"tiha okupacija" istre

VIDEO / Pogledajte kako izgleda 8 kilometara devastirane obale kod Umaga. Vladajući optužili strance i "domaće domoljube"

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Umag)

(Foto: Grad Umag)


Vjerojatno najdevastiraniji dio istarske obale jest kod Umaga. Nedavno su iz Grada Umaga objavili video i priopćenje u kojem upozoravaju na okupaciju Istre - uzurpaciju, devastaciju i privatizaciju pomorskog dobra.

"Istra je, na sramotu svih nas koji u njoj živimo, postala europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore. Bespravna gradnja, uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra je 'karcinom' koji dnevno izjeda našu županiju, do te mjere da danas ugrožava normalnu kvalitetu života građana.

Zbog iznimno velikog profita dobro organiziranih pojedinaca, poljoprivredno i šumsko zemljište se pretvara u vikend parcele koje realno vrijede 2-3 €/m2, a prodaju se po 30-50 €/m2. Posljedica toga jest da po Istri i dalje nastaju nelegalna naselja, istarske favele, s tisućama stanovnika. Tiha okupacija Istre nam se događa pred očima.

"Ovo je djelo stranaca, prednjače Slovenci"

Da apsurd bude veći, ta bespravna, nelegalna okupacija je djelo većinom stranih državljana, gdje prednjače državljani Slovenije, uz pomoć i asistenciju 'domaćih domoljuba'. Takva drskost i agresivnost stranih državljana u brutalnom uništavanju Istre nije zabilježena ni u ratnoj povijesti Istre, niti je u drugim dijelovima Hrvatske tako izražena.

Ruganje je to prema svima nama u Istri koji tražimo poštivanje zakona te civilizirano ponašanje stranih državljana, koji zakone u svojim matičnim državama poštuju, dok se prema nama u Istri odnose kao 'konkvistadori' te ismijavaju zakone Republike Hrvatske", objavili su iz Grada.

8 kilometara devastirane obale u Umagu

"Na području Grada Umaga imamo oko 8 kilometara obale koja apsolutno nije dostupna građanima niti turistima, ona je devastirana, okupirana i jedini način je da se to riješi bio vapaj prema onima koji to mogu riješiti. Ovo naše priopćenje je jedno od vapaja. Koje su institucije zakazale? Ako se radi o građevini, tada je građevinska inspekcija, ako se radi o zaštiti okoliša, tada je nadležna inspekcija određenog ministarstva, tu je i pomorska inspekcija, a i rudarska inspekcija u određenim dijelovima jer se radi o pomorskom dobru koje je bogatstvo građana Republike Hrvatske", rekao je za HRT Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga.

Problem traje desetljećima. 

"Prije svega su to napravili vlasnici kuća prvi red do mora koji su na jedan fizički način zabranili ili onemogućili bolje rečeno pristup do samog mora. Kuće su većinom legalne, ali ima i nelegalnih građevina", kaže gradonačelnik te dodaje da je većinom riječ o stranim državljanima, Slovencima.

Bespravni molovi uredno imaju uklesane adrese da se točno zna kojoj kući pripadaju. Ako poželite staviti svoj ručnik tijekom ljeta, došlo bi do fizičkog obračuna s domaćinima, pričaju komunalni redari. 

Na pitanje što će poduzeti, gradonačelnik Umaga kaže kako očekuje da će se novim zakonom spustiti ovlasti na pomorskog redara. "Onda će početi prijave građevinskoj inspekciji u Ministarstvu pomorstva i svima onima koji su na vrijeme trebali zaštititi prostor", kaže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini