na vrhu i u državi

Demografski nadstandard: U dvije labinske škole čak 13 grupa produženog boravka

| Autor: Branko Biočić
Kreativne radionice, pomaganje u učenju, tjelesna aktivnost te osiguran topli obrok jamče kvalitetno provođenje vremena - OŠ Ive Lola Ribara (Foto Branko Biočić)

Kreativne radionice, pomaganje u učenju, tjelesna aktivnost te osiguran topli obrok jamče kvalitetno provođenje vremena - OŠ Ive Lola Ribara (Foto Branko Biočić)


Labin već godinama prednjači po broju polaznika produženog boravka u osnovnim školama te po broju grupa produženog u odnosu na ukupan broj školske djece. Kad je riječ o ovom demografskom nadstandardu, Labin prednjači u Istarskoj županiji, a pri vrhu je i na razini cijele Hrvatske.

(Foto Branko Biočić)Grupe produženog boravka organizirane su i u OŠ Matije Vlačića (Foto Branko Biočić)

Visoka zaposlenost

Četiri nagrade za najbolji srednji grad u posljednjih pet godina u kategoriji obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi te status prvog certificiranog "Grada za mlade" u Istri također govore tome u prilog.

Visoka zaposlenost dovela je do toga da u većini obitelji koje imaju školsku djecu oba roditelja rade, i to uglavnom kroz cijelu ili veći dio godine. Pomicanjem dobne granice za odlazak u mirovinu na 65, odnosno 67 godina, nonići u brojnim slučajevima nisu u mogućnosti čuvati djecu, a tu je i pitanje sigurnosti odlaska i boravka mališana samih kod kuće.

- Ipak su to, pogotovo u prvom razredu osnovne škole, još uvijek mala djeca. Stoga je jedino rješenje je imati dovoljan broj grupa produženog boravka kako bi svaki učenik nižih razreda imao osigurano svoje mjesto, i to u objektu u kojem pohađa nastavu, prokomentirao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Labinske škole imaju čak 13 organiziranih grupa produženog boravka, a plaće učiteljica u 12 grupa financira Grad Labin, dok se za onu u područnoj školi Vozilići brine Općina Kršan. Zadnjih nekoliko školskih godina produženi u prosjeku pohađa oko 250 mališana.

(Foto Branko Biočić)O djeci brine stručan kadar (Foto Branko Biočić)

Stručan kadar

Situacija s kadrom je dobra. Unatoč deficitu na razini cijele države, gotovo u svim grupama o djeci brinu diplomirane učiteljice razredne nastave, zahvaljujući čemu su programi puno dinamičniji i bogatiji od laički percipiranog "čuvanja djece i pisanja zadaće".

Kreativne radionice, pomaganje u učenju, boravak u eksterijeru i mnogo tjelesne aktivnosti, kao i osiguran topli obrok jamče kvalitetno i korisno provođenje vremena, i to u dva matična i čak četiri područna objekta obje labinske osnovne škole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini