Istarska Udruga geodeta obilježila 30. godišnjicu

Aldu Sošiću priznanje kao zahvala za njegov dugogodišnji trud i rad

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Anja Černeka i Aldo Sošić (Foto Udruga geodeta)

Anja Černeka i Aldo Sošić (Foto Udruga geodeta)


Udruga geodeta Istarske županije, redovnom godišnjom, a ujedno i svečanom sjednicom održanom u hotelu Maestral u Novigradu, obilježila je 30. obljetnicu.

Uz članove udruge prisustvovali su joj predstavnik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije Adrijan Jadro, pročelnik područnog ureda za katastar Pula Boris Verbanc te predstavnik Geodetskog fakulteta Zagreb profesor Danijel Šugar.

Prvi predsjednik

Strukovno udruženje inženjera i tehničara geodezije, znanstvenih, upravnih i drugih djelatnika koji se bave geodetskim i katastarskim poslovima, osnovano je u studenom 1993. godine sve sa ciljem razvoja i unapređenja geodetske struke u Istri. Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika Udruge izabran je Aldo Sošić, koji se kroz njezino buduće djelovanje pokazao kao jedan od najaktivnijih članova.

Osnivač je časopisa "Istarski geodet" i njegov dugogodišnji urednik, obnašao je dužnosti upravnog odbora Udruge, dopredsjednika i člana nadzornog odbora Hrvatskog geodetskog društva. Izrazito je puno dužnosti koje je tokom svojeg radnog vijeka obnašao te je zadužio udrugu svojim radom.

U svibnju ove godine dodijeljena mu je nagrada za životno djelo "Zlatni globus" - Hrvatskog geodetskog društva, a Udruga geodeta Istarske županije odlučila mu je ove godine dodijeliti priznanje za izniman doprinos u radu Udruge i time zahvaliti na trudu i radu koji je uložio svih tih godina kako bi Udruga postojala i bila to što je danas. Priznanje mu je predsjednica Udruge geodeta Anja Černeka uručila upravo na svečanoj sjednici održanoj u hotelu Maestral u Novigradu.

Promocija "Geodeta"

U sklopu skupštine u Novigradu održana su i dva predavanja. Luka Zalović govorio je na temu "Mobilno skeniranje u svrhu ubrzanja geodetske izmjere" - "Snimanje bespilotnom letjelicom za geodetske potrebe - zakonodavstvo i napredne funkcije", a Ana Kliman "Uvod u GNSS integrity za civilnu avijaciju i željeznicu" (Introduction to GNSS Integrity for civil aviation and railway applications).

Mlada znanstvenica iz Poreča, Ana Kliman, nakon završenog Geodetskog fakulteta u Zagrebu zaposlila se u Institute for Communication and Navigation, Integrated Navigation Systems Integrity, te uz istraživački posao radi i na doktoratu.

Također, održana je i promocija 9. broja "Istarskog geodeta". List koji Udruga geodeta izdaje od 1997. godine, obrađuje teme vezane uz geodeziju.

"Istarski geodet" je uz "Geodetski list" kojeg izdaje Hrvatskog geodetskog društva, jedini list koji izlazi u Hrvatskoj, a pokriva područje geodezije, te iz tog razloga ima svoju težinu i daje važnost ovoj istarskoj udruzi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter