MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP U MOMJANU

Nove spoznaje o istarskim kaštelima, njihovim feudalnim gospodarima, arhitekturi i svakodnevnici

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Kaštel Rota u Momjanu (Foto: Grad Buje)

Kaštel Rota u Momjanu (Foto: Grad Buje)


Dvodnevni Međunarodni znanstveni skup "Istarski kašteli: njihovi feudalni gospodari, arhitektura, svakodnevnica" održan je u petak i subotu u Kući kaštela u Momjanu. Skup je okupio povjesničare, povjesničare umjetnosti, arheologe, konzervatore iz Italije, Slovenije i Hrvatske, koji su kroz svoja stručna izlaganja i raspravu produbili saznanja i razmijenili iskustva o istarskim kaštelima, osebujnim kulturnopovijesnim spomenicima istarskoga srednjovjekovlja i ranonovovjekovlja koji su snažno prisutni u pejzažu Istre i jedan su od simbola bogate i burne prošlosti Poluotoka.

Zanimljiva izlaganja i živa rasprava

- Ovaj je skup dio većeg županijskog projekta valorizacije istarskih kaštela koja se odvija na više razina. Vrlo je važno da - osim sustavne obnove kaštela i njihove revitalizacije koja se događa, između ostalog, i kroz održavanje manifestacija u kaštelima te njihovu turističku promociju - bude uključena i njihova stručno-znanstvena valorizacija. Upravo se to dogodilo na ovom netom održanom međunarodnom znanstvenom skupu u Momjanu na kojem su o kaštelima raspravljali vrhunski stručnjaci i znanstvenici - arheolozi, povjesničari, povjesničari umjetnosti, konzervatori, a objavom zbornika njihovih radova, a što je planirano za iduću godinu, postići ćemo još veću vidljivost u stručnim i znanstvenim krugovima. Sve je to i temelj daljnjeg rada Kuće kaštela u Momjanu kao dijela Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, kazao je Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost, te član organizacijskog odbora skupa.

Povjesničar Maurizio Levak, predsjednik Organizacijskog odbora skupa, ocjenjujući rad skupa uspješnim, ukazuje na njegovu interdisciplinarnost te ističe da je u radu skupa sudjelovalo 17 izlagača, a u dvorani Kuće kaštela okupila se i brojna publika. Zanimljiva izlaganja pratila je i vrlo živa diskusija.

- Sudionici skupa, izlagači, znanstvenici i stručnjaci iz Italije, Slovenije i Hrvatske predstavili su zanimljiva izlaganja, a mnogi među njima izložili su i najnovije rezultate istraživanja koji su ovdje u Momjanu prvi put priopćeni znanstvenoj javnosti. Zato i planiramo iduće godine objaviti zbornik radova sa skupa kako bi i znanstvenoj ali i široj javnosti predstavili najnovija istraživanja o kaštelima, napominje Maurizio Levak. Također naglašava da je ovaj skup dio puno šireg županijskog projekta koji je, među ostalim uključio obnovu brojnih istarskih kaštela, a koji se obnavljaju i dalje. U tom smislu skup u Kući kaštela u Momjanu bio je i jedan od novih okvira za daljnju obnovu kao i buduću što veću vidljivost i dostupnost ovog važnog dijela istarske baštine u konačnici i najširem krugu posjetitelja.

Nove spoznaje i oplemenjivanje znanja

Naime, posljednjih je desetljeća puno učinjeno na zaštiti, obnovi i revitalizaciji istarskih kaštela, čime je značajno oživljen interes javnosti za dijelom istarske prošlosti u kojem su igrali važnu ulogu u političkom, društvenom i gospodarskom životu lokalnih zajednica. Kako je Istra bila i ostala mjesto susreta i prožimanja mediteranskoga i kontinentalnoga svijeta, to se odražavalo i

na njezinim kaštelima - od njihove arhitekture, unutarnjega uređenja i načina korištenja do života ljudi koji su u njima obitavali. Stoga su to bile i okosnice skupa u Momjanu koji je dao i nove doprinose za razumijevanje istarskih kaštela u širem kontekstu sjevernojadranske i uopće europske povijesti.

Josip Višnjić, iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Odjela za kopnenu arheologiju u Juršićima, otvorio je radni dio skupa i govorio na temu "Istarske feudalne utvrde - pojava i razvoj rezidencijalne arhitekture srednjovjekovnih elita".

