savjetovanje

Grad Vodnjan o gorućem problemu bespravne gradnje: "Komunalnim redarima ovlasti na sve zahvate u prostoru"

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Vodnjan)

(Foto: Grad Vodnjan)


Grad Vodnjan održao je aktualno savjetovanje s javnošću vezano za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o građevinskoj inspekciji. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Grad Vodnjan, kao jedno od najpogođenijih područja bespravnom gradnjom u Istarskoj županiji, podržava svaku izmjenu zakona kojom bi se učinkovito reguliralo djelovanje nadležnih tijela u svrhu uklanjanja nezakonito izgrađenih građevina, kao i u svrhu sprječavanja nezakonite gradnje u začetku.

S obzirom da je izuzetno zainteresiran za ovu problematiku, Grad Vodnjan aktivno se uključio u postupak savjetovanja s javnošću za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o građevinskoj inspekciji. Uprava Grada Vodnjan morala je reagirati na izmjene zakona, jer smo uvidom u prijedlog zaključili da se njime ne rješava problem postojeće bespravne gradnje pa ni bespravne gradnje u budućnosti.

Rješenje problema bespravne gradnje vidimo u ažurnijem postupanju građevinske inspekcije u suradnji s komunalnim redarstvom, uz propisivanje jasnih i skraćenih postupaka provođenja nadzora nad bespravnom gradnjom. I to tako da nad zahvatom u prostoru, koji je suprotnosti s prostornim planom, provodi hitni postupak kojem žalba ne odgađa izvršenje.

Grad Vodnjan-Vodnjan stoga predlaže dopunu prijedloga zakona na način da komunalni redari dobiju ovlasti djelovati na SVE zahvate u prostoru u suprotnosti s prostornim planom, što prema prijedlogu zakona nije tako.

Ukoliko je intencija zakonodavca spustiti nadležnost za rješavanje bespravne gradnje na komunalno redararstvo, onda je nužno dodavanje odredbe kojom će komunalni redari imati ovlasti djelovati nad svim zahvatima u prostoru koji su u suprotnosti nad prostornim planom - i to za razdoblje prije donošenje zakona i za ubuduće. Takvim definiranjem će se otkloniti špekulacije je li nešto građevina ili nije, što je i do sad bila najveća prepreka u provedbi mjera.

Komunalno redarstvo Grada Vodnjan-Dignano je u protekloj 2023. godini otvorilo čak 983 predmeta bespravne gradnje! Izrađeno je 734 zapisnika i izdano 187 rješenja o uklanjanju. Uz to, 475 prijava podneseno je Građevinskoj inspekciji, 236 prijava Šumarskoj inspekciji, 10 prijava Lučkoj kapetaniji, a 2 prijave podnesene su Konzervatorskom odjelu u Puli. Izdano je 14 rješenja s upravnim kaznama, a temeljem ponovljenih očevida komunalnog redarstva nakon izdanih rješenja uklonjeni su bespravni objekti s 50 katastarskih čestica.

Podaci egzaktno pokazuju koliko je uprava Grada Vodnjan-Dignano upoznata s problematikom i zainteresirana da se zaista ovlasti komunalnim redarima dodijele sa što jasnijom zakonskom regulativom kako bi mogli zajedno početi uvoditi red u devastirani prostor", stoji u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter