija nam je svima napunila srca, te su svi rado odazvali da se uključe na bilo koji način, kaže Veršić.

Uz kreativce, u akciji su sudjelovale i brojne predstavnice medija, koje su se ovdje našle u ulozi manekenki za ručno izrađeni nakit, a program je svojim nastupom uveličala i pjevačica Leonarda Budija, a prodavale su se i knjige te keramika, a sav prihod od prodaje namijenjen je za Valetovu rehabilitaciju.

Humanitarna akcija "Za Valenta od srca" u medulinskom 3MC-u (Snimila Tea Tidić)Leonarda Budija (Snimila Tea Tidić)

Akcija «Za Valenta od srca» se nastavlja» - za one koji žele pomoći uplatom, financijska sredstva se mogu možete uplatiti na transakcijski račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb d.d., IBAN broj: HR5923400091511274493, opis plaćanja: Za Valenta od srca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom