IZ MORA NA STOL

Svi putevi vode na isto mjesto: U ovom istarskom gradu postoji svega jedna butiga koja nudi svježe ulovljenu ribu

| Autor: Zvonimir Guzić
Jedina umaška ribarnica i prodavačica Karla (Snimio Zvonimir Guzić)

Jedina umaška ribarnica i prodavačica Karla (Snimio Zvonimir Guzić)


"Iz mora na stol" privilegija je svih mjesta i gradova na morskoj obali, kojima su ribe, školjke, rakovi i ostale delicije nadohvat ruke. Mnogobrojne brodice i brodovi svakodnevno izlaze na pučinu, pokušavajući zadovoljiti potrebe stanovništva za plodovima mora.

Ribarnice su mjesta gdje se roba s brodova stavlja na tržište i gdje ljubitelji ribljeg menija dolaze na svoje, oni zagriženiji nerijetko sačekuju brodove na samoj rivi i već tamo trguju s ribarima.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Dolaze i stranci

Umag, kao grad na moru, nekad je imao popriličan izbor ribljih trgovina, od čega nekoliko u samom centru grada. Jedna po jedna, godinu za godinom, ribarnice su zatvarale vrata, tako da je danas ponuda spala na svega jednu "butigu" gdje se možete kupiti svježe ulovljena riba. Posjetili smo jedinu ribarnicu u četvrti Komunela, gdje smo zatekli prodavačicu Karlu kako popunjava izlog hladnjaka novom ribom. Razgovor smo počeli pitanjem kako je zadovoljna prometom i koliko često Umažani kupuju ribu.

- Imamo dosta posla s obzirom da nismo u centru grada, već malo izvan ruke, ali ljudi su se navikli i navrate. Naša tvrtka Nelba bavi se otkupom i veleprodajom ribe, tako da ne ovisimo samo o maloprodaji. U sezoni dosta stranaca kupuje kod nas, oni nas lakše pronađu nego domaći, uz osmijeh rekla nam je Karla.

Na upit koliko u prilog boljitku posla ide činjenica da su trenutno jedina ribarnica u gradu, Karla kaže:

- Istina, zatvaranjem i preuređenjem tržnice ostali smo sami u gradu. Gospodin koji je tamo imao ribarnicu, otišao je u mirovinu i pitanje je hoće li netko nakon njega otvoriti novu kad se tržnica renovira.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Kvalitetna riba

Prošetali smo i do obale da čujemo što kažu i "ljudi s mora". U čišćenju mreže zatekli smo Darija Pavlovića koji ima višegodišnje ribarsko iskustvo, a trenutno je zaposlenik Zadruge za ribarstvo i trgovinu "Oštriga". A on situaciju u maloprodaji ribe vidi ovako:

- Većinom su prekupci imali ribarnice, a oni osim ribe koja je sama po sebi skupa roba, imaju i ostale troškove od najma prostora, skladištenja ribe do raznih zakonskih normi, koje moraju ispoštovati.

Kad se sve zbroji kod njih se ta cijena poveća najmanje 30 posto, a standard ljudi nije takav da si svakodnevno mogu priuštiti kvalitetnu ribu.

Građani često dolaze do samih brodova gdje ribari imaju fiskalne blagajne i praktički dobiju svježu ribu iz mora po puno povoljnijoj cijeni.

Tu su i trgovački lanci s ribljom ponudom, koja je doduše iz uvoza i uzgoja, ali zbog toga i konkurentna s nižim cijenama.

Tako Dario promišlja vjerojatne razloge manjka ribarnica u gradu. Stoga, kome se ne čekaju brodovi s pučine, a i ne jede se uvozna i riba iz uzgoja, u Umagu, nasreću, još uvijek postoji tradicionalna ribarnica koja nudi svježe ulovljenu domaću ribu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter