visoko obrazovanje

Osim Pule, još jedan istarski grad ima sveučilišne ambicije

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto TZ Poreča)

(Foto TZ Poreča)


Gotovo tri sata raspravljalo se na sjednici Gradskog vijeća Poreča o aktualnoj problematici, podnosila su se izvješća, usvajali zaključci i donosile odluke bitne za funkcioniranje Grada.

Sjednicu na kojoj je bilo prisutno 12 od 15 vijećnika otvorio je predsjednik Vijeća Zoran Rabar. Umjesto vijećnice Nensi Beato Baturić, čiji je mandat stavljen u mirovanje, prisegnuo je i na njeno mjesto došao novi vijećnik Roland Kosinožić.

O jednoj od najznačajnijih odluka izvjestila je pročelnica Tatjana Matošević, istaknuvši da se dugoročno ovogodišnje zaduženje od 8,8 milijuna eura na rok od 15 godina podiže za izgradnju i opremanje dječjih vrtića u Varvarima i Novoj Vasi.

Stanje sigurnosti

Vijećnici su propitkivali gradsku vlast o aktualnoj problematici koja muči građane. Prvo pitanje postavio je vijećnik Srećko Oštir, a radilo se o donošenju prostornog plana,, s obzirom na novi Zakon o turizmu koji zahtijevaja izračun privatnih kapaciteta.

Pročelnik Damir Hrvatin odgovorio je da se privatni smještaj u prostornom planiranju ne iskazuje kao posebna kategorija i da ta tematika izlazi puno šire od prostornog planiranja i da bi je trebalo prije promatrati kroz poreznu sferu te naglasio da se neće raditi nikakve revolucionarne promjene, već samo osuvremenjivati plan u skladu s potrebama Grada.

Uslijedila su pitanja o nogostupu u naselju Špadići, kanalizacijskoj mreži u naselju Bonaci, izgradnji ekološke javne rasvjete u Ulici Rade Končara i Turističke ulice, na što su svi dobili pozitivne odgovore da će traženo biti napravljeno.

Vijećnicu Gordanu Šušljik zanimala je školska tematika, i to renoviranje toaleta u Osnovnoj školi Poreč, mogućnost da grad dobije srednju glazbenu školu i sveučilišni studij. Što se tiče problema koji se odnosi na osnovnu školu, dobila je odgovor da će problem uskoro biti riješen.

Gradonačelnik Loris Peršurić rekao da je Županija osnivač srednjih škola, premda ima indicija da bi se to moglo prepustiti gradovima, a što se tiče fakulteta, rekao je da se pregovara s njih nekoliko, čak i privatnih, pa postoji mogućnost da Poreč u dogledno vrijeme Poreč postane sveučilišni grad.

Godišnje izvješće o stanju sigurnosti na području Poreča izvješće je podnio načelnik Policijske postaje Poreč Davor Švenda.

Uz niz statističkih podataka o broju kriminalnih radnji, naglasio je da bi građani trebali više brinuti o samozaštiti, primjerice ne ostavljati ključeve u bravi volana.

Povelja 30. april

Predsjednik Gradskog vijeća Rabar postavio mu je tri pitanja; o sigurnost u gradu, kako je ukidanje Schengena utjecalo na rad policije i kada će biti obnovljena zgrada policijske postaje.

Švenda je odgovorio da je stanje u Poreštini zadovoljavajuće, da su ukidanjem Schengena ostali bez jednog oblika kontrole mnogobrojnih stranaca koji dolaze ljeti, ali da broj kriminaliteta u sezoni nije bio u znatnom porastu, a što se tiče zgrade Policijske postaje da postoje naznake da bi država mogla uskoro početi s obnovom.

Uz usvojeno izvješće gradonačelnika za drugu polovicu prošle godine dodijeljena je i Povelja »30. april«. Dobitnici su Vinistra i tvrtka Fusio.

Prilikom rasprave o Planu razvoja grada Poreča za razdoblju od 2021.-2031. godine, na sjednicu su se putem videolinka uključili predstavnici tvrtke Projekt jednako razvoj Ivana Majer i Ivan Serdarušić, koji su izradili Plan.

Zbog strateške procjene utjecaja na okoliš koju je tražila Istarska županija, s Planom se čekalo sve do ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum