zaposlenicima vrtića "tići" prekipjelo

U Vrsaru najavljen štrajk: Plaće ni za jedan cent ne prelaze zakonski minimum. Iz Općine nisu raspoloženi za razgovor 

| Autor: Glas Istre
(Foto: Facebook / Vrtić Tići)

(Foto: Facebook / Vrtić Tići)


Iz Sindikata medija i kulture Hrvatske stigla je obavijest o neuspješnom završenom mirenju između Sindikata i Općine Vrsar, pa je najavljen štrajk.

U najavi je navedeno da su kolektivni pregovori za sklapanje kolektivnog ugovora za zaposlene u Dječjem vrtiću Tići u Vrsaru prekinuti su krajem veljače 2024. godine, nakon čega je otvoren postupak mirenja.

Mirenje je nakon trećeg sastanka završeno neuspješno budući da Općina Vrsar kao osnivač Dječjeg vrtića Tići nije pristala na iznesene zahtjeve pregovaračkog odbora Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.

Pregovarački odbor Sindikata istaknuo je zahtjev da se plaće zaposlenih u Dječjem vrtiću Tići izjednače s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, a sve temeljem članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Dakle, zahtjevi za povećanje materijalnih prava tijekom kolektivnih pregovora i mirenja
niti za jedan cent nisu prelazili propisani zakonski minimum. Općina Vrsar kao osnivač u niti jednom trenutku nije bila voljna razgovarati o načinu povećanja materijalnih prava na način da se postigne propisani zakonski minimum plaća koje bi zaposlenici Vrtića trebali imati te je pregovarački odbor odlučio prekinuti mirenje budući da je evidentno kako Osnivač osim što ne želi povećati materijalna prava, ne poštuje pozitivne propise Republike Hrvatske.

"Iz navedenog razloga, a radi borbe za zakonski zajamčena prava radnika Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske odlučio je Osnivaču najaviti štrajk", stoji u priopćenju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum