103. OBLJETNICa LABINSKE REPUBLIKE

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU / U punoj kinodvorani večeras održan Kovarski blues

| Autor: Branko Biočić


Labin ovoga vikenda obilježava 103. obljetnicu Labinske republike, povijesni događaj od 2. ožujka 1921. kada su rudari pod vodstvom Ivana Pipana krenuli u jednomjesečni štrajk protiv talijanskih vlastodržaca nazvan Labinska republika.

Okosnica ovogodišnje obljetnice dva su kulturna događanja; "Kovarski blues", koji je održan večeras u punoj dvorani Kina Labin, i izložba "Od rudarskog okna do umjetnosti 2012. - 2021." u subotu.

Glazbeno-scenska izvedba "Kovarski blues" bila je namijenjena i otvorena svim građanima Labina i Labinštine, a stigli su i mnogi gosti iz cijele županije. Inspirirani stihovima labinskog pjesnika, publiciste, književnika i glazbenika Daniela Načinovića, a u režiji prof. Amneris Ružić Fornažar, voditeljice dramske skupine "Flacius" labinske Srednje škole Mate Blažine, mladi su kreativci iz Flaciusa na suvremen i inovativan način u 50- minutnoj predstavi kroz stihove i glazbu zavirili u višestoljetnu povijest rudarstva Labinštine i preko stotinu godina dugu borbu za slobodu, prava i dostojanstvo malog radnog čovjeka. U scenskoj izvedbi mladim Labinjanima pridružila se i dramska umjetnica i kantautorica iz Rapca Elis Lovrić koja je pjevala i recitirala stihove te mlada glazbenica Karla Levak. Na kraju predstave župan Boris Miletić i labinski gradonačelnik Valter Glavičić uručili su glavnim izvođačima cvijeće, a svim sudionicima i autorima čestitali na izvrsnoj izvedbi.

-Bilo je vrlo emotivno, čestitam ovim mladim ljudima na izvrsnom scenskom nastupu i izvedbi, a čestitam i Gradu Labinu što drži do svoje tradicije jer to definitivno Kova i je. Mi uvijek pričamo o kovarima i rudarima, a ja bih htio dodati da treba pričati i o njihovim ženama i majkama, i njima treba čestitati jer nisu znale hoće li se njihovi sinovi i muževi vratiti svakoga dana iz jame, rekao je Miletić istaknuvši kako je to bio jako težak posao kojeg su uz rudare i žene teško proživjele.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić dodao je na kraju: "Toliko godina već slavimo Labinsku republiku, rekli smo da ćemo prvih sto godina slaviti na jedan način a onda ćemo okrenuti list. Prvih sto godina smo mi govorili drugima kako je bilo, a sada slušamo. Moram pohvaliti ovu hrabru mladost i ono što su nam večeras priredili, ne trebamo imati straha za budućnost kada kovara i kove ne bude više. To je naš ponos i inat, uvijek se budi Istra i djeca u školama koja se trude da ne zaboravimo tko smo i šta smo. Hvala i svima koji su došli večeras i Kino, hvala Karli, Amneris i ambasadorici naše cakavice, pjevačice i kantautorici Elis Lovrić, zaključio je Glavičić istaknuvši da će sve priče o kovarima i dalje živjeti dok svi imaju snage prisjećati se tih vremena i ovako napuniti kino.

U subotu, 2. ožujka na sam dan Labinske republike u 10.30 sati komemoracijom na Krvovoj placi odat će se počast i pijetet svim rudarima u ovom povijesnom događaju, nakon čega slijedi i polaganje vijenaca na spomen obilježju u naselju Štrmac. Povodom 103. obljetnice Labinske republike, u 19 sati u Gradskoj galeriji biti će otvorena izložba 41 umjetnika s radovima na temu rudnika i rudara izloženih i na Labinskom uzletu likovnosti 2012.

U ponedjeljak, 4. ožujka za učenike trećih razreda osnovnih škola Matije Vlačića i "Ivo Lola Ribar" iz Labina organizirana je Interpretativna šetnja Labinom pod vodstvom Istra Inspirita.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter