ZA I PROTIV

U Pićnu održan sastanak na temu enduro, cross i off road vožnje. Problem su neusklađeni zakonski propisi, nadležnost i nadzor

| Autor: Branko Biočić
Enduro vozači na Pićanštini (Snimio Branko Biočić)

Enduro vozači na Pićanštini (Snimio Branko Biočić)


Predstavnici Općine Pićan, Gračišća, Grada Pazina, Istarske županije, policije, Javne ustanove Natura Histrica, Hrvatskih šuma, Turističke zajednice središnje Istre, lovačkih društva i organizatora enduro vožnji okupili su se u Centru za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu na zajedničkom sastanku na temu enduro, cross i off road vožnje na području Pićna i okolice.

Istaknuto je da su najveći problemi provedba neusklađenih zakonskih odredbi te u nadležnostima i nadzoru, kao i u tome da ne postoje jasne smjernice za postupanje. Provedba zakonskih odredbi je u nadležnosti komunalnih redara, prometnih redara, čuvara prirode, lovočuvara i policije, no u provedbi se pojavljuje nemogućnost pravovremenog i konkretnog postupanja. Namjera Općine Pićan nije zabraniti enduro motociklizam, jer se radi o sportu koji privlači mnoge ljubitelje aktivnog odmora, što pak doprinosi razvoju turizma, te da je namjera stvoriti preduvjete za suživot mještana, iznajmljivača, lokalnih ugostiteljskih objekata, lovaca i enduro entuzijasta.

Zahtjev za izmjene prostornog plana

Na sastavku je rečeno da je županijskom odjelu za održivi razvoj upućen zahtjev da se izmjeni Prostorni plana IŽ-a da bi se definirala prihvatljiva područja ili staze za takve vrste turističke aktivnosti, a strogo zabranila izvan tog područja. Veliki problem predstavljaju strane tvrtke, odnosno strani organizatori koji se oglašavaju za vožnju na ovom području i koje je nemoguće kontrolirati. Istarska županija će prilikom izrade izmjena i dopuna Prostornog plana sagledati je li i na koji način moguće bolje urediti i definirati ovu problematiku. Postoji primjer na području općine Sveta Nedelja koja je takvo područje definirala prostornim planom, te je to potrebno dodatno ispitati.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Lovačka udruga Kolinka iz Gračišća smatra da bi taj obuhvat trebao biti izvan lovišta. Ta se udruga protivi enduro vožnji u lovištu kojim. Za navedeno lovište plaća zakup još od 1996. kada su ustanovljena lovišta u Istarskoj županiji, pa članove brine informacija da organizatori enduro vožnji imaju u zakupu oko 100 hektara površine. Istaknuto je da su buzetska podružnica Hrvatskih šuma i udruga Kolinka 10. listopada 2016. potpisale ugovor o međusobnim pravima i obavezama koji vrijedi deset godina, odnosno do isteka lovno gospodarske osnove za lovište. Iz Kolinke naglašavaju da niti u jednom članku ugovora nije spomenuto da bi Hrvatske šume svoje površine ustupile trećoj strani. Stav je LU Kolinka da se enduro, cross i off road aktivnostima remeti mir u lovištu, te preplašena divljač nekontrolirano istrčava na prometnice i stradava pod motornim vozilima. Hrvatske šume da lovačke udruge, sukladno Zakonu o lovu, zakupljuju pravo lova, a ne zemljište.

Lovačko društva Kamenjarka iz Pićna protivi se bilo kakvoj enduro vožnji unutar granica LD-a jer smatraju da nije prihvatljivo da se nekontrolirano uništava priroda, šumski putevi, staze, potoci i šumski kanali, a ujedno se uznemirava divljač u svojim staništima. Za lovište plaćaju godišnju lovnu zakupninu i uredno izvršavaju sve obaveze koje su propisane po lovno gospodarskoj osnovi. Napominju da svake godine malčiraju i čiste šumske puteve, prosjeke i staze unutar njihovog lovišta. Najviše ih brine sigurnost u lovu jer eduro vozači ulaze u lovna područja Kamenjerke Pićan, pogotovo u vrijeme zimskog lova koji traje od 5. studenog do 31. siječnja.

Natura Histrica za strogo kažnjavanje

JU Natura Histrica smatra da bilo kakav oblik enduro vožnji, bilo organiziranih ili neorganiziranih, u zaštićenim područjima prirode i područjima ekološke mreže nije prihvatljiv. Natura Histrica će, sukladno svojim ovlastima, provoditi nadzor i kažnjavati nedozvoljene radnje u zaštićenom području. U JU-u smatraju da su definirani poligoni za tu vrstu vožnje jedino prihvatljivo rješenje. Organizatori enduro, cross i off road vožnji rekli su da su otvoreni za mogućnost da im se dostavi zahtjev za popravak oštećenih puteve te su otvoreni za mogućnost utvrđivanja koncesije uz naknadu i posljedično održavanje zakupljenog područja, no potrebno je ispitati postoji li mogućnost i opravdanost davanja koncesija na puteve.

Policijska uprava Istarska također je spremna na suradnju i obavljanje pojačanih kontrola i nadzor na temelju dojava i prijava. Istaknuto je da je potrebno proučiti dobru praksu drugih država i na temelju toga utvrditi prijedlog kako da se ta problematika regulira na državnoj razini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom