Uz koncert Urban&4 i Psihomodo Popa

Na Dan žena u Balama se otvara 2. Teranino festival

| Autor: Doria Mohorović
Anja Ilijašević Mitrović, Sandi Drandić, Renato Krulčić, Ezio Pinzan i Stefano Mužina (Snimila: Doria Mohorović)

Anja Ilijašević Mitrović, Sandi Drandić, Renato Krulčić, Ezio Pinzan i Stefano Mužina (Snimila: Doria Mohorović)


Drugo izdanje Teranino festivala, manifestacije posvećene istarskom autohtonom likeru, a ujedno i hrani i glazbi, vraća se u Bale od 8. do 10. ožujka. Ovogodišnji trodnevni festival, koji će svoja vrata otvoriti upravo na 8. Mart - Dan žena, održat će se u tamošnjoj Sportskoj dvorani s početkom u 15 sati, a predstavit će čak 18 istarskih proizvođača teranina. U petak s početkom u 21 sat, po završetku degustacijskog dijela, posjetitelji će imati priliku uživati u koncertu grupe Urbana&4, dok će u subotu, 9. ožujka, s početkom u isto vrijeme, nastupiti grupa Psihomodo pop.

Nakon prošlogodišnje probne godine, koja je, reći će direktor baljanske Turističke zajednice Sandi Drandić, protekla vrlo uspješno, a u Bale je privukla velik broj posjetitelja i sudionika, ove su godine organizatori, osim duljeg trajanja festivala, još više podignuli ljestvicu i povećali broj izlagača. Pa tako će na festivalu svoje proizvode predstaviti destilerije Rossi, Aura, Krulčić, Dobrilović, OPG Frane, Sempervivum, Štifanić, Martesì, Sosich wines, AB vina, Brandystra, Damijanić, OPG Vivoda, Istarska kapljica, Dellbiecco, OPG Zalar, Darna i Amoroso. Vrhunac događaja bit će proglašenje najboljeg teranina festivala, koje će se, kako je najavljeno, održati na samom otvorenju. Ocjenjivanje teranina provedeno je 20. veljače u prostorijama riječkog veleučilišta u Poreču, a ocjenjivačka komisija sastavljena od stručnjaka iz područja vinarstva i destilacije, ocijenila je uzorke teranina uzimajući u obzir različite aspekte poput boje, arome, konzistencije i okusa. Dodijeljeno je ukupno pet zlatnih, 10 srebrnih i 5 brončanih medalja, otkrio je Renato Krulčić, predsjednik udruge proizvođača rakije i proizvoda na bazi istarske rakije "Lambik". Ove je godine, kako je rekao, pristigao veći broj uzoraka teranina, a povećao se i broj prijavljenih izlagača koji će sudjelovati na festivalu. Ocijene su, dodao je, pokazale vrlo visoku kvalitetu teranina na području Istre, s obzirom da je svih 20 uzoraka ocijenjeno s medaljom, a razlika među likerima vidljiva je tek u nijansama.
Proizvođaču najboljeg teranina po odabiru publike, gost i sponzor na festivalu DES4EU, proizvođač kotlova za destilaciju, dodijelit će jedan lambik.

Ulaz na festival za sve posjetitelje je slobodan, a cijena početnog paketa konzumacije iznosi 7 eura, što uključuje čašu za degustaciju i 6 eura vrijednosti degustacija (dvije konzumacije u vrijednosti od 3 eura ili jednu konzumaciju koktela u vrijednosti od 6 eura). Za dodatne konzumacije, posjetitelji će moći kupiti bonove, pojasnio je Stefano Mužina, idejni začetnik festivala.

Kako se moglo čuti, jedna od ideja je pokazati da ovaj popularni liker može biti i dio gourmet doživljaja. Pa će tako, naime, pred sportskom dvoranom biti postavljene ugostiteljske kućice K1 by Burin restaurant s ponudom tri vrste hamburgera s umakom od teranina i Sweet corner by Borghetto s tri vrste kolača na bazi teranina.
Ulaznice za koncerte grupa Urbana&4 i Psihomodo pop dostupne su po cijeni od 10 eura, a mogu se kupiti online putem platforme eventim.hr ili fizički u objektima: Galerija Ulika/TZ Bale, Galerija Cvajner u Puli i Fast food "To je to" u Žminju.

Anja Ilijašević Mitrović, vlasnica obrta Eventorica i suorganizatorica festivala, istaknula je jednu novost na ovogodišnjem festivalu - likovne radionice "Teranino&Paint". Radionice će se, uz degustaciju teranina, održati u subotu, 9. ožujka, od 13 do 15.30 sati i od 17 do 19.30 sati, te u nedjelju, 10. ožujka, od 15 do 17.30 sati. Slikat će se pod stručnim vodstvom slikarice Amande Madene. Kako je otkrila Ilijašević Mitrović, preostalo je još 9 mjesta za radionicu u subotu, za večernji termin dva, dok je radionica u nedjelju već popunjena.

Ezio Pinzan, županijski pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, naglasio je da je ideja ovog festivala popularizirati i standardizirati liker teranino, a ujedno educirati proizvođače, potrošače i ugostitelje, ali i potaknuti njegovu potrošnju.

"Teranino kao piće, kao liker koji se sve više konzumira i u Istri, ali i van Istre, dobio je svoju zasluženu manifestaciju - festival Teranina u Balama, rekao je Pinzan. "Želja nam je da svatko tko kuša teranino, da zna da je to proizvod koji ima svoje definirane karakteristike i da je probao teranino koji se proizvodi od naše istarske autohtone sorte grožđa, od našeg vina Teran. Time je i teranino naš istarski proizvod, rekao je županijski pročelnik.

Festival organiziraju Turistička zajednica općine Bale uz partnerstvo s Udrugom proizvođača istarske rakije i proizvoda na bazi istarske rakije "Lambik", koji pozivaju sve zaljubljenike u kvalitetnu hranu, destilata i glazbu da se pridruže ovoj nezaboravnoj manifestaciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter