Problem

Ženi pozlilo dok je hitna bila u drugom gradu: Ako je buzetski tim zauzet, pacijente spašava najbliži - iz Umaga

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Osobi starije životne dobi pozlilo je na jutarnjoj je kavi u hotelu u centru Buzeta. Zbog bojazni da se radi o moždanom udaru, putem broja 194 pozvana je hitna. Prilikom provjere je li hitna krenula, ispostavilo se da je tim buzetske ispostave Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije na zadatku u Rijeci te je u Buzet krenuo tim iz Umaga, kojemu do Buzeta treba najmanje 50 minuta.

U međuvremenu je pacijentica došla svijesti, no bila je u vrlo teškom stanju. Sin, koji je ubrzo stigao, odvezao ju je u buzetski Dom zdravlja, a liječnik mu je predložio da je sam odveze na hitnu u Rijeku. Primljena je na odjel neurologije te je smještena na odjel za intenzivnu njegu.

Odmah upućen raspoloživ tim

Misija Nastavnog zavoda za hitnu medicinu je da hitna medicinska skrb bude dostupna u svakom trenutku na području cijele županije, no u Buzetu se pitaju je li tome baš tako.

Svi pozivi upućuju se Medicinsku prijavno-dojavnu jedinicu u Pulu. U buzetskoj ispostavi hitne u smjeni je samo jedan tim, a, ukoliko je on na intervenciji, dolazi prvi najbliži slobodan tim.

Buzećan Robert Marušić, koji se u slučaju starije žene s početka priče zatekao u blizini, nazvao je broj 194 te dežurnu operaterku koja se javila izvjestio da je osoba starije životne dobi bez svijesti.

- Pitala me još puno detalja, kao da me anketira, ostao zbunjen. Zamolio sam samo da hitno pošalju nekoga. Uzvratila je da ima obvezu razgovarati sa mnom i da opišem u kakvom je osoba stanju. Rekao sam da sjedi, da se polako vraća svijesti i da je blijeda. Nakon opetovanog inzistiranja, uzvratio sam da nemam više što dodati i prekinuo poziv. Neslužbeno smo tada dobili informaciju da kreće hitna iz Umaga, na što sam vrlo uznemireno, budući da znam da su na državnoj cesti u dolini Mirne radovi u tijeku, prokomentirao da hitna ne može doći za manje od sat vremena, što je poraz istarskih hitnih službi, prenio je Marušić.

U tom trenutku, kazao je, bio je okružen s desetak ljudi u »zlatnim godinama« koji su shvatili da se to sutra može dogoditi njima. Dodao je da nema namjeru stajati prekriženih ruku dok je ljudima ugrožen život jer hitna u Buzet mora doći iz Umaga, sutra iz Rovinja, prekosutra iz Labina...

U Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske županije, Medicinsko prijavno dojavnoj jedinici, doznali smo da je po zaprimljenom pozivu, u 8.48 sati, prvi raspoloživi tim hitne medicinske službe odmah upućen na mjesto događaja.

Naveli su da je gospodin na liniji čuo komunikaciju između medicinskog dispečera, kojemu je naglašeno da je poslan prvi raspoloživi tim. Nedugo potom liječnik obiteljske medicine iz Istarskih domova zdravlja, jer je mjesto događaja u neposrednoj blizini zgrade IDZ-a, javio je da se pacijentica nalazi kod njega u ambulanti te da neće trebati tim hitne medicinske službe, odnosno da će sin voziti pacijenticu u KBC Rijeka.

Ponuđena je mogućnost da najbliži tim T2 obavi prijevoz pacijenta, na što je doktor rekao da neće biti potrebno. Dodatno, medicinski dispečer zamolio je njenog sina da, ukoliko se stanje pogorša, odmah nazove 194 kako bi im se poslao u susret tim hitne, koji se upravo vraćao iz Rijeke, na što se zahvalio i rekao da će povratno nazvati, ukoliko bude trebalo.

Svaki dan hitna intervencija

U buzetskoj ispostavi Nastavnog zavoda za hitnu medicinu u prosjeku se mjesečno odrađuje tridesetak hitnih medicinskih intervencija, jedna dnevno, i dvjestotinjak pacijenata zatraži pomoć u prostorima ispostave. Mogu se dogoditi dva istovremena hitna stanja, što je nemoguće predvidjeti, te u tom slučaju medicinski dispečeri odmah šalju prema pacijentu prvi raspoloživi tim, istovremeno dajući upute pozivatelju do dolaska hitne medicinske službe. Upravo zbog toga važno je da se hitna medicinska služba koristi samo za hitna stanja, jer statistički, hitna medicinska služba u 70 posto slučajeva zbrinjava različita ne hitna stanja.

Istarski Nastavni zavod kontinuirano pokušava osvijestiti građane o važnosti pružanja postupaka prve pomoći. Godišnje zbrinjava do 45.000 građana i uvijek se nastoji pružiti hitna medicinska skrb u najkraćem mogućem roku, medicinski dispečeri čine sve da upute uvijek prvi raspoloživi tim hitne medicinske službe i da daju kvalitetne upute pozivatelju, sukladno raspoloživim resursima, a ulaže se značajan trud u edukaciju zaposlenih kao i kvalitetnu opremu za rad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini