DOBITNIK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO HRVATSKOG GEODETSKOG DRUŠTVA

Rovinjež dr. sc. Aldo Sošić: Ljubav prema kartografiji usmjerila ga u geodeziju, a struka mu postala i životna strast

| Autor: Aldo POKRAJAC
Iznimno priznanje struke: Dr. sc. Aldo Sošić s nagradom za životno djelo

Iznimno priznanje struke: Dr. sc. Aldo Sošić s nagradom za životno djelo


Aldo Sošić, kojemu je nedavno uručeno najveće priznanje za doprinos radu Hrvatskog geodetskog društva (HGD), kao nagrada za životno djelo, jedini je doktor geodetskih nauka u Istarskoj županiji. I ne samo to, uz vođenje Rovinjskog katastra, potom do mirovine županijskog Područnog ureda za katastar u Puli, svo svoje slobodno vrijeme posvetio je znanstvenom, istraživačkom i publicističkom radu, po čemu je najznačajniji suvremeni autor iz geodetske struke ne samo na istarskom području, već i šire. Zanimljivo je da je magisterij na zagrebačkom Geodetskom fakultetu i doktorat na ljubljanskom Fakultetu za građevinarstvo i geodeziju financirao sam doškolujući se uz rad. Po našim saznanjima bio je jedini magistar i doktor znanosti koji je cijeli svoj radni vijek proveo radeći u katastru.

Izuzetan stručni i znanstveni angažman

Sošić je autor je četrdesetak znanstvenih i publicističkih radova, posebno iz povijesti geodezije u Istri i Hrvatskoj, pokretač i dugogodišnji urednik časopisa Istarski geodet Udruge geodeta Istre.

Aldo Sošić u svojoj knjižnici (Snimio Aldo Pokrajac)Aldo Sošić u svojoj knjižnici (Snimio Aldo Pokrajac)

Među ostalim, autor je i koautor brojnih turističkih karata, stručni suradnik Istarske enciklopedije. Surađivao je u postavljanju brojnih izložbi o katastru i kartografiji, od kojih su najznačajnije one u Državnom arhivu u Pazinu i iz Arhiva mapa za Istru i Dalmaciju u Splitu, Zagrebu i Rovinju te izložbe Austrijski katastar Istre koji je uz veliko zanimanje medija i građanstva postavljena u bečkom Etnografskom muzeju Schloss Kittsee, a potom u Budimpešti i Puli, u prostorima Povijesnog muzeja Istre.

Naslovnica prvog broja Istarskog geodetaNaslovnica prvog broja Istarskog geodeta

O povijesnim katastarskim mapama i turističkim kartama Sošić je objavio nekoliko feljtona u Glasu Istre, napisao brojne članke u Istarskoj Danici i za mikro lokacije u zbornicima pojedinih istarskih gradova i naselja te napose u časopisu Istarski geodet te slovenskom Geodetskom vestniku. Nadalje, o istoj tematici održao je brojna predavanja, od onih u lokalnim sredinama do hrvatskih kongresa o katastru. Promičući značaj i ulogu geodeta i geodezije u društvu dao je brojne intervjue za tiskovne i elektronske medije.

Aldo Sošić 2011. godine s plaketom i priznanjem za doprinos u radu HGD-a i promicanje geodetske struke (Snimio Aldo Pokrajac)Aldo Sošić 2011. godine s plaketom i priznanjem za doprinos u radu HGD-a i promicanje geodetske struke (Snimio Aldo Pokrajac)

Aldo Sošić je inicirao obilježavanju srednje paralele, koja odgovara 45 stupnju sjeverne geografske širine, a prolazi Istrom, otocima Krkom i Cresom i nastavlja dalje kopnom. U Istri je najpoznatije obilježje srednje paralele na odmorištu Bale uz Istarski ipsilon, na kojem je prema lociranju Alda Sošića postavljena skulptura Šime Vidulina s oznakom ove paralele.

Prvi biografski katalog kartografa

- Sklonost pisanju i istraživanju stekao sam još za školovanja na rovinjskoj Gimnaziji. Prvi moj uradak bio je duplerica o povijesti, narodnim predajama i pjesmama rodne Kontrade, skupini naselja i zaselaka oko Sošići, objavljena u Istarskom borcu 1972. godine. Posebno me zanimala stara kartografija, pa sam zbog toga odlučio studirati geodeziju. Još uvijek me drži taj nerv, pa sada u mirovini sređujem građu koju sam prikupljao tijekom rada u struci i u slobodno vrijeme, pa bih najvrjednije od toga volio ukoričiti u knjizi. Posebno stoga što je nagrada koja mi je dodijeljena imala odjek u Rovinju i Istri, pa ovim putem zahvaljujem brojnim kolegama, suradnicima, prijateljima, znancima i mnogim građanima koji su mi osobno, pismeno ili preko društvenih mreža izrazili podršku koja me uistinu dirnula, kaže Aldo Sošić pokazujući nam svoj arhiv u kutijama koje zapremaju oko pola prostornog metra.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum