20 GODINA udruge olimpik iz umaga

Predsjednik i osnivač Nenad Popović o 20 "trkačkih" godina: Kako smo građane zaljubili u trčanje

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto: Olimpik Umag)

(Foto: Olimpik Umag)


Udruga Olimpik Umag je krajem prošle godine proslavila 20. obljetnicu postojanja. Na samom početku udruga je osnovana za provođenje integriranog sportskog programa u vrtićima grada Umaga. Bila je jedna od četiri takve udruge u Hrvatskoj, dvije su bile u Zagrebu jedna u Rijeci.

Drugi sportovi

S vremenom se rad i svrha udruge proširila i na ostale sportove, tako da su njihov sportski program koristili najprije rukometaši i rukometašice Umaga, zatim jedriličarski i karate klub iz Umaga, a radilo se i s Olimpijskim pobjednikom Giovanniem Cernogorzem. Od 2015. službeni naziv udruge je Sportsko rekreacijska udruga Olimpik Umag, a glavna djelatnost je vođenje Škole atletike za predškolsku i školsku dob, a u sklopu udruge djeluje i Škola trčanja za odrasle. Predsjednik, a ujedno i osnivač udruge je, od samog njezinog početka profesor tjelesne i zdravstvene kulture Nenad Popović.

(Foto: Olimpik Umag)(Foto: Olimpik Umag)

U razgovoru s Nenadom bazirali smo se na zadnjih osam godina i ovom »trkačkom« razdoblju Olimpika.

- Velik broj građana zaljubio se u trčanje u tom periodu. Udruga je lani brojila stotinjak odraslih članova i 75 maloljetnika, u tijeku je obnova članstva i te brojke sigurno neće padati, mogu samo rasti kao što rastu cijelo razdoblje, rekao nam je na početku razgovora Popović.

Maratoni

Zadnja akcija je bila već tradicionalna osma Ho!Ho!Ho! Run utrka koja se održava u vrijeme Adventa i humanitarnog je karaktera.

- Sva sredstva od kotizacije s te utrke idu u Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije, točnije mi im doniramo opremu u protuvrijednosti skupljenih sredstva. Ove godine smo im baš u Umagu predali laringoskop koji se koristi za intubaciju pacijenata, rekao je Popović.

(Foto: Olimpik Umag)(Foto: Olimpik Umag)

Osim Ho!Ho!Ho! Runa, Olimpik je organizator i bujskog Jazavac traila, šumske utrke na preko deset kilometara, te suorganizator Novigrad - Cittanova run polumaratona od 21 kilometar. Članovi Olimpik Umag Running teama česti su gosti na hrvatskim, ali isto tako i na svjetskim trkačkim natjecanjima.

- Od šest najvećih svjetskih maratona imali smo predstavnike na njih četiri, u New Yorku, Chicagu, Berlinu i Londonu, još su nam ostali Boston i Tokio za posjetiti. Na njujorškom maratonu 2018. godine nastupilo je čak trinaest natjecateljica našeg kluba, što je bio svjetski raritet. Još jedan zanimljiv podatak iskače u statistici Olimpika, a to je da je preko 50 naših članova istrčalo Kraljevsku disciplinu u maratonu, a to je dionica od 42.195 metara.

(Foto: Olimpik Umag)(Foto: Olimpik Umag)

Ogromna je to brojka za područje jedne Bujštine. Zanimljivi su bili nastupi i na 100 milja Istre što je bila prva hrvatska ultra trail utrka i prva utrka u Hrvatskoj na sto milja, o zanimljivostima s natjecanja izvjestio nas je prvi čovjek udruge.

Reakreativci

Treba istaknuti da se radi o rekreativnoj udruzi i da se nitko ne bavi profesionalno s trčanjem. Udruga se financira iz članarina i kotizacija za trke. Članovi većinom sami financiraju svoje svjetske avanture, eventualno se za neke veće akcije pronađe neko sponzorstvo, a i grad uplati nešto »sitno« na godišnjoj razini.

(Foto: Olimpik Umag)(Foto: Olimpik Umag)

Slijedeća utrka u kojoj će osim natjecatelja imati i ulogu suorganizatora je Umag Run koji se sastoji od polumaraton 21 kilometar, utrke na 10,5 kilometara, 5 kilometara Fun Runa i štafete 2x10,5 kilometara. Već je prijavljeno stotinjak natjecatelja, a svi zainteresirani mogu se priključiti do 14. travnja 2024. godine kad bi se trebala održati utrka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater