Istarski tartufari razmjenuju iskustva s mađarskim kolegama

Zaštita oznake zemljopisnog podrijetla istarskog bijelog tartufa dugotrajan je proces

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Marko Lakošeljac, Darko Muzica, Ivan Vukadinović i Anton Brenko (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Marko Lakošeljac, Darko Muzica, Ivan Vukadinović i Anton Brenko (Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Udruga tartufara Istra lani je radi dodatnog vrednovanja, promocije i očuvanja istarskog bijelog tartufa (Tuber Magnatum pico), uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Istarske županije, pokrenula proces zaštite oznake zemljopisnog podrijetla istarskog bijelog tartufa.

Budući da je Mađarima uspjelo zaštiti ljetni crni tartuf, predsjednik Udruge tartufara »Istra« Darko Muzica, potpredsjednik Ivan Vukadinović i članovi Anton Brenko i Marko Lakošeljac, ovog su vikenda u Mađarskoj gdje se u mjestu kod Budimpešte održavaju Dani ljetnog crnog tartufa. Cilj je razmjeniti iskustva s Mađarima.

Treći slučaj u Europi

- Iako se ne radi o istoj vrsti tartufa, jer mi štitimo istarski bijeli tartuf kojemu je sezona u jesen, a Mađarima je to uspjelo za jednu vrstu crnog ljetnog tartufa, namjera je vidjeti na koji su način oni opisali svoj tartuf i kako su proveli proces zaštite, izjavio je Muzica te dodao da će Udruga tartufara, ujedno na Danima tartufa u dvorcu Prónay u mjestu Alsópetény, predstaviti istarski bijeli tartuf, svoju djelatnost kao i kraj iz kojeg dolazi.

Govoreći o procesu zaštite oznake zemljopisnog podrijetla istarskog bijelog tartufa, Brenko je rekao da su završili s anketama u sklopu koje su širu zajednicu pozvali da naprave zajednički opis istarskog bijelog tartufa.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

- Tijekom ove godine dovršit ćemo specifikaciju koju ćemo podnijeti resornom ministarstvu kako bi se istarski bijeli tartuf zaštitio, najprije na nacionalnoj razini, i kako bi se potom pokrenuo postupak zaštite na europskoj razini, najavio je Brenko.

Mađari su, dodao je Brenko, zaštitili mađarski ljetni crni tartuf na europskoj razini, dobili su zaštitu zemljopisnog podrijetla, Talijani imaju zaštitu zemljopisnog podrijetla običnog vrganja Fungo di Borgotaro, a uspije li Istrijanima zaštiti europski bijeli tartuf, bio bi to treći slučaj u Europi da se ide na zaštitu zemljopisnog podrijetla gljive.

- U Mađarskoj ćemo ragovarati s ljudima koji su uspješno proveli postupak zaštite. Ono što želimo je dobiti informacije iz prve ruke o mogućim zaprekama u tom procesu, iskustvo koje će nama pomoći u procesu zaštite istarskog bijelog tartufa, kazao je Brenko.

Tajnik Udruge tartufara podsjetio je da su istarski tartufari dobili konsenzus šire zajednice, Istarske županije i resornog ministarstva i očekuju što skoriji završetak procesa zaštite istarskog bijelog tartufa. - Nadamo se da će to poboljšati ponudu na istarskom tržištu, položaj tartufara koji se time bave u Istri, ali i doprinijeti zaštiti krajnjih kupaca koji će zapravo imati garanciju da su doista konzumirali ili kupili pravi istarski bijeli tartuf, kazao je Vukadinović.

Rok za dvije, tri godine

Marko Lakošeljac, član tartufarske udruge i njen politički najaktivniji i najangažiraniji član, naglasio je kako je ideja oko zaštite tartufa prisutna godinama.

- Kod mene je ideja počela s izradom diplomskog rada u kojemu sam analizirao tržište, ekonomske vrijednosti tržišta tartufa u Hrvatskoj i praktički dresuru pasa za lov na tartufe. Kako sam stupio na dužnost načelnika općine Karojba, počeli smo preko Ministarstva poljoprivrede, koje je dalo suglasnost za pokretanje procesa zaštite, u to se uključila i Istarska županija, Odjel za poljoprivredu na čelu s pročelnikom Eziom Pinzanom.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Sada razmjenjujemo iskustva s Mađarima jer su oni taj proces prošli, što je sigurno značajno da možda izbjegnemo neke eventualne pogreške koje bi nam to mogle usporiti, ovisno da li ćemo ići u zaštitu zemljopisnog podrijetla ili izvornosti što će se znati kada specifikacija bude dovršena, da se vidi u kojim se parametrima bolje kotira. Ali zna se da su procesi zaštite, procesi koji traju nekoliko godina, ovisi koji dionici na razini Europske unije se javljaju, a tu će interes da se jave vjerojatno imati Talijani.

Sa Slovencima smo nekako u komunikaciji, jer ako se ide na izvornost, treba dokazati puno više parametara; zašto je istarski bijeli tartuf drugačiji od talijanskog, odnosno što mi u tome štitimo, tako da je to stvar koju još razmatramo. Ako si dajemo neki rok, nadajmo se da ćemo 2026., 2027. godine imati zaštitu istarskog bijelog tartufa, kazao je Lakošeljac.


Podijeli: Facebook Twiter