Vela Stina Camping

Novi turistički adut sjeverne Istre, idealna alternativa kampiranju u priobalju

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Vela Stina Camping, koji u Roču za mjesec dana otvara Sandra Slavić, novi je turistički adut sjeverne Istre. Za razliku od Robinzonskog kampa Raspadalica na području laniške općine uz sam rub planinskog masiva Ćićarije, koji je koncepcijski bitno drugačiji, ovaj će ročki biti prvi sjevernoistarski autokamp sa smještajem za šatore, kampere, kamp prikolice i mobilne domove. Kampiranje u unutrašnjosti Istre može biti idealna alternativa kampiranju u priobalju, a prednost ročkog kampa, svojevrsnog vidikovca s pogledom na Ćićariju, Učku, Roč..., zasigurno je raznolika outdoor ponuda u okruženju.

Zelenilo i šuma

- Naslijedila sam parcelu u obiteljskom vlasništvu. Ta se lokacija zvala Vela stina još kada su moj otac i dvije tete pasli krave na njoj, pa su tako ime dobili i tvrtka i kamp, kazala je osnivačica i direktorica tvrtke, 43-godišnja Ročanka Sandra Slavić.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)Praonica posuđa na otvorenom (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Kamp u turističkoj zoni Stanica Roč, unutar građevinskog područja, okružen zelenilom i borovom šumom, prostire se na površini od 5.200 kvadrata, kapaciteta je 25 kamp parcela za 75 kampista. Unutar objekta recepcije, ujedno zgrade zajedničkih prostorija, natkrivena je terasa, praonica posuđa na otvorenom, praonica posuđa, sanitarije za osobe smanjene pokretljivosti, praonica rublja/peglaonica, sanitarije za djecu, odvojene sanitarije muške, ženske, umivaonik u kabini, kabina za pražnjenje kemijskih zahoda, tehnička soba, te tuš za kućne ljubimce.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)S pogledom na Roč (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Plan je s vremenom postaviti nekoliko mobilnih kućica s malim hidromasažnim bazenima, jer su joj vlasnici postojećih kampova koji imaju takvu ponudu, sugerirali da je za time velika potražnja.

Na pojedinim parcelama veliko je kamenje, kao zaštitni znak ovog krškog kampa. Nastojalo se što je više moguće pratiti konfiguraciju terena, no napravljene su i kaskade jer parcele moraju koliko-toliko biti ravne. Na svakoj je priključak za struju i vodu. Predviđen je self check-in i recepcija će biti na poziv, tako da će ukoliko netko dođe noću, moći sam ući u kamp te će ga se u roku od 24 sata prijaviti u eVisitor.

Naša sugovornica već se deset godina bori s papirologijom za otvaranje kampa u Roču. Zahtjev za njegovo otvaranje podnijela je Gradu Buzetu 14. veljače 2014. godine. Problem je bio što u prostorno planskoj dokumentaciji na toj lokaciji nije bila predviđena ni turistička zona, ni turistički punkt, niti je zemljište uz cestu bilo građevinsko, iako je pogodno upravo za takve i slične namjene jer je to krški teren, na kojem se ne može ništa saditi, gotovo da ni borovi nisu rasli.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)Kamen kao zaštitni znak krškog kampa (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Govoreći o motivima koji su je ponukali da se upusti u jednu takvu investiciju, Sandra se prisjetila da su u to vrijeme najiznajmljivači u akciji Turističke zajednice Grada Buzeta bili vlasnici apartmana iz Roča. Kako je završila studij menadžmenta, a od 2008. godine zaposlena je u poduzeću Samoborček, na mjestu voditelja autobusnog kolodvora i turističke agencije i aktivno se služi engleskim, talijanskim i njemačkim jezikom, bila je uvjerena da će njezino znanje i iskustvo u turizmu značajno utjecati na vođenje kampa i odlučila se upustiti u privatne turističke vode.

Penjalište na Kompanju

- Na fakultetu su nas učili da treba diverzificirati ponudu i došla sam na ideju otvoriti auto kamp jer takvog sadržaja na sjeveru Istre nema. Počelo se pričati o malim kampovima u Istri, ali tko god je otvarao kamp u to vrijeme jako se je borio s papirologijom. Rekla sam si, bit će kada bude, ali svejedno nisam mislila da će toliko trajati. Do 2018. godine čekala sam izmjenu prostorno planske dokumentacije. Tada sam krenula u izradu projektne dokumentacije, dala zahtjev za kredit u HBOR-u, naručila investicijsku studiju i onda je došla korona. Odbili su mi kredit jer se nije znalo što će biti s turizmom. Uslijedila je izrada nove investicijske studije i tada sam prošla, dobila kredit. Moje učešće u projektu odnosni se na zemljište. Poslovne banke tražile su učešće u novcu, koji u tom trenutku nisam imala. Kao žena poduzetnica, dobila sam i dobru kamatu od 1,2 posto, prema kreditnoj liniji Poduzetništvo mladih, žena i početnika. Kredit je 242.000 eura, no s obzirom je sve poskupilo, vantroškovničke radove moram plaćati vlastitim sredstvima, kazala je Sandra Slavić.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)Sopot, Pandora za iskusne penjače (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Prije dvadesetak godina u Roč su počeli dolaziti austrijski i njemački penjači. Nedaleko od Roča, na sunčanoj strani Ćićarije, na samom rubu planinskog masiva, smješten je Kompanj, jedno od najljepših penjališta u Europi. Zbog povoljne klime, pogodan za penjanje gotovo cijele godine. U blizini je i Sopot kod Strane, čijim su izuzetno zahtjevnim penjačkim smjerovima nadjenuli ime - Pandora, inspirirani fiktivnim planetom iz filma "Avatar".

Za razliku od Sopota, pristupačnog isključivo vrhunskim penjačima, na Kompanju ima i lakših i težih smjerova za početnike, ali i iskusne penjače. Zbog velike potražnje austrijskih penjača za smještajem u blizini penjališta, posebice zimi, brojna su se ročka obiteljskih domaćinstava postepeno registrirala za iznajmljivanje soba. U Roču je trenutno 25 objekata u turističkoj funkciji sveukupnog kapaciteta 108 ležajeva, a uskoro će dobiti i svoj prvi auto kamp.

Ciljevi ove ročke investicije su poticanje ženskog poduzetništva, samozapošljavanje, razvoj turizma na lokaciji, povećanje smještajnih kapaciteta, stvaranje dodane vrijednosti za Grad Buzet, Turističku zajednicu te poticanje kamping turizma u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of