- Izolirane utvrđene rezidencije koje se tijekom srednjega vijeka grade diljem unutrašnjosti istarskoga poluotoka, dugo su vremena ostale zanemarene u znanstvenom i konzervatorskom smislu. Situacija se značajno promijenila u posljednjih petnaestak godina, tijekom kojih je istražen i obnovljen niz utvrda.

Zahvaljujući tim istraživanjima gotovo je iz temelja promijenjena percepcija njihova arhitektonskoga razvoja te stvoren temelj za interpretaciju svakodnevice njihovih stanovnika, naglasio je Josip Višnjić. On je istaknuo da je zadnjih 15-ak godina napravljen zaista ogroman broj istraživanja na istarskim utvrdama, kao i konzervatorskih radova, a sve prati i veliki broj arhivskih istraživanja povjesničara, a brojni projekti traju i dalje. Stoga smatra, da je međunarodni stručni skup o istarskim kaštelima u Momjanu, a za koji vjeruje da će postati tradicionalan, bio iznimno važan i radi predstavljanja rezultata tih istraživanja, kao i razmjene iskustava i s kolegama iz susjednih zemalja, odnosno kulturnog kruga kojem pripada i Istra kroz povijest.

- Sve će to pomoći i da oplemenimo naše dosadašnje spoznaje ali i podići razinu onoga što se radi vezano uz utvrde u Istri, ocjenjuje Josip Višnjić.

Povijesno-arhitektonski razvoj

Na skupu su izlagali i Marijan Bradanović s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na temu "Graditelji i klesari istarskih kaštela", a Željko Bistrović iz riječkog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture predstavio je temu "Prikazi arhitektonske scenerije u srednjovjekovnom zidnom slikarstvu Istre". Danijela Juričić Čargo iz ljubljanskog Arhiva Republike Slovenije izlagala je na temu "Kultura stanovanja

u istarskim kaštelima prema ostavinskim inventarima 17. i 18. stoljeća: Kožljak, Lupoglav i Pazin".

Teme koje su se doticale momjanskog kaštela Rota predstavili su Sauro Gelichi s Universita Ca' Foscari iz Venecije, Marina Paoletić iz Društva za povijesne i geografske studije Piran/Humanističko društvo Histria, te Lorella Limoncin Toth, pročelnica pulskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, koja je predstavila temu "Momjanski kaštel: povijesno-arhitektonski razvoj, nova otkrića i ulaganja u obnovu". Ana Jenko Kovačič s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani govorila je o ulozi momjanskih gospodara u političkim i institucionalnim promjenama 13. stoljeća u Istri, na primjeru Novigrada.

Tema Andree Tilattija s Univerziteta u Udinama bila je "Akvilejski patrijarsi i Istra: načini prisutnosti i kontrole", a Josip Banić s Odjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli svoje je izlaganje naslovio "Castrum... in loco

qui dicitur Rovoyn: srednjovjekovna putanja kaštela Turnina". Gaetano Benčić iz Zavičajnog muzeja Poreštine, Ana Konestra, s Instituta za arheologiju Zagreb i Enrico Cirelli s Univerziteta u Bologni predstavili su rad "Stari toranj (Stanzia Blek): transformacije jednog istarskog kaštela između VII. i XV. stoljeća". Maria Adank s Univerziteta u Veroni govorila je o plemićkim obiteljima Morosini i Grimani, gospodarima kaštela u Savičenti, a Danijela Doblanović Šuran s Odjeka za povijest Filozofskog fakulteta pulskog Sveučilišta izložila je "Crtice o svakodnevici u Savičenti 16. stoljeća". Katarina Marić i Sunčica Mustač iz Povijesnog muzeja Istre u Puli predstavile su temu "Valvasor u Istri: od venecijanske obitelji Barbo do ruske obitelji Belaj - kronika jednoga burnog vremena".

Sudionici skupa su uz kaštel Rota u Momjanu, uz stručno vodstvo posjetili i još nekoliko istarskih kaštela. Skup su organizirali Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Arheološki muzej Istre, Istarsko povijesno društvo, Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Povijesni i pomorski muzej Istre i Pučko otvoreno učilište Buje.

I ovaj dvodnevni skup potvrdio je da je nepunu godinu od svog otvaranja Kuća kaštela u Momjanu, a koja je bila mjesto održavanja skupa, potvrdila svoju ulogu središta virtualnoga umrežavanja svih istarskih kaštela. Podsjetimo, taj je projekt Istarske

županije i Grada Buja, realiziran i uz financijsku potporu Europske unije posredstvom programa Italija - Hrvatska u okviru projekta Take it slow.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of